Elizabeths grovbrød med plommesyltetøy

En skive grovbrød med syltetøy er kanskje ikke det man forbinder med gourmetmat. Men, det er akkurat hva jeg vil kalle dette.

Brødet er ikke et hvilket som helst brød. Ei heller er syltetøyet et vanlig syltetøy. Det ligger endel timer bak begge, og et hav av fantastiske ingredienser. Det kjennes på smaken.

Når jeg baker slumper jeg, og resultatet varierer fra OK til kjempegodt.  Det er lenge mellom hver gang jeg jubler (fordi jeg er blitt veldig kresen…) men sist jeg bakte var det full klaff, og heldigvis skrev jeg opp mengdene rett etterpå.

Syltetøyet ble laget ifjor og lagt porsjonsvis i dypfryseren. Heldigvis. Hver høst går jeg enten til min venninne Wanda og hjelper henne å bli kvitt en haug dyplilla Victoriaplommer fra eldgamle frukttrær, eller vi tar turen til Lier der vi plukker plommer og epler hos Liers fruktbønder som er så vennlige å invitere til selvplukk.

 

BRØDOPPSKRIFT:

3 dl havrekli

3 dl kruskakli

3 dl grov rug

4 dl finmalt rug

4 dl fin sammalt hvete

3 – 4 dl hvetemel

2 dl solsikkefrø

2 dl knuste (eller hele) linfrø

3 ts salt

7 dl lunkent vann (prøv deg frem)

2 ss Malt (røres ut i vannet)

1 pk tørrgjær

1/2 ts gurkemeie

Bland alt til deigen er fast men klissete. Hold tilside 2-3 dl hvetemel og gjær.  La deigen stå litt å hvile før du blander inn resten. Elt sammen (deigen skal være såvidt tørr til at det går) å la heve to-tre timer. Form to brød og la heve en god time. Stekes på 200 grader i ca 35 min eller til du hører en hul lyd når du banker dem på undersiden.

PLOMMESYLTETØY

3 kg Victoriaplommer, eller andre rødlilla plommer

1,5 kg sukker (gjerne noe brunt)

5 dl vann

Saft av en 1/2 sitron

(litt Certo)

En hel anis

en stor kanelstang

3 cm revet fersk ingefær

(1 ss granateplesirup)

Ta ut steiner og skjær plommene i fire deler. Has i tykkbunnet kjele med sukker og krydder. La koke til det begynner å tykne noe. Ta ut de hele krydderne. Haes på sterile glass eller i fryseposer.

La syltetøyet hvile et par dager før du smaker på det. Av en eller annen grunn blir det bedre da. Fantastisk godt syltetøy!

 

0 thoughts on “Elizabeths grovbrød med plommesyltetøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *