GULL I MUNN for idrettshelter

gull-i-munn-kokebok-15-omslag-hele

Hjelp, noen har rappet navnet mitt!!! OK, jeg har ikke copyright på GULL I MUNN, og dessuten er også mine oppskrifter skreddersydde for deg som jakter på gullkroppen.  Jeg har i mange år skrevet om helse, ernæring og trening. Artiklene mine er trykket i DN Aktiv, KK Sporty, AZ Medica og Allers, ved siden av tre bokutgivelser med ernæring som hovedtema. Her er bøkene mine, som du får kjøpt i alle landets bokhandlere, og på nettet selvsagt.

diettbok
Mine kostholdsbøker

HODET ER 55 – KROPPEN ER UNDER 20

Ikke minst kjenner jeg på egen kropp og helse at riktig kosthold betyr MYE!

Et lite tips: Det vrimler av flotte jenter som har «oppskriften» på hvorfor de er så slanke og pene. Er de under 30 kan de ikke bevise at det er kostholdet. Du kommer nemlig langt med gode gener, inntil en viss alder. Spør heller en som både er fake free zone og føler seg flott over 50. Jeg holder meg ikke bare slank, men superfrisk, superenergisk og sterk!

Hvor gammel du er har to svar: Det ene er antall år du har løpt, gått og ligget på denne kloden. Det andre svaret er kroppens alder, på funksjonsnivå. Også kalt metabolsk alder.  Min er for tiden under 20.

Vil du vite din egen metabolske alder? NTNU har laget en formel du kan teste.

The proof is in the pudding! 

2016-03-16 at 16-27-38_Fotor_Collage
Det viktigste med en kropp er at den kan gjøre ALT du har lyst til! Her er jeg 55, og på tur i verden. Min nye lidenskap er offpist 🙂

God helse, energi og slankhet kommer ikke gratis. Det er en mengde valg du gjør hver dag over lang tid. Hva, og hvor mye, du spiser har enormt mye å si. Jeg har slitt med overvekt, allergier og slapphet i yngre år. Nå føler jeg meg på topp i livet 🙂

DET BESTE KOSTHOLDET

I over 20 år har jeg studert kosthold, helse og trening. Nesten hver dag leser jeg meg til ny kunnskap, ved siden av å lære masse av mine intervjuobjekter, som inkluderer Olympiatoppens trenere, forskere ved Norges Idrettshøyskole, tungt utdannede ernæringsfysiologer, idrettsutøvere, og ikke minst; Alle rundt meg som spretter rundt som ungfoler i høy alder, inkludert en guttegjeng med snittalder på 83 år.

De jeg ikke spør, er de som åpenbart har kommersielle interesser av å pushe fancy kosttilskudd, motedietter og nye diagnoser. Jeg spør heller ikke de som lider av ett eller annet, ofte, og skal anbefale den ene behandlingen etter den andre. Jeg vil heller leve som dem som ikke husker navnet på fastlegen sin. Jeg husker ikke hva min heter 😉

MINE FAVORITTRETTER

Her noen av mine beste oppskrifter for deg som trener, vil se bra ut, og gå for GULL. Dette er råvarer jeg spiser ofte, og noen tilnærmet daglig. Klikk på bildene, så kommer du rett til oppskriftene. De er fulle av proteiner, vitaminer, mineraler og annet snacks, som gir mye metthet med få kalorier. Alt er selvsagt laget fra bunnen av, med ferske råvarer.

Du er kanskje forundret over at det ikke er moderne supermatingredienser her? Det er ikke ekspertisen. Bare spør idrettsheltenes ernæringsfysiologer (for det har jeg gjort). Spiser du variert og sunt er alle kosttilskudd og såkalte superfoods bortkastede penger. Noen er til og med helseskadelige. (Med mindre du lider av noe spesielt, iflg. legen.)

IMG_1663
Bodylicious Fisk – Bikinikroppen elsker den!
IMG_0313
Tilslørte Amazoner – Min faste lunsj, toppet med granatepler, blåbær eller grapefrukt i.h.t. sesong.
IMG_9646
Viking Smoothie – Til frokost eller mellommåltid. Min supersterke ekstremsportsønn er fóret opp på den.
2016-01-29 at 11-05-45
Chiapudding for maratonløpere – Favorittingredienser i ny drakt.
IMG_3167
Knallgode energibarer, med dadler, korn, fiken, tørket frukt, sjokolade m.m.
IMG_0417
Lun Rødbetsalat – Rødbet er en av mine hverdagsfavoritter, fordi det øker O2 opptaket i blodet med opptil 10%, og smaker GULL.
IMG_1615
Rødbetsalat med blodappelsin
IMG_3227
Tunfisksalat – Fast sommerlunsj på brygga, og ofte ellers også. Guttene mine elsker den, og de er supergutter!
IMG_1674
Fiskepakke surprise! – Fisk vil jeg spise mye oftere!
IMG_9656
Supersmoothies og -juicer. Gir metthet med få kalorier, fordi jeg sørger for å få i meg hver minste fiber! (Ergo juicer jeg ikke – jeg blender).
IMG_1377
Overnight oats – Hver frokost inneholder havregryn, kanel, frø og skummet melk. MEN: Alltid med det lille trikset som øker jernopptaket. Les oppskriften.

Sist, men ikke minst. Vi er en nasjon brødspisere, og jeg er ikke noe unntak. Flere ganger i uken løper jeg over en mil, og må ha grove karbohydrater (hold deg unna de lyse).

Jeg elsker nybakt grovbrød med sunt pålegg, og baker to, tre ganger i uken. Jeg er nemlig svært nøye på hva brødet skal inneholde, og spesielt jern. Her har du min brødbakeskole for verdens beste og sunneste grovbrød: (klikk på bildet)

P1030076 (1)
Eltefritt grovt urbrød

Jeg kunne ramset opp mye annet også. Laks, spinat, brokkoli, sild og linsesupper for eksempel. Men, det får bli med disse favorittene i denne omgang, så poster jeg varmretter/middagsretter for en GULLKROPP siden.

Og HUSK, blir du rammet av alvorlig sykdom uansett hvor sunn du er, så er det bare uflaks. Sånn er det bare med den saken. Naturen er lunefull, men livsstilssykdommer kan vi hindre, heldigvis.

Det er aldri for sent å endre livsstil. Lykke til, og spør meg gjerne om det er noe du lurer på.

GO GO GO!

One thought on “GULL I MUNN for idrettshelter

  1. Tilbaketråkk: Knallsunn sjokolademousse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *