Favoritt til hverdags! Og kunsten å lure grønnsaker i barn

 Mange strever med å få barna til å spise sunt, og da spesielt grønnsaker.

Hvis man er føre vàr, er det lurt å begynne allerede under ammingen, ved at mor spiser mat med mye krydder, urter og annen smak, for deretter å mose barnematen selv, tilsatt urter, hvitløk, fargerike grønnsaker osv. Da kommer det helt av seg selv.

Men, mange har ikke gjort det, og har på toppen av det hele latt seg lede av villedende reklame og kjøpt barnemat, fast-food og andre sukker- og kjemikaliebomber. Mye barnemat er slett ikke barnevennlig, men så smakløs og full av sukker at ungene ikke har sjans til å utvikle smaksløkene, men tvert imot få dem grundig bedøvet. Litago’ er kroneksempel på det. Styr unna! Industribakt brød er en annen versting…

Forfatteren og matkjenneren Peter Mayle, som har skrevet bøkene ‘Ett år i Provence’,  sier han fikk forklart hvorfor de i Frankrike serverer gourmetmat i skolen. ‘ You have to educate the palate’. (Vi må utdanne ganen) var svaret han fikk. Mais oui!

‘Dette liker ikke du’, eller ‘dette tror jeg ikke du liker’ , ‘ kan vi få barnemenyen’, ‘ dere får pølser mens vi voksne tar laksen’  osv.  må man aldri si til barn & ungdom, men servere dem alt fra froskelår til curry med et smil. Ta dem med i matlagingen og la dem reise på oppdagelsesferd med alle sansene i en verden av smak, farger og glede!

Svært ofte, når jeg ‘ikke har tid’ til å lage mat, ikke eier fantasi, har glemt å handle osv., lager jeg vår favorittmiddag. Ingrediensene er alltid i huset. Har jeg ikke kylling blir det fisk, karbonadedeig eller bare vegetar, kanskje bønner i sausen. Prinsippet er det samme, og det er verdens beste måte å lure en haug næringsrike grønnsaker inn i unger som tror de ikke liker det.

PASTA MED HJEMMELAGET TOMATSAUS, KYLLING OG GRØNT TILBEHØR

Dette er en middag som gir deg alt du trenger av supernæring, på en billig, rask og enkel måte. Mengdene varierer jeg, da dette er bruk av restemat også.  God husholdningsøkonomi er bra for miljøet.

Ti sekunder å lage knallgod saus som kan bruykes til alt fra pizza til pasta, fisk, kjøtt,  og woker.
Ti sekunder å lage knallgod saus som kan bruykes til alt fra pizza til pasta, fisk, kjøtt, og woker.

TOMATSAUS

  • 1/2 – 1 flaske Pomodoro (eller en boks finhakket tomat)
  • 2 ss tomatpuré (har du noen soltørkede eller marinerte tomater, paprika osv. slenger du oppi det også)
  • 1 stangselleri (eller raspet sellerirot)
  • 1 gulrot
  • 1 løk
  • 4-5 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • Maldonsalt & nykvernet pepper

Grovhakk grønnsakene, hiv alt i en blender og mos til tjukk grøt. Ha evt i litt vann (eller en slant vin) om det blir for tykt.

Vær raus med urtene
Vær raus med urtene

KJØTT, FUGL, SKALLDYR ELLER BØNNER

Kylling i store biter ( eller karbonadeig, grillmatrester, pølser, reker, blåskjell, bønner eller annet av rent kjøtt eller fisk du har i huset.)

En av verdens sunneste grønnsaker. Spis den gjerne daglig!
En av verdens sunneste grønnsaker. Spis den gjerne daglig!

GRØNT

Kokt/dampet brokkoli, spinat og/eller grønn salat som tilbehør. Dryss over godt salt og god olivenolje før servering. Det høyner smaken betraktelig!

hjemmelaget pasta når du har god tid :-)
hjemmelaget pasta når du har god tid 🙂

PASTA

Kok pasta som anvist på pakken. Helst eggpasta som smaker mest og er sunnest. Hell av vannet, men behold ca 1/4 dl og ringle over god olivenolje før servering.

SLIK GJØR DU:

Varm en dyp stekepanne (evt. en wok) og ha i olivenolje. Brun kylllingen (evt. karbonadedeigen) til lysbrun. Ha deretter i sausen, å la putre en 10-15 minutters tid (men jo lengre jo bedre).

Tilsett ferske urter på slutten, og server med fersk parmesan og noe enkelt grønt.

Bruk den osten du har selv om parmesan er å foretrekke. God kalsiumkilde uansett.
Bruk den osten du har selv om parmesan er å foretrekke. God kalsiumkilde uansett.

Lev godt, spis god, lev lenge og Viva Italia, for dette er det italienske flagget på en tallerken.

0 thoughts on “Favoritt til hverdags! Og kunsten å lure grønnsaker i barn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *