Ekte Taco med Guacamole

Alt du trenger til Guacamole.

Jeg liker ikke bare ekte mat, men ekte oppskrifter. Taco for meg er smaken av chili, spisskummin, koriander, lime og fetaost, ikke Tex-Mex fettete og overmektig, for salt og for hardt. For mange år siden fant jeg oppskriften på ekte vare i et reisemagasin, og siden har jeg ikke servert annet.

Guacamole blir for eksempel ofte forvekslet med avocadorømmedip. Personlig synes jeg man skal være forsiktig med å blande to fettete ting sammen (med unntak av olje og smør når jeg steker), og avocado sammen med rømme er…æh…Litt som å helle hvitvin i en rødvin. La avocadoen få spille ut sin unike fete smak alene, i kontrast til forfriskende lime, leskende tomat, bitende hvitløk og varmende chili, toppet av den nesten nøtteaktige korianderen. Aha! Rømme er som å sette tøfler på hele guacamoleopplevelsen.

Tacoen lager jeg alltid med tortilla. Da vi bodde i Dubai kunne vi velge mellom en haug ulike tortillaer fra hele verden, med mais, bygg, rug, hvete, med krydder eller urter, økologisk eller ikke. Her må jeg ta til takke med en eller annen Tex-mex monopolist. Sukk. Det ender vel med at jeg baker lefsene selv en dag.

Kjøttet skal egentlig være kylling som er stekt i biter med rød chili, nyristet og nymalt spisskummin og hvitløk i en panne med olivenolje. Idag kjørte jeg en ny variant, med chili-con-carne, laget av

250 gram karbonadedeig

1 ss karripaste

2 ss tomatpure

en neve revet sellerirot

en boks (liten kartong) brune bønner (ICA og Eldorado har slike fiffige ferdigkokte).

salt & pepper (dash lime om du vil)

Kokes en stund (hell på vann underveis om den tørker inn)

Årsaken var at jeg lagde min egen karripaste her om dagen, etter oppskrift fra Grønn Hverdag, som gir spennende tips til vegetarretter hver mandag (Kjøttfri mandag). En brun guffe stappfull av skumle krydder som løftes litt opp av lime og dempes med most banan. Oppskriften er her: 

 

hjemmelaget karripaste

Som fersk matblogger må jeg bare unnskylde bildekvaliteten. Egentlig er jeg flink til å ta bilder, men kjøkkenet mitt er ganske mørkt, med sort indisk granitt og gamle teakbenker, punktlys fra halogenpærer (ikke nok tydeligvis) og ute er det som regel bekmørkt før jeg kommer igang med matlagingen. Straks det blir lysere skal solen skinne også her! Imellomtiden får jeg forsøke å lage en ny, mørk matfototrend. Ute er det puddersnø, det knitrer i peisen og stearinlysene blafrer i elglysestakene mine mens noen pludrer på P2.

Da er vi igang.

GUACAMOLE

  • 2 modne avocadoer
  • saft av 2-3 lime
  • 1 knust hvitløksfedd
  • 1 mellomstor tomat finhakket
  • så mye chili du liker
  • 2 ss finhakket fersk koriander
  • 1 ts salt
  • pepper (1/4-1/2 ts)

Alt mikses i food processor, men ikke altfor fint, det skal se ut som du har most den for hånd. (Gjør gjerne det!) Denne guacamolen har jeg forøvrig servert en gjeng indianske høvdinger (elders), som kom til Norge for noen få år siden. En lang historie, men de elsket guacamolen min og sa det var den beste de hadde smakt! Tar det som et kompliment 🙂

Lag chili-con-carne, eller kylling som beskrevet ovenfor. Sett deretter frem fetaost (helst ekte gresk), finhakket agurk, tomat, mais, evt. salatblader og guacamole.  Varm opp tortillaene som anvist på pakken og sett alt frem til en haug unger og venner! Når du bretter tacoen tar du først nederste del litt over fyllet, deretter hver side, så du får en pakke som er lukket nederst og åpent øverst (og da glemte jeg kameraet gitt…)

Det er sjelden noen orker mer enn to av denne mektige og smakfulle varianten.

Bueno apetito!

 

3 thoughts on “Ekte Taco med Guacamole

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *