VERDENS BESTE SLANKETIPS

Rundt meg slanker flere og flere seg.  Vi som skriver om helse har mer enn nok å gjøre!

Andelen overvektige øker faretruende, og med det øker livsstilsykdommer, og helsebudsjettene sprenges. Det er vondt å være tykk. Du blir sliten, mister selvtillit,  får dårlig selvbilde, blir deprimert, lei, trist, anpusten, får hodepine, utmattelse…det baller på seg. Du bli syk flere ganger i året, alt mulig.

Maten tar rotta på oss rett og slett. Hvordan er en lang historie, og vil du dykke ned i denne materien av matindustriens lureri har jeg boktips under menyvalget UTSTYR.

Dette innlegget skal handle om slanking, eller rettere sagt LIVSSTILSENDRING. Altfor mange av vennene  mine sliter.  Mer enn noen gang. Mest fordi de har rundet 40+ og ikke lenger holder seg like aktive som før, men også fordi matindustrien sniker seg innpå oss fra alle bauger og kanter med sniksukkeret og snikfettet sitt. Man må være rene detektiven og fanatikeren for å styre unna!

En gang slet jeg også. Prøvde den ene kuren etter den andre. Tilslutt klarte jeg det og har ikke hatt problemer på 20 år. Vekten virrer mellom 51-55 kg og jeg er 161 cm høy. Jeg er født med et fettgen, dvs har lav forbrenning på hvilepuls. Derfor slet jeg, og derfor har jeg mer enn mange måttet lære meg å takle kalorier inn – kalorier ut.

Her er min liste over alt du bør vite om å endre kosthold – og som de færreste vil fortelle deg, pussig nok (sannheten er for tøffinger)

 

1: Bestem deg, her og NÅ.

2: Det finnes bare en sannhet: Kalorier INN må være mindre enn kalorier UT. (Du kan slanke deg på karameller bare du spiser lite nok. Dårlig ide da det vil gi deg ekstrem sult & mangelsykdommer)

3: Du må innse at du har feil kosthold, hvis ikke hadde du allerede vært slank. Ikke skyld på gener  (svært sjeldne tilfeller), og har du SERIØS mistanke om stoffskiftesykdom bør du oppsøke lege fort. Når du har innsett dette må du rense kjøkkenet ditt med kald og hard hånd. Hiv alt som ikke er sunt. ALT.

4: Ikke lytt til folk som selv har problemer med vekten. Lytt til slanke og friske mennesker. The proof is in the pudding. Lytt heller ikke til slanke mennesker som tjener grovt på å selge slankeråd/piller/midler/kurer (med få unntak).

ØVELSE: Hver gang du ser tjukke folk spise, se hva de spiser. Noter deg at det er en oppskrift på å bli tjukk. Ikke spis det samme.  Titt i handlekurven til folk. Du blir sjelden overrasket når du matcher innholdet med handleren…

5: Gå til krig, revolusjon, frelse. Livsstilsendring er ikke for pyser.

 

6: Når du starter en endring av kostholdet ditt, vil du desverre oppleve at mange vil sabotere  deg. De fleste vil være blant dine nærmeste venner/familie. Trist, men sant. Med en gang du hører dette skal du snu ryggen til, gå, holde for ørene, eller hyle:

‘Du blir ikke feit av x y z… ‘, ‘En liten bit kan ikke skade’, ‘Ikke bli fanatisk’, ‘Det finnes ikke noe bevis for at…’, ‘Bare tull’, ‘Hvis du tror det hjelper…’, ‘ Æj det orker du ikke spise hver dag’, ‘Jeg har laget det bare for deg’, ‘Nå skal vi kose oss!’ osv osv

7: Alt av sukker, hvitt mel (ris, pasta, loff…) hvitt fett (rømme, majones, fett…) er fiender. OK vanskelig å unngå helt, men tenk at dette skal du alltid ha minimalt av.

8: Ingen kos uten KIM’s  er kynisk kapitalisme. Noen blir millionærer på å ødelegge livet ditt.

KOS er sashimi (styr unna risen i sushi), Farris med sitronskive, salater, nydelige supper, Ingers rugbrød med makrell i tomat, Veganrestauranter og blåbær, epler, plommer, vilt, lammelår…nammenamm.

ØVELSE: Hver gang du ser chips, fast-food og brus skal du se for deg en skrekkfilm: Folk som  spiser til de sprekker og spyr, driter og gulper opp all dritten. Pakk  alt de driter og spyr inn i en pølse (samme konsistens og farge…ser du?) , og det gulbrune gørret som stivner på dogulvet spas opp og stekes som chips. Se på pølsa og chipsen en gang til….Lag tilsvarende scenarier for brus. Hjernevask deg selv.

Nytt scenarie: De vakreste menneskene du kjenner løper lett opp en blomstereng de de bretter ut en picnickurv i det fri med at vell av fargerike deilige friske grønnsaker, frukt og kildevann, sprellfersk fisk, vakre korn… De åpner armene mot deg og sier velkommen til oss! KOS deg!

9: Alt som står på de gode gamle matpyramidene er sant. 1/3 karbohydrater, 1/3 proteiner 1/3 fett hver dag.

10: Velg magert, velg rent. (Nei, du blir ikke slank av smør og bacon!) (Myter om lavkarbo knuses)

11: Lettprodukter er farlige sabotører, mest fordi det trigger sulthormoner i tarmene dine.  Det visste du ikke…du blir sulten av Cola Light osv. Vitenskapelig bevist og grunnen til at omsetningen går som hakka møkk overalt der de selger menyer med cola light. Haha!

Slanke folk drikker vann/svart kaffe/te/sk. melk/farris/1dl juice og litt tørr vin.

Tjukke folk drikker brus/lettbrus/øl/sprit/helmelk/kaffe latte og sukkervann fra store IKEA glass  (2,5 dl)

12: Spis aldri stående, men sett deg ned HVER GANG du er sulten. Ingen stol og bord – ingen mat.

13: Spis av små tallerkener. Du vil automatisk spise mindre (Les: Salgstrikset som gjør oss fetere)

14: Forsyn deg aldri mer enn én gang.

15: Drikk juice av de minste glassene du finner. En gang per dag maks.

16: Småspis (sittende) når du er småsulten og ha LETT TILGJENGELIG det sunne snackset: En neve nøtter (maks) eple, pære, lavkarbo knekkebrød, gulrot, minitomater, Nutrilett bars (nødgodteri…) kålrot, 4-5 svisker, klementin og te vil ikke bare mette deg men hjelpe forbrenningen.

17: Lag små biter av alt. En GROV brødskive deler du i tre eller to. Et eple i biter, en appelsin i båter. Nyt hver bit som om det var den siste.

18: Når du er sulten, prøv et glass vann først, eller te. Har du akkurat spist så gå vekk fra bordet og finn på noe annet. Hvis du fortsatt er sulten 10 minutter etterpå kan du spise litt grønt.

19. Fråts i grønt. Det metter. Inkludert thaisupper. Knalltips.

20: Spis yoghurt naturell. Får fart på hele tarmen +++

21: Bruk mye krydder. Det stagger sulten, stabiliserer blodsukker (spesielt kanel) og kan øke forbrenningen (særlig chili)

22: Du er tjukk fordi du elsker fett og/eller sukker og salt. Du må på avvenning. Du må tvinge deg til å like ting du ikke likte før.  Hva balanserer bort salt, fett og sukker? Syrlig, surt, bittert, umami. Spis yoghurt naturell med grapefruktbåter / sitronjuice eller granateplekjerner. Spis salat med sitrondressing (litt olje), spis parmesanost istedetfor annen ost, sug på litt tamarind osv. En dag er det digg. Alle vaner tar 20 dager å feste seg. Tynne folk liker sure og syrlige ting.

23: UTSKEIELSE: Ja du må kanskje ta en bit av bryllupskaken, juledesserter, bursdagskaken…..men bare i slike nødtilfeller (men er du fortvilet tjukk vil alle venner respektere et nei) . Da må du gjøre som tynne folk:  Skjær tynt av kaken. Skal du smake på to kaker skal du skjære skiver på en cm av hver. Det holder til tre munnfuller av hver sort. Mer enn nok til å tilfredstille nysgjerrigheten.

23: UTSKEIELSE 2: Hver gang du har overspist (mer enn ca 1500-2000 kcal på en dag) må du straffe deg selv. Dagen etter må du hoppe over et måltid. Gjerne to. I nødsfall spise bare tynn grønnsaksuppe som kan virke vannfordrivende (Franske kvinner spiser purresuppe), da føler du deg bedre. (Les: Eat-stop-eat dietten tar USA med storm)

24: Lær deg å nyte det å være  sulten av og til (minst en gang i uka).  Legg deg aldri på full mage, da er du ekstra sulten til frokost. Tynne folk spiser seg bare passe mette og orker ofte bare litt (sunn) frokost. En liten porsjon havregryn eller en skive grovbrød. (Les: Japanere praktiserer hara hachi bu – spi deg bare 80% mett)

25: Ikke spis mat med ingredienser du ikke vet hva er. E100-900, karbiumsitrat, MSG, nitritt, bla bla…glem det. Dette er en øvelse i å styre hjernen og følelsene vekk fra ren føde og over på ren nytelse. Hele ditt forhold til mat skal endres. (Les: Matkjemikalier gjør oss fete – CBS)

26: Festkrig: Noen har satt frem ostepop og chips midt i rommet. D a må du enten holde deg unna bordet, rommet eller selskapet. Alternativt hive hele dritten i søpla og be vertskapet legge litt mer tid og omtanke i serveringen neste gang (Hallo, dette er en seriøs krig!) Hvis de klager kan du slenge til dem en femtilapp for skaden, eller tilby deg å ta med grønnsaksticks, grillet kylling, sashimi eller salat neste gang. Tynne folk vil få respekt for deg, slankere vil beundre deg og alle de andre er sabotører.

27: Bli en fettpirker. Tynne folk skjærer alltid bort synlig fett, inkludert skinn, fra all mat.  Styr langt unna fete sauser, bruk heller litt yoghurtdressing/saus eller vinaigrette.

28: Unngå fristelser. Det betyr at du må gå omveier for å slippe å passere 7/11, kiosken, bakeriet… Hold deg unna venninner som aldri kan møtes uten å stappe i seg selv (og deg) smågodt og chips. Hun vil forøvrig være nummer én til å sabotere deg.

29: Begynn å tren. Øk kalorier UT. Folk som trener mye spiser dessuten ikke så mye som du tror. Hvorfor ikke? Fordi lange treningsøkter regulerer apetittsenteret og får kroppen til å skrike etter næring, ikke kalorier. Når vi som løper en time om dagen kommer hjem blir vi mette etter to skiver grovbrød med magert pålegg og et glass sk. melk. (Da er næringsbehovet dekket) En som sitter foran TV’n hele dagen  med grandis og smågodt blir aldri mett. (Mye vomfyll – lite næring – mer sulten – ond sirkel. )  Naturens lunefulle, skitne triks.

Vet du hva som brenner aller mest fett? Kondisjonstrening. Jo raskere du løper, sykler, svømmer eller går på ski, jo raskere går forbrenningsmaskinen. Når jeg (på 55 kilo) løper to timer på ski, brenner jeg i snitt  60 kcal per kilometer. Mao 1200 kalorier…Et helt dagsbehov om jeg ikke hadde trent!

30: Hvis du synes synd på deg selv fordi du er sulten, kan du Google Redd Barna Sudan. Skam deg.

31: Når du har vært gjennom denne krigen skal du har lært følgende: Fast-food, brus og chips kommer jeg aldri mer til å klare å spise (oppkast). Ingen fest uten fargerik mat. (Picnic  i Toscana!)  Ingen kos med KIMs (dysfunksjonelle stakkarer i apati foran TVn). Coca Cola, the real thing for slaves.  Kaker er som smykker. Litt er nok, mye er vulgært. All reklame lyver –  spesielt matreklame. Kaffelatte med sirup og grove muffins er siste nytt i spekulativ oppfeting av lettlurte kunder. Cup Cakes er heroin for anorektiske fashionistaer. Osv.

32: OG sist men ikke minst. Det aller aller viktigste er: Spis innmari god middag og lunch hver dag. Legg mye tid og omtanke i en fest av SUNN næring og nytelse. Bruk mye tid i grønnsak- og fiskeavdelingen, gjerne Livechekylling, vilt, linser…så mye å oppdage!  Les og lær sunne oppskrifter. Gled deg som en unge til julaften.  Når du er sulten vet du at om bare en time så skal du ha fest! Hver dag!!  Med verdens beste samvittighet. Uten fiender, bare venner.

Lykke til! 

 

 

 

 

8 thoughts on “VERDENS BESTE SLANKETIPS

 1. Bravo !!!
  Kjempebra at du har samlet alle de beste tipsene på ett sted 🙂
  For min del har jeg nesten alle i box men det er vanskelig å holde 100 %, særlig når man har barn i huset, men det er mulig! Og jeg unner meg kake når det er, men hopper over ferdigkjøpte etc. Har ikke no stort problem selv mangler 1-2 kg rundt midjen, men ser helt klart en sammenheng med vektnåla og utskeielser, vinterhalvåret med mindre aktivitet og Jul-nyttår etc setter sine spor…
  Sitter med hundre spørsmål, men for øyeblikket lurer jeg mest på hvordan/i hva du steiker maten, eller må en unngå å steike ?? for å unngå smør-olje-dyrefett ??

 2. Hei! Takk 🙂 Jeg steker som regel i olivenolje eller rapsolje. Av og til, ikke ofte, har jeg i en smørklatt for smakens skyld sammen med olivenoljen. Det er igrunnen ikke ofte jeg spiser stekt mat, og da mest som wok eller gryterett der løk og krydder surrer i litt olje først.

  Vi må ikke unngå fett helt, for noe er viktig og sunt å få i seg, og da spesielt olivenolje, som jeg også bruker i salatdressing.

  Fett i laks, makrell og sild er superviktig å spise også. Hvitt fett fra rødt kjøtt er derimot helt unødvendig, og jeg spiser selv sjelden annet enn vilt, fugl og lam. Mao svin og okse og blandingsprodukter kjøper jeg aldri, men spiser når jeg får det servert (og ribbe til jul)

  Det handler bare om å spise med måte, og være fysisk aktiv. Verdens sunneste og lengslevende folkeslag spiser maks 1900 kcal per dag, mye grønt, lite kjøtt (mest vilt, geit og lam), mye korn, nøtter, frukt.
  Du bor jo i Frankrike, og det opprinnelige kostholdet der er den berømte Middelhavsdietten (Franrike, Italia, Hellas, Libanon, Tyrkia) som er hyllet av forskerne som verdens beste 🙂 Franskmenn er også flinke til å spise riktig (riktig mengde og variert). Bon Apetit!

  1. Hei, takk for svar… som inspirerer til fler spørsmål 😉
   synes matskikkene her er veldig bra med tanke på sunnhet, jeg er blitt helt avhengig av det enkle kostholdet, og poteter/ris/pasta er ikke en del av deres opprinnelige kosthold og hvis det brukes er det istedetfor grønnsaker 🙁 ikke i tilegg. Det spises derimot mye svinekjøtt (det er vel min største last også) og at de fleste bare bruker hvitt brød(og mye, det er uhøfig å frekt og ikke spise brød til maten og rense talerkenen etterpå med brød)… i butikkene får jeg faktisk ikke kjøpt annet enn hvitt mel, som bare fåes kjøpt i spesielle bio-butikker: det er jo flott, men med tanke på avstand (anti-bruk-bilen-hver-dag) og mitt veldig begrensede budsjett så synder jeg der…
   …så da lurte jeg på hva slags brød du bruker hvis det er helt uten hvitt mel ?

 3. Jeg baker brød til barna med hvitt mel blandet med litt grovt (oppskrift på siden min. Å holde seg helt unna hvitt mel er et tips til de som sliter med vekten. Sliter du derimot ikke med vekten er det bare å spise, med måte. Når jeg selv er i hellas elelr frankrike tar jeg gjerne en bit eller to av pariserloffen til å nettopp få opp saus og dressing 🙂 Jeg spsier også pasta og litt ris.

  Jeg spiser ikke hvitt mel til daglig. Idag har jeg spist helt vanlig frokost og lunsj som består av: havregrøt kokt på vann med knuste linfrø, kanel og 1 ss rørte bær, 1 dl ferskpresset juice, kaffe med lettmelk.

  Lunsj: 2 dl Miso suppe, 1/2 grapefrukt, 1 skive pumpernickel med mager leverpostei og agurk, en skive Ryvita musli knekkebrød med Philadelphia light og agurk, te. Mellom frokost og lunsj har jeg jogget to timer i skogen. Jeg trener ca 30 min daglig med langturer hver torsdag og helg. Nå kjenner jeg at jeg bær spise et knekkebørd til, med magerost 🙂 har nok svidd av rundt 1000 – 1500 kcal på løpeturen. 🙂

 4. Unnskyld, men «23: UTSKEIELSE 2: Hver gang du har overspist (mer enn ca 1500-2000 kcal på en dag) må du straffe deg selv. Dagen etter må du hoppe over et måltid. Gjerne to. I nødsfall spise bare tynn grønnsaksuppe for å fly på do, da føler du deg bedre og mister vekt.» reagerer jeg STERKT på. Ellers er jeg enig i det meste du sier, men vær så snill å fjern akkurat den…

  1. e-postadressen din er suspekt…men skjønner at du reagerer hvis du har spiseforstyrrelser, men da er ikke dette ment for deg. Dette er råd til folk med overvekt ikke undervekt, da gjelder helt andre regler.

  2. nå har jeg fjernet det med å fly på do (hvis det var det du reagrerte på?) Beklager, det var sleivete skrevet. Det jeg mener er at en slik suppe virker vannfordrivende og mange overvektige lider av store væskeansamlinger, noe som forøvrig skyldes dårlig blodsirkulasjon som følge av fedmen. Overvekt er roten til mye sykdom og vondt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *