Gresk ovnsbakt kylling (Kotopoulo sto fourno)

Klar for ovnen! Denne lagde jeg med småstykker av kylling, men det er best med bein, det gir flott smak.

En enkel rett med STOR smak! Flott til både hverdags og fest. Sunn, mager og mettende. Den er lett å doble eller triple ++ om du skal ha en haug gjester, som om du har tenkt deg en gresk landsbyfest 🙂 Som festmat er den genial, da den lager lite oppvask, består av alt-i-ett, kan forberedes lang tid i forveien og likes av nær sagt alle.

Du setter den i ovnen når gjestene ankommer, og en time senere er den ferdig. Akkurat passe tid til at folk (og vertinnen) får minglet litt, tatt en vordrink og fått trigget både appetitt og forventning av duften som siver gjennom huset med den uimotståelige kombinasjonen av mørt kjøtt, vin, olivenolje, hvitløk og urter… I det hele tatt, en høydare. Jeg har laget en annen gresk kylling her på bloggen, med litt annen vri, men må innrømme at denne er bedre. Kanskje fordi den er enklere?

Får du noe til overs kan jeg love deg at den smaker nesten enda bedre dagen derpå, oppvarmet, eller bruk rester av saus om igjen til neste porsjon (enda mer konsentrert gir enda bedre smak!) .

 

OPPSKRIFT (4 personer):

4-5 store sjalottløk, delt i to eller fire på langs

4 fedd hvitløk, i tynne skiver

en stor rød paprika, i smale båter

5-6 mandelpoteter, delt i fire på langs

3-4 ss olivenolje

3 ts rigani (vill gresk oregano eller vanlig tørr)

en neve grovhakket bladpersille

saften av 1/2 sitron

4 store kyllinglår fra landkylling (eller en hel kylling delt i fire)

Maldonsalt og nykvernet sort pepper

Hell 1 ss olivenolje i en ovnfast gryte (f.eks. gresk Giouvetsi, marokkansk Tagine eller tysk Römertopf). Du kan også lage denne retten i en langpanne til mange personer. Ha i båter av løk, poteter og paprika. Krydre med salt, pepper, oregano, persille og skvist sitrpon. Bland det hele godt med hendene.  Legg kyllinglårene på toppen og bruk hendene påny til å sause dem inn med blandingen før du lar dem ligge delvis på toppen så kraften fra kyllinglårene suges opp av grønnsakene.

Hell på hvitvin og ringle over mer olivenolje.  Dette kan du godt gjøre litt i forveien for å la retten stå og marinere seg litt, før du setter hele herligheten i ovnen på 200 grader i ca 45 min. Husk å ha på lokk, eller dekk med et ark aluminiumsfolie om du bruker langpanne. Sjekk hvordan det går etter 20-30 min. Er all væsken i ferd med å fordampes må du ha på ekstra vann.

Når kjøttet løsner lett fra bena, og potetene er gjennomstekte, er retten ferdig. Serveres med landbrød (min favoritt er surdeigsbrødet/alpebrødet  til United Bakeries eller Åpent Bakeri sammen med Kviteseidsmør), som du lar gjestene dyppe i den vidunderlige sausen til siste dråpe er fortært.

Vin: Både hvite og røde viner fungerer. Helst fete og krydrede viner som tåler sitron, olje- og urtemiksen.

Landbrød, tzatziki og gresk vin hører til.

 

 

 

 

 

 

 

0 thoughts on “Gresk ovnsbakt kylling (Kotopoulo sto fourno)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *