Fastelavensboller

Jeg gleder meg som en unge til hver fastelavnssøndag, og det er det som er så fint med mat-tradisjoner. Det vi får bare en gang i året smaker desto bedre. Her er oppskrift fra min mormors kokebok. Ekte, fete, vidunderlige boller, som smaker aller best etter en skitur.

HVETEBOLLER (ca 30 stk)

1 kg hvetemel

1 ts kardemomme

100 gr smør

100 gr sukker

2 pakker gjær (100 gr)

3 dl melk (H-melk)

3 dl vann

Smør og sukker smuldres sammen med melet. Gjæren løses opp litt av den fingervarme vann/melk-blandingen. Alt det fuktige blandes i det tørre. Elt godt å la stå lunt til den har hevet seg til dblt. str. Trilles så ut til boller. Du kan evt.  kna inn rosiner.  (maks 300 gr).

Settes til etterheving ca 30 min.  pensle med egg eller melk hvis du vil ha dem blanke, og stek dem i ca 15.min på 180 C. I mellomtiden pisker du kremfløte stivt med vaniljesukker.

Støt kardemomme selv, det gir mye bedre smak, og hele kjøkkenet dufter deilig 🙂

VANILJEKREM:

1 stk vaniljestang

5 dl h-melk

5 stk eggeplomme

1 dl sukker

2 ss maisenna

2 dl kremfløte

Vaniljesausen min ble så stiv at det ikke var nødvendig med krem i!

SLIK GJØR DU:

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg. Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt.Fjern vaniljestangen fra melken. Hell det over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg.

( TIPS: Legg de utskrapte vaniljestengene i en krukke med sukker, så har du ekte vaniljesukker tilgjengelig)

Pisk kremfløten stiv og vend det inn.

0 thoughts on “Fastelavensboller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *