Supermatsalat med blodappelsin og rødbet

Jeg snublet over en artikkel i The Telegraph om blodappelsiner, som viser seg å være siste funn av supermat. Det er ikke overraskende, da sterke fargepigmenter er naturens geniale måte å signalisere en høy konsentrasjon av mikronæringsstoffer.

Blodappelsinen, som bare vokser naturlig på Sicilia og spesielle steder i Spania, har et pigment kalt anthocyanin. Det kan blant annet forebygge hjerte- og karlidelser. Med andre ord, blodappelsiner er godt for blodet!  Pigmentene utvikles i klima der appelsinen utsettes for korte kuldeperioder, og det gjør den svært sesongavhengig, og dyrere enn andre appelsiner.

Jeg liker mat som skal spises i sesong, så har vi noe å glede oss til enten det er jordbær, blåbær, kantareller, reker, makrell, mango eller altså blodappelsiner. Hver måned har sitt gull 🙂

I går lagde jeg en herlig salat, som jeg delte med min matkjennervenninne Ane. Hun ble superbegeistret! Fargene, smaken og den uvante kombinasjonen er fantastisk.

En ting er sikkert, jeg kommer til å lete etter flere oppskrifter med denne vidunderlig vakre frukten.

Enjoy!

Appelsinlund på Sicilia

OPPSKRIFT (salat for 2):

  • 1 blodappelsin
  • 1 rødbet (nykokt, eller bakt)
  • en neve ekebladsalat (eller det du liker av salat)
  • 2 ss god fetaost, eller chevre
  • 4-5 valnøtter

Kok rødbetene i lettsaltet vann, ca 45 min avhengig av størrelsen.  (Eller du pakker dem inn i aluminiumsfolie med litt salt og olje og baker dem på 200 grader i ca 40 min ) Avkjøl, skrell og skjær i små firkanter.  Skjær av topp og bunn på appelsinen, deretter skjærer du bort resten av skallet med skarp kniv før du snitter den i tynne skiver, som du igjen deler i fire trekanter. Skallet kan du spare og karamellisere (oppskrift kommer siden.)

DRESSING

  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1/2 ss blodappelinjuice (skvis en skive)
  • en knivsodd Dijon sennep
  • 2,5 ss god olivenolje (gjerne Siciliansk)
  • 1/4 ts flytende honning

Visp alt sammen i en liten skål

Anrett først rødbetene i en skål (fargen smitter veldig), dryss deretter over små biter av salatblader og appelsinbiter. Ringle over 2/3 av dressingen og topp med smuldret fetaost, eller chevre, og hell på resten av dressingen. Dryss over grovhakkede valnøtter tilslutt. ( Det behøves ikke salt eller pepper)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *