Tzatziki

Her er den klassiske oppskriften på ekte tzatziki, som er fast innslag her i huset, spesielt i grillsesongen.  Etter å ha bodd mange år i Hellas og lært gresk matlaging av en mesterkokk (min eks-svigermor fra Sfakia på Kreta) er jeg helt frelst på den klassiske greske husmannskosten, som desverre få turister får servert. Det er altfor mange bleke etterligninger av gresk mat på greske turist-tavernaer. Okke som, finn fram en loff, landbrød eller pitabrød, gjerne rå grønnsaker eller nypoteter, grillkjøtt…det meste kler en raus dash med tzatziki. Dette er også superdupermat, proppfull av alt som gjør deg sterk, seig og gammal. Enjoy!

OPPSKRIFT:

2 dl gresk yoghurt

1 agurk raspet med skall

1-2 ts salt

sitronsaft fra 1/4 sitron

5-6 kløfter hvitløk, presset

1/2 dl fin, gresk olivenolje

Agurken rives og deretter skviser du ut vannet med hendene eller i en sil. Ha den i en bolle og rør inn salt, sitron  og hvitløk med en gaffel. Bland så inn yoghurten av fet, gresk type før du vender inn olivenoljen. Settes kaldt en stund før du heller en tynn stråle olivenolje over rett før servering.

Om du vil kan du ha i litt hakket fersk mynte, evt. strimler av grillet rød paprika og/eller revet gulrot. Noen har også store, (greske) kapers i. Smak & behag.

0 thoughts on “Tzatziki

  1. Hei! Tusen takk for kommentar på bloggen min! Eg svarte deg under innlegget mitt, men postar det her òg (veit ikkje om du blir varsla når eg postar ein follow up-kommentar.

    Å ta gode bilete utan dagslys er nesten umogleg… Når det gjeld den kvite bakgrunnen, så handlar det mykje om innstillinga på kameraet. Når det gjeld lys, så er det vanskeleg å ta gode matbilete på eit mørkt kjøkken i dunkelt og mørkt kveldslys. Då må ein nesten prøve å ta mykje matbilete i helga. Men kvifor ikkje ta med maten ut? Dersom du når dagslyset på denne tida av året, så vil du sjå at det gir fantastisk gode bilete! Det er mange stadar som er meir spennande å matfotografere på enn på kjøkkenet… Tips: skaff deg ei skiferhelle, nokre gamle plankebord, litt variert servise frå ein bruktbutikk etc., og så tek du foto utandørs med det du måtte ha av rekvisittar. Det enkle er ofte det beste! LUKKE TIL!!!

    Men så spennande at det er du som er dama bak SUPERMAT!!! Kan det stemme at du har vore på ein helsekostbutikkk i Ørsta og snakka om boka di???

  2. Hei og takk det samme! Tusen takk for god tips 🙂 de skal jeg følge. Nå blir det mye lysere også så jeg kan få bedre bilder. har dessuten planer om å gå til innkjøp av en større linse. Kjempegøy å fotografere mat!

    Det stemmer at jeg er forfatteren av SUPERMAT men min bok ble utgitt i 2006. Samme forlag har utgitt en bok med samme tittel senere, og det er litt forvirrende. Jeg har ikke vært på Ørsta og snakket om boken min desverre. Skulle gjerne gjort det, da dette er noe jeg brenner for. Den andre supermatboken omhandler de mer eksotiske råvarene, som acai, quinoa, hvetegress osv. Min bok omhandler mer kjente råvarer, men de er vel så mye supermat m.h.t. påvirkning av kroppens gener/helse.

    Til daglig er jeg journalist, og jeg skriver mye om helse, trening og kosthold for Allers og Dagens Næringsliv (DN Aktiv) m.fl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *