Provencalsk lammegryte

IMG_3662

Jeg er spesielt glad i høsten. Luften er så ren og klar. Morgenen er duggfrisk, og bladene lager spill med nye farger. Insektene er ikke lenger plagsomme, og det er lam, øl, smaksrike rødviner og eplekake på menyen.

Jeg pynter med servietter og lys i høstens farger, tar frem strikketøy og har i det hele tatt en blanding av ro og energi som kun oppstår i september. Idag lagde jeg denne lammegryten etter innfallsmetoden.  Det er ikke første gangen jeg slumper til med rotgrønnsaker og godt, norsk gressbeitet kjøtt + urter. Akkurat den kombinasjonen slår aldri feil!

Her er selve grunnarkitekturen i mine høstgryter:

– løk

– olivenolje

– urter

– rotgrønnsaker

– geit/lam/høne/svineknoke (godt kjøtt med bein og fett)

IMG_3640

Idag ble det denne kombinasjonen, som ble fantastisk god. Jeg kaller den Provencalsk, fordi den minner meg om middelhavets smaker og dufter, takket være innslaget av rødvin, hvitløk, olivenolje, tomat, rosmarin og andre deilige urter. Mengdene og ingrediensene kan du selvsagt endre etter hva du liker og har tilgjengelig.

OPPSKRIFT (2 store gryter)

2 pakker får-i-kål (jeg brukte Lofotlam)

1 gul løk

4 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

1 lite kålhode

1 stor persillerot

4 store gulrøtter

1/2 kålrot

15 små nypoteter

1 søtpotet

2 purrer (kutt bort øverste 1/4 del)

1 boks/kartong grovhakket tomat

2,5 dl rødvin (jeg brukte matvin)

2-3 kvaster fersk rosmarin

1 kopp grovhakket bladpersille

1 ss Herbes de Provence eller annen god urtemiks egnet til lam

5 dl fårefond (jeg hadde hjemmelaget i fryseren)

4 ts urtesalt (Herbamare) og grovkvernet pepper etter smak

lammegryte

Det er som du ser ganske mye, men siden det er litt jobb å vaske, skrelle og hakke opp alt sammen kan du like gjerne lage en diger porsjon for å bruke dagen derpå, eller fryse ned i porsjoner. Denne retten er minst like god etter oppvarming!

SLIK GJØR DU:

Løken grovhakkes, hvitløken finhakkes og purrene skjæres i tynne skiver.

Surr alt dette mykt i olivenolje, i gryten som på forhånd er oppvarmet. Ta løken ut av gryten, og ha i får-i-kål bitene, som du har kuttet i store munnfulle biter (dvs ca 4 cm).

Når kjøttet er litt brunet, har du løken tilbake i grytene, sammen med grønnsakene som du har kuttet i ca 2-3 cm terninger. Små nypoteter kuttet jeg bare i to, kålen i 4-5 cm store biter, persilleroten og gulrøttene i tynne skiver. (ca 1/2 cm tykke).

Hell på fond (bruk evt. biff-fond), og kok dette inn litt (15-20 min)

Nå sper du på med rødvin, tomat og urter, både tørre & ferske. Rosmarinkvastene bør være store at du lett kan fiske dem ut etterpå (de skal ikke spises, bare gi smak).

Salte og pepre etter smak.

La alt surre under lokk på svak varme i en time eller to, ettersom hvor god tid du har, og hvor lite varme du bruker. Jo langsommere det går, jo bedre.

Serveres gjerne med god rødvin eller øl.  Vi hadde en god Rioja til, men Bandolviner fra Syd Frankrike skal visst også være spesielt gode til slike mektige lammegryter. Uansett trenger denne retten en litt fruktig og spicy vin med mye tanniner for å matche både fettet og alle smakene.

Til fest kan det være stas med flatbrød eller godt brød og Kviteseidsmør ved siden av. Selv synes jeg den er mektig nok som den er.

Nyt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *