Gresk kylling med fransk vri

Etter å ha bodd i Hellas noen år regner jeg meg som halvt gresk i sjelen. Det var der jeg for alvor fikk vekket min interesse for matlaging, basert på gode råvarer i sesong. Den opprinnelige greske husmannskosten er blant verdens sunneste dietter, men desverre har mange i dagens generasjon glemt sine mødre og bestemødres kunnskap, og som turist er det sjelden man får servert de berømte rettene. Visste du for eksempel at Fassoulada er nasjonalretten, eller at høns i eggsitronsaus og grillet innmatsrull av geit (Kokoretsi) er blant grekernes favorittretter?

‘Roast Chicken’ heter en av mine favoritt kokebøker, skrevet av Simon Hopkinsons. Med utgangspunkt i hans mest berømte oppskrift har jeg en fet landkylling fra Stange putrende i min greske Giovetsi (leirgryte med lokk) akkurat nå. Basis-smaken i det greske kjøkken er oliven, sitron, salt og urter (helst rigani, som er den vidunderlige ville greske oreganoen).

Hopkinson anbefaler å ta en hel kylling som man masserer inn med sitron, hvitløk, olivenolje og salt (og legg resten i kråsen) men jeg har valgt å dele den opp i åtte for mer jevn steking. Sitronbåter er skvist og deretter lagt i gryten sammen med løkbåter, finsnittet hvitløk, fersk timian, litt rosmarin (man tager hva man har i vinduskarmen for tiden), klatter med smør, Adjika (siden jeg lagde den igår måtte jeg bare bruke litt av den), god olivenolje, gresk safran, Maldonsalt og nykvernet pepper. Det hele blandes med hendene, før man skvetter over en drøy desiliter hvitvin (det var den franske vrien). Jeg spanderte tysk riesling, som med sin syrlighet matcher sitronen (tror jeg, som real amatør på vinens område), dessuten trenger kokken en skvett av samme edle vare selv etter en hard arbeidsuke, som desverre fortsetter imorgen, så det blir med måte.

 

sjelden vare, funnet på Naxos

Mens kyllingen gjør seg lidenskapelig som en greker og fin som en franskmann, har jeg laget tzatziki (se under snacks), selvsagt etter skikkelig, gresk, original oppskrift.  Ungene mine elsker tzatziki, og godt er det, for bedre supermat finnes neppe.  Mannen i huset er i butikken for å handle små poteter, som skal kokes lett før de legges i en ovnsform med olivenolje, sitron og Maldonsalt. Så kan helgen begynne!

 OPPSKRIFT;

1 landkylling i åtte deler (med skinn og alt)

2-3 ss olivenolje

3-4 sjalottløk delt i fire

3-4 kløfter hvitløk, finsnittet

en kvast ferske urter (timian, bladpersille)

oregano

en klype rød safran

1 sitron i båter (skvis over og legg i gryten)

noen klatter meierismør

Maldonsalt og nykvernet pepper

1 dl hvitvin

Ha alt i en ovnsfast gryte  og bland alt godt sammen med hendene. Stekes med lokk, først på 250 grader i ti minutter, sett deretter varmen ned til ca. 170 C og la stå 30-45 min til kyllingen er mør.

Serveres med ovnsbakte småpoteter og tzatziki, evt. landbrød eller pariserloff, som du dytter ned i sausen til siste dråpe er slikket med velbehag.

Kalo orexi!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *