Adjika fra Abkhazia

supermat! (Olivenolje og litt salt må også til)

Jeg har fått en ny ‘bibel’ og det er John Robbins bok ‘Healthy at 100’. Den omhandler bl.a. fire av verdens sunneste folk, hvorav de supersunne, spreke og lykkelige oldingene fra Abkhazia i Kaukasus. De som i sin tid ble berømte for å spise yoghurt, og dermed fikk vesten til å hive seg over yoghurt. Sannheten er at de spiser noe som ligner yoghurt…og den yoghurten det selges mest av i vesten slett ikke er sunn. (Velg Biola, den er bra)

Det de derimot spiser hver dag, og til mange måltider, er Adjika. Det kan minne om pesto, og det finnes mange oppskrifter, med og uten tomat. Uansett, prinsippet er hvitløk, chili, urter, nøtter og krydder. En dose mikronæringsstoffer, mineraler, vitaminer, antioksidanter osv som gjør underverker. Denne ble så god at jeg gjerne spiser den som pålegg med eller uten kalkunskinke på en skive grovt brød, (korn og frø er en annen stor del av deres sunne kosthold), eller på pasta, som gutta i huset gjorde. De trodde det var pesto og syntes det var knallgodt.

OPPSKRIFT:

2 jalapenos

6 kløfter hvitløk

2 ss fersk koriander

2 ss dill

2 ss bladpersille

1/4 kopp god olivenolje

2 ss valnøtter

1 klype salt

2 ss urter tolker jeg som en helt bunt. Alt blandes i food processor. Juster med olje for riktig konsistens. Kan oppevares i lukket glass et par uker minst.

0 thoughts on “Adjika fra Abkhazia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *