Rustikk Pizza

 

Endelig fredag, og endelig pizza! En konsekvens av å starte matblogg er å måtte gjøre ‘det lille ekstra’. Alle baker pizza liksom, så hvordan kan jeg gjøre det litt annerledes, litt bedre og ikke minst sunnere? Som alle hobbykokker samler jeg på kokebøker, og på kjøkkenet har jeg en pen samling bøker på selve kokeøya. Der ligger blant annet denne:

jeg har desverre ikke ener’n, men denne er fantastisk.

The River Cafe var kjendisrestaurant nr. 1 i London (og hele Europa!) da boken utkom i 1997. De frontet tørkede tomater, balsamico, trøfler, parmaskinke osv, som var så hot og trendy på slutten av nittitallet at folk inviterte på BARE det, på Oslo Vest. (Nå er blåskimmelost, fikensyltetøy og løvtynne kjeks i skuddet, ved siden av hjemmelaget lavkarboknekkebrød). River Cafe cook book  startet også en ny trend i matfoto genren, med mange close ups av svidde grønnsaker og melete brød på helsider via-a-vis tekst på knæsjfarget bunn.  Da kan du lett tro at dette var en flopp, men neida, disse to damene vet hva de driver med. Oppskriftene er superbe, og jeg har denne boken som en perle blant perler i kokeboksamlingen.  Det går ofte tid mellom hver gang jeg slår opp i den (prestasjonsangst??) men nå havnet jeg i den igjen, på jakt etter en pizzadeig verdt å skrive om her. Eureka! Damene sviktet meg ikke, de har sin egen vri, og den ble god! OG, siden jeg har også et annet prinsipp her på bloggen, jeg ble inspirert til å lage min egen vri. Takket være at jeg bor avsides, langt unna butikker, må jeg ta til takke med ‘hvad man haver’.

Å lage pizza går i en fei, men pass på følgende, om du vil lykkes skikkelig:

– Bruk olivenolje allerede i deigen, da blir den deilig og lett å jobbe med (og smaker selvsagt bedre).

– Elt den godt, bruk mindre gjær enn du tror du trenger. La den heve lenge.

– Bruk puré og pomodoro i sausen, som du kjører i blender

– Hold deg til gode italienske oster, som mozzarella, fersk parmesan, taleggio, blåskimmel, gjerne flere på en gang.

– Ferske urter er bedre enn tørre

– ‘Less is more’. Ikke pøs på med ingredienser. Tre, fire ulike holder lenge (lag heller flere ulike pizzaer)

-Kjevle ut tynt, vi snakker italiensk pizza, ikke amerikansk.

– Viva Italia! Du må ha grønt, hvitt og rødt.

 

Det italienske flagget

OPPSKRIFT (6 STK)

del en:

4 ts tørrgjør

125 ml lunkent vann

150 gr rugmel

del to:

250 ml lunkent vann

2 ss melk

2 ss olivenolje

1 ts Maldon salt

500 gr fint hvetemel

Miks gjæren med vann og pisk det sammen til all gjæren er oppløst. Tilsett rugmelet (det skal bli en grøt, hvis ikke tilsetter du mer vann) å la stå ca. 30 min.  til det har begynt å boble til en svampaktig konsistens. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen smidig. Legg den lunt med litt ekstra olivenolje i en bakebolle, (eller under gladpack/lintørkle) å la den heve ca to timer. Slå den ned og la heve ytterligere 40 min.

(Nå hadde ikke jeg fint rugmel, så det ble grovt. Ble helt flott!)

kokke-snacks. Mens deigen hevet koste jeg meg med et vaffelhjerte fra moren min, toppet med Lerviks blåbærsyltetøy og lettrømme. Mmmmm!

 

PIZZASAUS:

En boks tomat

2-3 ts rigani (vill gresk oregano)

2-3 ss tomatpuré

3-4 kløfter hvitløk

litt olivenolje

Maldon salt og nykvernet pepper

Kjøres på full guffe til fin saus.

Jeg lagde en ‘hvit’ Margherita også, siden jeg var igang. Store og små pizzaer, alt går ned på høykant med huset fullt av gutter.

 

TOPPING:

Mozzarella (bøffel) evt. også parmeggiano, Jarlsberg, blåskimmelost

Cocktailtomater (halve)

Artisjokkhjerter (på boks eller glass)

spinat (før steking) eller ruccula/eller basilikum (etter steking)

 

Stekes på høyeste varme ca 15-20 min.

Sett gjerne frem en pikant olje, som vi har kjøpt i Italia. Olje med chili rett og slett. Da er det bare å hogge innpå, før Gullrekka begynner på NRK 🙂

 

2 thoughts on “Rustikk Pizza

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *