Kje med rotgrønnsaker

Jeg leste i D2 at norske geitebønder kaster geitekjøtt. Er det mulig!

Jeg har jo lurt på hvorfor i all verden det ikke finnes geitekjøtt i norske butikker, slik det gjør i ethvert annet fjellland. I Italia for eksempel, spiser de mer geit enn kylling. I Hellas, mitt andre hjemland, er katsikaki (kje) nærmest nasjonalrett ved siden av fassoulada (bønnesuppe).

Nå har en normal person funnet ut at denne kastingen er dumt (halleluja!), og annonsert kje til salgs i butikker som Centra og Jacobs. Til blodpris. OK, hva gjør man ikke for å endre en skakkjørt matkultur og landbruksøkonomi? Jeg la 408,- kroner på bordet for å sikre meg to kilo beinrikt geitekjøtt, dvs ‘spare-ribs’  (bogen var for lengst utsolgt da jeg kom).

gourmet anno 2012

Ribbeina gir enormt mye smak til et allerede smaksrikt kjøtt. Dessuten inneholder de endel fett, som alle gode kokker vet er ren smaksforsterker. Stykkene ble lagt på en seng av gode rotgrønnsaker, blant annet noen prakteksemplarer av jordskokker (danske). Med fersk rosmarin, gresk rigani (vill oregano) og fin olivenolje ble dette et måltid som smakte så godt at jeg er glad jeg kjøpte såpass mye at det holder til en middag til.

Litt morsomt at geit relanseres som gourmetmat på Oslos beste vestkant. En handletur på Centra på Høvik en fredagskveld er nesten Hollywood .  Jeg bukserte meg vei mellom slangeskinnskåper, Balenciagavesker, akademikerelite, modeller og rike matvrak som smakte på Stangelår mens de ventet på geita.

Kjære fjellbønder, dette er GULL!!! Fortsett med å tilby geit, men er det mulig å sette ned prisen når dette danker ut gris og biff?

Og kjære forbrukere: Geit er norske fjell. Du spiser et stykke Norge. Sunnere og bedre er det ikke mulig å få kjøtt. Glem Kobebiffer og entrecoter… Etter geit er lam heretter en god nummer to. Sier jeg som elsker lammekjøtt.

 

OPPSKRIFT:

3-4 store stykker ‘spare-ribs’ eller annet godt kje kjøtt

1 persillerot

1/2 sellerirot

1/4 kålrot

1 pastinakk

2 store jordskokker

6-7 små mandelpoteter

2 gulrøtter

5 sjalottløk

2 ss god olivenolje

en kvast frisk rosmarin (alt: timian, salvie)

en dash rigani (tørket oregano)

Maldonsalt

nykvernet sort pepper

 

Bruk en ovnsfast kjele med lokk, eller en Giouvetsi (gresk leirgryte med lokk). Skjær alle grønnsakene i passende små biter. Løken og potetene deles i båter. Bland alt godt med salt, pepper, urter og olje før du legger kjøttstykkene på toppen, gjene fettsiden ned. Vend kjøttet litt rundt i blandingen før du lar dem ligge på toppen og setter det hele inn i ovnen, nederste rille, på 160 grader i ca to timer.

Serveres med godt brød og en god Chianti.

Veldig enkelt. Veldig riktig. Veldig godt og så sunt at du spretter opp fjellsider etterpå.

 

8 thoughts on “Kje med rotgrønnsaker

 1. Helt enig med deg, det er helt uhørt og kaste god mat på den måten og like uhørt og ta mer for de bitene de normalt kaster enn andre produkter… men men.. det tar nok litt tid å rette opp disse inngrodde feilene…
  Heldigvis får vi kjøpt det her i syd så jeg har fått smakt, og ble nå inspirert til å prøve igjen 😉 det selges kun i få korte perioder i året, og dyrere enn kylling…

 2. Hei
  Vi er helt enige med dere; Geitekjøtt er utmerket kjøtt, og især kjøtt fra Boergeit.
  I høst skal vi slakte noen, så hvis det er mennesker her ute som vet å sette pris på slikt, kan dere gå på vår finn-annonse å lese mer ( finnkode: 53790514 ), eller til vår Facebook side: Sandem gård

 3. Flott omtale om det flotte kjøttet vårt, er det noen som ikkje får tak idet. Så har e masse ferskt kjøtt nå, og får ny runde med ferskt til påske. Bare å ta kontakt

  1. Hei! Takk for hyggelig meelding! Vi bestiller gjerne kje til påske. Jeg legegr også ut denne posten påny på min FB side for Gullimunn, da jeg ser det også er kje hos Jacobs nå.

  2. Hei! Takk for hyggelig melding! Vi bestiller gjerne kje til påske. Jeg legegr også ut denne posten påny på min FB side for Gullimunn, da jeg ser det også er kje hos Jacobs nå.

 4. I dag 15.9.2019 satte jeg et stort stykke kje ribbe(ca 1,7 kg) i ovnen. La stykket på opp kuttede gulerøtter, rotselleri, purre, løk i langpanne. Helte på ca 0,5 l vann(etterfyll med vann underveis), temp. ca 120-150 grader. Brukte salt og pepper. La bakepapir på toppen, hadde ikke aluminiumfolie. Fikk anbefalt å snu stykket og gi det en hurtig grillomgang når det var ferdig. OBS ved den type grilling må du sitte foran stekeovnen og FØLGE godt med. Det er fort gjort å svi maten.
  Så at jeg kunne gjerne ha brukt 150 grader hele steketiden(stekeovner er forskjellig). Stekte dette i ca 2 t. Kan anbefale kje kjøtt på dert varmeste 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *