Matpakkebrød

Et par ganger i uken må jeg til pers og bake brød. Med hjemmekontor er det såre enkelt, for brødbaking tar egentlig veldig liten arbeidstid. Ventetiden er derimot lang, og i dag jobbet jeg under første hevetid og tok en skitur under annen hevetid. Da brødene stod i ovnen stakk jeg rett og slett på en magasinlansering, og ba mennene i huset (brødspiserne) ta brødet ut når tidsuret ringte.

Da jeg kom til Kolonihagen på Frogner ble jeg møtt av en herlig gjeng matglade journalister og fotografer, pressefolk og økologifolk. Skrubbsulten som jeg var etter skituren, forsynte jeg meg godt av fingermaten, bestående av Kolonihagens fortreffelige grovbrød, skinke, salami, laks, aioli og en vanvittig god limemarinert piggvar (ceviche). Det hele fulgt av det de kalte prosecco av eple, som rett og slett var Askims eplecider. Godt var det!

Norges første magasin for økologisk mat!

REN MAT heter magasinet (som jeg har skrevet for i neste utgave) og på forsiden lyser et nydelig surdeigsbrød, tatt av fotografen og matentusiasten Nadine som jeg pratet litt med. Nå er mitt brød her ganske enkelt ikke surdeigsbrød, da surdeigen min Kalle døde ifjor, men jeg har tenkt å skaffe en ny altså…Uansett er dette et saftig og enkelt brød, som inneholder det viktigste jeg vil gi mine verdifulle gutter daglig. Hvis folk hadde visst hva butikkbrød inneholder ville de aldri drømt om å gi ungene sine flere skiver av det daglig! Som å la dem røyke…

 

OPPSKRIFT:

ta en boks (min er 17 dl) og fyll den med

2 deler hvetemel

1 del havrekli

1 del grov rug

1 del sammalt hvetemel

bland det hele sammen med

2 ts salt

1 klype gurkemeie (forebygger glutenintoleranse)

ca 6-7 dl lunkent vann

1 pakke gjær (50 gram fersk)

1 ss maltekstrakt (masse B-vit + hjelper hevingen) som du rører ut i litt av vannet.

(1 del er ca 2 dl…og resten fyller du opp med lyst mel.)

Deigen skal være akkurat tørr nok til at du kan jobbe med den, altså nesten våt. Elt den godt før du dekker den til (jeg har en Tupperware bakebolle som er super) og lar den heve. Idag satte jeg den inn på badet, der det er oppvarmet gulv, da gikk det raskt.

Slå deigen ned og form to brød som du lar heve en times tid eller mer. Bakes på ca 200 C i ca 40 min. avhengig av ovn. Bank på undersiden av brødet når du tror det er ferdig. Hører du en hul lyd er det det.

Frø og helkorn:

Denne oppskriften er min basisoppskrift, og jeg endrer den etter hva jeg har. Du kan godt ha i linfrø, solsikkefrø, helkorn osv. Det gjør jeg ofte, men mine gutter vil helst ha minst mulig slikt (egentlig vil de bare ha loffestoff…) så da blir det denne varianten.

0 thoughts on “Matpakkebrød

  1. Jeg synes brødet ser ypperlig godt ut, men jeg skjønner ikke mengdeangivelsene dine helt *blond*

    For øvrig veldig spennende med et magasin for økologisk mat, viktigviktig 🙂

  2. ja beklager det er litt uklart. men altså, jeg har en boks som holder 17 dl og da bare fyller jeg den litt på slump, men med mer fint mel enn grovt (ungene liker det), og til den mengden mel blir det riktig med 6 -7 dl vann, og 2 ts salt osv. Det er ikke så viktig at det er helt nøye, det viktigste er at deigen ikke blir for tørr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *