Spicy Gresskarsuppe

Indiansk sol & varme

Halloweengresskar er supermat. Når du har skåret ut lykter, bør du ta vare på innmaten, som er en fantastisk ingrediens til et vell av gode retter.  Gresskar kommer i mange varianter, og du kan koke suppe på alle.

Jeg lar meg ofte inspirere av utvalget i grønnsakbutikken, og er så heldig å ha en som kaller seg Torgbu i nærheten. Den bærer sitt navn med rette og er drevet av en hyggelig kurder, som ofte gir meg eller ungene en ekstra gave når vi handler:-) Sist fikk jeg noen saftige og smakfulle tørkede fikener  da jeg hadde latt meg friste til å handle gresskar. Noe av det beste jeg vet er gresskarsuppe.  Det har jeg ikke laget siden sist Halloween, og da fant jeg opp en krydret suppe som ble fargerik på både smak og utseende. Det blir en reprise på den idag, for det skal smake godt med noe varmt og krydret i det kalde snøværet som rusker i trærne utenfor mitt lune kjøkken.

Butternutgresskar

Gresskar er en av det fire største supermatingrediensene, og ble introdusert til vårt kosthold via indianerne. Thanksgiving i USA er klassisk gresskartid, da alle ‘over there’ spiser gresskarpai og kalkun, til minne  om pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621. En stor del av kolonien hadde ikke overlevd den første strenge vinteren, men takket være gode råd fra indianeren Squanto, som snakket engelsk etter å ha bodd flere år i London, fikk de en fin maisavling på de 80 målene de hadde plantet. De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, ifølge tradisjonen sammen med indianerne. Menyen dengang var likevel ikke som i dag: Gresskar ble nok spist, men ikke i pai, for man manglet kveg og hadde derfor ingen melkeprodukter.  Og all villfugl ble kalt turkey av nybyggerne, så det er ikke sikkert at det var kalkun de hadde fanget.

Indianerne må ha vært blant verdens sunneste folkeslag. Nomader følger naturens forråd og er dyktige samlere, sankere og jegere. Det meste av kostholdet er derfor vilt og ferskt. Det er derfor en stor tragedie at mange av de opprinnelige stammene har mistet sine områder og forvist til reservater, der de sliter med fedme, alkoholisme og depresjon. Egentlig burde jeg kalle denne suppen opp etter min gamle helt Sølvpilen 🙂

OPPSKRIFT:

 • 1 ss olivenolje
 • Ca 500 gr gresskar
 • 2 store gulrøtter
 • 1 liten løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 dl kremfløte
 • 1 ss Cocosa m/kokossmak
 • 1 ts Thai red curry paste eller chili
 • 2-3 cm fersk ingefær
 • vann
 • fersk koriander
 • 1/2 lime
 • salt

Finhakk løk og hvitløk, og stek det mykt i olivenolje i en stor tykkbunnen kjele. Ha i tynt skivede gulrøtter, gresskar i små biter, skiver av ingefær og resten av ingrediensene, med unntak av fløte, lime og koriander. Hell på vann til det såvidt dekker grønnsakene.

Når alt er mykt moses det hele med stavmikser. Ha i fløte, skvist lime (for mer friskhet)  og varm opp.  Sjekk smaken og salt.

Den knall orange fargen står perfekt til et dryss av grønne, ferske korianderblader ved servering.

Høstens gull

0 thoughts on “Spicy Gresskarsuppe

 1. Ser kjempegodt ut !!!
  og så lurte jeg på ‘hvorfor’ gresskar er blant de 4 største supermatingrediensene og selvfølgelig hvilke er de tre andre ???
  enig med deg om indianerne 🙂

 2. Takk, hyggelig at du spør! Gresskar er spesielt rik på en rekke ulike karotenoider, også kalt alfa-karoten (derav den flotte fargen) som viser seg å bremse den biologiske aldringsprosessen. Fiberinnholdet er svært høyt, og den er også rik på potassium (viktig for musklene) magnesium (de fleste kvinner lider av magnesiummangel når de har PMS) og pantotensyre, som er et av de viktigste B-vitaminene (bidronninggele inneholder også mye pantotensyre). Mao. det er bare å spise gresskar ofte! Alternativt søtpotet, gul squash, gulrøtter og oransje paprika.

 3. OBS: De tre andre på ernæringsforsekrne topp fire liste er blåbær (skogsbær), laks (alt: fete fiskeslag) og spinat. (Jeg ville kanskje sidestilt brokkoli med disse)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *