Grillet laks med mangosalsa

IMG_0985

Fet laks tåler sterkt tilbehør, og denne retten kombinerer fett med syrlig, sterkt, søtt og surt. En hel liten symfoni av smaker, som også har hver sin fantastiske farge! En lekker rett du kan servere til både fest og hverdags. Pass på at mangoene og avokadoene du kjøper er modne. Det kan være litt tricky, men kjenn godt etter, de skal gi litt etter når du trykker på dem.

Jeg er veldig glad i å lage denne salsaen, fordi alle råvarene avgir så mange gode lukter under tillagingen, som er en fest i seg selv. Salsaen er en glimrende basis for mange andre retter også. Du kan ha den i pittabrød, blande den med reker eller kylling, servere den med spekemat, til grillmat eller som en lunchsalat. Prøv deg frem!

IMG_0980

OPPSKRIFT

laksefileter, med eller uten skinn

salt & pepper

et par tykke sitronskiver

Tørk av fiskestykkene på et tørkepapir før du steker dem i en grillpanne, som du smører med litt olivenolje og sitron. Sistnevnte vil hindre at fisken limer seg fast i pannen. Pepre og salte. Snu stykkene når du ser på kortsiden av fileten at den begynner å bli gjennomvarm, eller stek den kun fra undersiden hvis du har fileter med skinn.

IMG_0943

SALSA

1 mango (helst Alfonso)

1 avokado

1/2 rød løk

1 rød chili (smak deg frem!)

1 neve ferske korianderblader m/stilk

1 lime

1 ts flytende honning (akasie er super)

Mangoen skjæer du i små firkanter. Det gjør du lettest på denne måten:

2013-06-03

Steinen inni er oval og flat. Når du legger mangoen på benken vil den automatisk legge seg slik at steinen ligger horisontalt. Sett derfor frukten opp på høykant og skjær med en stor og skarp kniv langs steinens side. Da skal du få to halvkuler og et midtstykke. Halvkulene risser du opp i rutemønster med en liten skarp kniv (ikke gjennom skallet!). Midtstykket skreller du og skjærer løs kjøttet fra.

Løken finsnittes.

Avokadoen skjærer du først i to, deretter vipper du ut steinen med knivspissen. (Pass innmari godt på! Legevakten har en egen rutine for det de kaller avokadosår…) Hvis steinen sitter fast er ikke avokadoen moden. Deretter vipper du lett ut fruktkjøttet med en spiseskje, før du skjærer det i skiver som du deretter hakker opp.

Korianderen kan du enten hakke med kniv eller klippe.

2013-06-031

Snitt chilien på langs med en liten skarp kniv og rens ut frøene. Snittes i tynne ringer eller hakkes. Jeg tilsatte også en liten teskje med min Trinidad chili sauce, som faktisk inneholder endel mango og ulike habanero chilier.

IMG_0966IMG_0958

Min fine sitruspresse fra Biot, Provence.

Bland honningen ut i nypresset limesaft og bland alt godt sammen. Settes i kjøleskapet, og kan med fordel stå litt før den serveres.

Dander og server!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *