Ur-brødet eltefritt i leirkrukke

Dagbladets Christoffer Sjuve er en kokk etter mitt hjerte, og her om dagen påstod han å ha smakt, og deretter bakt, verdens beste brød. Jeg måtte selvsagt teste oppskriften, og alt jeg kan si er at gutta i huset har snart spist hele, ved siden av middag, før jeg fikk sukk for meg. Personlig synes jeg fortsatt at surdeigsbrødet til Åpent Bakeri og alpebrødet til United Bakeries er hakket bedre, antagelig fordi de er bakt med surdeig.

PS: Etter to brød til er jeg ikke enig med meg selv. Dette ER verdens beste brød!

Jeg må bøye meg i melskyen for at denne oppskriften er fabelaktig. Ikke minst fordi den er lynkjapp, da den ikke krever noe elting.

Dette er urmåten å bake brød på. Spelt, vann, hvetemel, salt, gjær og masse masse tid. Bakes i glovarm ovn, i en glovarm keramikkbolle med lokk av typen Römertopf. Jeg har derimot min Giouvetsi fra Hellas.

Imponerende rustikt å se på også. Enkleste måten å imponere gjester i kne. ‘ Jeg bare slang sammen et brød liksom’. Faktisk.

OPPSKRIFT

 • 300 gr hvetemel
 • 125 gram spelt
 • 2 ts salt
 • 3,5 dl vann
 • 1/2 ts gjær (tørrgjær eller en klype fersk)

Rør sammen alle ingrediensene til deigen henger sammen, men er litt våt. Dekk til å la heve 12 – 24 timer. Jeg lot min heve i en velbrukt bakebolle fra Tupperware, fra ca 17:00 til kl 11:30 dagen derpå. Brød nr. to hevet fra ca 22:00 til ca 09:00 og ble enda bedre (litt våtere deig).

Den stod på en kjøkkenbenk med et vindu på gløtt i 10 C. (Bollen er tett, for deig til heving tåler ikke trekk) Ergo kaldhev. Jeg brukte også kaldt vann (ikke helt kaldt, men mellom kaldt og lunkent). Dessuten har jeg alltid, av Ajurvediske grunner, en knivsodd gurkemeie i melet.

Dagen derpå helte jeg deigen ut av bollen, ved hjelp av en deigspade jeg har i silikon (anbefales), på en godt melet benkeplate. Ved hjelp av deigspaden brettet jeg deigen raskt sammen fra fire kanter, snudde den kjapt opp-ned, og lot den ligge under et linhåndkle mens jeg ventet på at ovnen (med Giovetsien inni), skulle bli glovarm (ca. 15 min). Med andre ord, på full guffe.

Da den var det, fikk jeg raskt flyttet deigen oppi bollen. Melet fra benkeplaten lå i tynt lag utenpå deigen.

– Stek med lokk i 30 min.

– Ta av lokket og stek ca 10 min til. Skorpen skal bli godt gylden.

Det er alt! Gled deg til verdens beste brød. Nå skal jeg bake enda ett, og denne gangen skal jeg eksperimentere med bittelittegrann fint rugmel, for det gir ekstra god smak.

 

 

11 thoughts on “Ur-brødet eltefritt i leirkrukke

  1. Lykke til! Pass på at deigen ikke blir FOR våt,da blir ikke brødet høyt nok. Mel har ulik grad av fuktighet avhengig av luftfuktigheten. Ha nok mel over og under deigen også. Min keramikkform er glasert inni og utenpå, og det gjør at brødet ikke setter seg fast. Anbefales. Nå er jeg hekta på denne måten å bake brød! Fra et ernæringsmessif synspunkt er dette veldig bra da spesielle ensymer i melet MÅ ha flere timer på seg for å trekke jernet ut/frem i melet slik at kroppen vår kan oppta det. Med andre ord er brød som er hevet i mindre enn fire timer uten jern…En tragisk konsekvens av hurtigbakingen i matindustrien.

 1. Dette ser ut som Sullivan Street Bakery’s No Knead bread.

  Våt deig (High hydration dough), bittelitt gjær, laaaang heving og steking i kjele (dutch oven) på høy temperatur.

  Forøvrig synes jeg rugmel i deigen ofte gir en «fermentert»/syrlig smak. Jeg liker det, men det er en litt uvanlig smak i brød som kanskje ikke passer alle.

  1. Takk for kommentar! Enig i det med rugmel. Jeg bruker det ikke så ofte, fortrekker steinmalt hvete (fra Hollie), men helst Fibra for ekstra smak og grovhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *