Hummer med aioli

Etter en lang tur i skogen, der jeg ledet an og fikk hele familien til å gå seg vill, ble vi naturlig nok skrubbsultne. Etter noen timer i ville skauen, begynte vi å fantasere om de to hummerne vi kjøpte igår kveld. Da vi endelig fant frem havnet vi hos Rita på Finnerud. Etter litt matprat, og smak på hennes nylagde urtesalt med masse løpstikke, landet vi på at hummeren måtte få følge av aioli.

Av en eller annen merkelig grunn har jeg aldri laget denne vidunderlige hvitløksmajonesen, som jeg elsker å få servert til de rette anledninger. Majones er noe av det verste du kan kjøpe ferdig, og noe av det beste du kan lage selv. I hodet mitt hadde jeg en pussig hang-up på at majones er vanskelig.  Noen av verdens beste og mest legendariske retter er egentlig noen av de enkleste! Bare man får vite et par kjøreregler.

Det ble en fantastisk søndagsmiddag, med hummer og kanari, eller kylling som det også kalles. Eldstemann trodde ikke han likte hummer, så han skulle få pasta med kylling, godgjort i en sautepanne med rester av gårsdagens eminente pastasaus (se under pizza). Han er derimot vokst opp i et hjem der alt fra froskelår til hjemmelagde lumper serveres i tide og utide, så han tryglet om å få smake på hummer’n. Etter en bit dynket i en god porsjon aioli var også han frelst!

Til hummeren måtte vi ha loff, og da vi var tomme for mitt verdens beste brød (se oppskrift tidligere), måtte jeg hive meg rundt og bake brød i en fei. Trikset er da å lage en pizzadeig. La den heve 30-40 min. Elt ut til fire små, flate pølser. La heve til de er igang (jeg hadde hastverk og brukte ca 20 min) Stekes til de er lysebrune ( Det tok vel 20 min det også). Optimalt skal brød bruke MYE lengre tid, men gudhjelpe så godt disse smakte for det! Det tok rundt en time-halvannen tilsammen, nok til å gjøre alt det andre og plukke blomster til bordet.

 AIOLI (oppskrift fra Cordon Bleue)

1 romtempererte egg

3 store fedd hvitløk, presset

2-2,5 dl olivenolje

2-2,5 dl soyaolje/vegetabilsk smakløs olje

2 ts hvitvinseddik

1/2 ts grovsalt+ pepper etter smak

Pass på at alle ingrediensene er romtempererte. Det andre du må passe på, er å ha tålmodighet og ikke slumpe alt i på en gang. Miks egg og hvitløk godt sammen i en foodprocessor. Mens maskinen går, heller du i oljen med en tynn stråle. Når den har tyknet fint har du i eddik, salt og pepper tilslutt, mens maskinen fortsatt går. Ferdig!

SMÅLOFF  4 STK.

5 dl hvetemel

1 klype gurkemeie

25 gram gjær

1/2 ts salt

2 dl lunkent vann

1 ss olivenolje

Bland alt det tørre. Først gjær og gurkemeie. Bland godt.  Deretter salt. Bland godt. Ha i vann og olje og elt deigen til den er myk og smidig. La den gjerne hvile fem minutter tidlig i eltingen, så blir den lettere å jobbe med. Bruk mer mel om den er for klissete, men bare såvidt. La heve til dobbelt størrelse. Slå ned deigen, og form fire små pølser du klemmer litt flate. Strø på mel og la heve under et klede eller plast. Pass på at det ikke er noe trekk i rommet. I mellomtiden varmer du opp ovnen til ca 200 grader C.  Stek brødene til lysebrune, ca 20 min avhengig av ovn.

Klipp/skjær opp et par hummere. Lag en god salat og vinegraitte. Trekk opp en god hvitvin og NYT!

0 thoughts on “Hummer med aioli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *