Helstekt lammelår

eliz (14)
Nydelig rosa 🙂 Perfekt.

Høsten er herlig! Mot alle odds! Restskatten tynger, statsbudsjettet irriterer, bladene faller, regnet sildrer og temperaturen detter. Nettopp. Det er så lett å bli glad for småtterier. Det er mye verre om våren. Da er hele verden så stinn av forventninger at jeg får helt angst av å innfri en brøkdel av dem. Bare det å kle av seg flere og flere plagg for hver dag som går mot ferie, istedetfor å tulle seg inn i masse deilig strikk og tweed.  Lettere å begynne på nytt arbeid med blanke ark om høsten, enn å avslutte haugen som vokser i løpet av vinteren.

Istedetfor å danse rundt gullkalven, bør vi slakte lammet. Invitér naboer, venner, familie eller bare ditt beste jeg på et kosemåltid. Comfort food med deilig øl, tung rødvin eller sildrende vann. Uten lemenmøkk i.

Slik ser det ut utenfor kontoret mitt akkurat nå:

eliz (3)
Matcher lammesteken

Mitt helstekte lammelår ble utrolig mørt og smakfullt helgen som var. Enda det var et helt vanlig Gilde-lår på tilbud hos Rema. Norskt lam er i verdensklasse, så ingen grunn til å alltid gå for gourmetinnpakninger. Grunnen til at det ble så himla godt og mørt er følgende:

– Det ble lagt i dypfryseren etter kjøp.

– Det tinet langsomt, et helt døgn, i et kjølig rom.

– Det ble gnidd inn med romersk salt, nykvernet pepper og lagt i langpanne med en liter vann tilsatt gulrøtter og løk.

– Det stod i nær to timer på svak varme, mellom 150C og 125C. (Jeg satte ned varmen etter en time) til steketermometeret viste 70C.

– Det hvilte under folie i minst 20 min. slik at alle saftene satte seg.

eliz (17)
Og bakom dufter hjemmebakt brød 🙂

OPPSKRIFT:

3,5 kilo lammelår

1 rødløk

2 gulrøtter

4-5 hvitløkskløfter

et par kvaster frisk rosmarin (stikk inn noen blader her og der) ca. 2 ss blader

Raust med nykvernet pepper

1 ss romersk salt (eller annet godt urtesalt).

eliz (16)
Et godt steketermometer må man ha.

SLIK GJØR DU:

Gni steken tørr med tørkepapir, slik at du får saltet og pepperet til å feste seg.

Fyll en langpanne med en liter vann, ha i fine gulrøtter skråsnittet i store biter, og rødløk i tynne båter.

Stikk inn snittede spisse hivtløkskløfter rundt omkring på låret, over og under med en skarp liten kniv. Dytt inn noen rosmarinblader også.

– Legg låret i pannen. Jeg vet ikke om det hadde noe å si, men jeg la fettsiden ned. Mulig det gjorde at saftene ikke dryppet for mye ned, men ble beholdt inne i kjøttet. Hmm…

eliz (11)
Alltid moro med spiselige souvenirer fra reiser.

Mitt romerske salt ble innkjøpt i Vienne, rett nord for Côtes du Rhônes, tidligere i høst. Saltet fant jeg i det nye gallo-romerske arkeologiske museet, nær den relativt nyoppdagede antikke romerske byen på Rhônens vestre bredd. Det består av salt med tørket persille, timian, oregano, selleri og ingefær. En veldig god kombinasjon! Jeg fikk også med meg en liten kokebok med antikke romerske retter, og romerne var svært opptatt av saltet sitt viser det seg, selv om det de brukte mest er nært opptil thailandsk/vietnamesisk fiskesaus (!)

SAUS:

Dette er en svært enkel saus, men desto bedre! Ofte er de beste oppskriftene de som ikke har for mange smaker som sloss om oppmerksomheten. Enkelt og genialt.

Når steken er ferdig, løfter du den opp av langpannen, og lar den hvile under tett dekke av aluminiumsfolie i minst 20 minutter.

– Sil kraften, men behold alt «grumset» som blir igjen i silen (jeg bruker en vanlig melsikt)

– Mos grumset/grønnsakene så godt du kan gjennom silen/sikten.

– Kok opp

– Tilsett 1 dl gammel rødvin (Jeg har hatt en halv flaske stående ved komfyren i noen måneder nå. Den er snart som svak sherryeddik. Ypperlig til saus.)

– La syde et kvarters tid, mens steken godgjør seg under folien.

– Maldonsalt og nykvernet sort pepper etter smak.

Server det hele med kokte poteter og grønnsaker. Vi hadde ingen grønnsaker denne gang! Det har vært en slitsom helg, med to fester og dagen-derpå med full garasjerydding, så ingen orket å dra på butikken…

eliz (22)eliz (23)

Men, herremåltidet fikk følge av et veldig godt øl fra Danmark. Egtvedpigens Bryg er en nyhet fra det lille gourmetbryggeriet Skands, og basert på en 3300 år gammel oppskrift!! Sabla godt. Lett, lyst, rundt og smaksrikt hveteøl. Gave fra venner fordi jeg passet hunden deres i helgen :-))

eliz (15)
Kjøtt, saus og naboens poteter + godt øl ble en høydare!

Og dagen derpå, og dagen derpå igjen, ble det kald stek med oppvarmet saus, og attpåtil soppstuing med nyplukket traktkantarell!

eliz (1)

Høsten er deilig!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *