Vietnamesiske vårruller

I motsetning til ‘vanlige’ vårruller, er disse kalde og rå. Perfekte for deg som må passe vekten, men uansett så gode at de forsvinner på et blunk og gjestene dine spør etter oppskriften. Vietnamesisk mat er forøvrig helt fantastisk, uten at jeg har helt greie på det, men noen av mine største matopplevelser har vært fransk/vietnamesiske. Fulle av lekre smakskombinasjoner, supersunne og en nytelse for alle sanser.

Disse vårrullene ser imponerende ut, men er relativt enkle å få til, krever minimalt med utstyr og er i tillegg både billige og næringsrike. Barna elsker dem!

Idag lagde jeg tradisjonelle vårruller med reker, men du kan egentlig fylle dem med hva du vil. Den autentiske dipsausen lagde jeg lett selv, men i tillegg kjøpte jeg en flaske Hoi Sin saus fra Blue Dragon som også smakte nydelig til, og var en fin kontrast til den syrligsterke jeg lagde.

OPPSKRIFT (ca 20 ruller, som mettet to tenåringsgutter og mor)

 • 20 vietnamesiske rispapirflak (en pakke koster under 14 kroner og inneholder ganske mange!)
 • vann i en stekepanne

FYLL

 • 2 gulrøtter
 • 1 stor agurk
 • 1/2 nykål
 • 1/4 pakke risnudler (vermicellinudler/glassnudler)
 • En neve mynte, basilikum, dill og fersk koriander
 • 60 kokte reker
 • fersk ingefær

DIP / SAUS

 • juice fra 1/2 -1 lime
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss sukker
 • 1/2-1 rød chili, finhakket (ta ut frøene om du ikke vil ha den for sterk)
 • 4 ss vann
 • 2 ss Thailandsk fiskesaus

Chili kommer i mange styrkegrader. Jeg brukte en stor, rød type som kom i 3-pack på Meny. Den var super, og mye svakere enn de små hissige du får kjøpt i Thaibutikker. Smak alltid på chilien før du bruker den for å teste styrken. Det skal absolutt bite litt!

SLIK GJØR DU:

Skrell rekene, skjær gulrøtter, kål og agurk i fine strimler, grovhakk urter og skrell tynne stripeflak med fersk ingefær (jeg brukte en mandolin). Legg alt klart på kjøkkenbenken.

Kok opp vann og forvell gulrøtter og kålstrimler et par-tre minutter. Sil av.

Bruk gjerne det samme vannet til nudlene, og kok opp påny. Skru av varmen (sett kjelen til side om du har elektriske plater) og legg vermicellinudlene (også kalt glassnudler – laget av ris) i det kokende vannet i tre minutter, før du lar dem renne av i et dørslag.

Varm opp nytt vann i en stekepanne (ikke for varmt). Skru av varmen og  legg ett og ett flak med rispapir i vannet i KUN 5 sekunder. La renne av og legg flaket på en hard kjøkkenbenk, som ikke rispapiret klistrer seg til. Jobb nå relativt raskt med å legge tre reker, to gulrotstrimler og agurkstrimler, samme mengde kål, litt urter, noen dryss ingefær og noen få nudler litt nedenfor midten. Er du for treig vil rispapiret lime seg fast i kjøkkenbenken. Hold av plass på sidene. Brett først nederste del av sirkelen over fyllet som du dytter på plass på samme måte som tobakk i en rullings (om du noen gang har gjort det!). Deretter bretter du inn hver av sidene, før du ruller den helt sammen. Rispapiret vil lime seg sammen og holde alt på plass.

Deretter begynner du på nr. 2 osv.

Sett frem vårrullene sammen med lime/chilisausen og Hoi Sin saus (som du eventuelt kan finhakke noen usaltede peanøtter i). Det kan være ganske lekkert å kutte rullene i to og servere dem stående på et fat også. Server og NYT!

 

4 thoughts on “Vietnamesiske vårruller

 1. Takk for inspirasjon:) Sto med en pakke rispapir i hånden forrige uke da jeg var på handletur, men la den tilbake på hylla fordi jeg ble redd for ikke å få det til. Men nå skal det lages vårruller! 🙂

  1. Takk! Jeg har opplevd det samme selv, både med disse risflakene og en rekke andre eksotiske varer. Mye artig å finne i innvandrerbutikker, men vanskelig å vite hvordan alt smaker/kan brukes. Det er bare å hoppe i det, og mange slike nye ingredienser er blitt favoritter her i huset 🙂 Vårruller tar litt tid, men er en hyggelig aktivitet også for ungene å delta i. Lykke til!

 2. Tilbaketråkk: En sunn ukemeny

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *