Mitt hyttekjøkken

Man må ikke ha 50 m2 Bulthaupkjøkken i hvitt, sort, stål og glass, Kitchen Aid, maid og millions for å lage god mat. For tiden har jeg hverken innlagt vann, strøm eller ovn, men circa to kvadratmeter. Her trylles det frem de lekreste retter, og jeg er i godt selskap med mange millioner japanere og andre ‘compact living’ eksperter. Da vi bodde på Bali ble jeg mektig imponert av de balinesiske husmødre -og fedrene, som tryllet frem de mest fantastiske og avanserte retter fra sitt lille ildsted i en krok av kampungen som flere generasjoner deler.

Vi har mye å lære folkens, men samtidig finnes det svært mange her i landet som har tilsvarende primitive kjøkken i de tusen små hytter og naust. Honnør til alle dere!  Det er faktisk en god ide, å lage reportasjer fra disse små krokene hvor folk har kokkelert i generasjoner, i nærkontakt med naturen på alle måter. Selv befinner vi oss på en øy i Oslofjorden langt fra land, så her er det ikke bare å løpe i butikken når noe mangler. Det setter krav til både planlegging og kreativitet.

Jeg elsker mitt lille hyttekjøkken, som er litt som i den lille bryllupsreglen: ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’. Benken og skapene er arvegods fra min farfars gamle hytte rett over tunet. Den smørgule fargen på benken skaper sol og glede. Redskapene er få, men skarpe, morsomme, søte og praktiske. Jeg deler hytta, som er et anneks på ca 24 m2, med min søster (ikke samtidig altså!). Der hun er flink til å tråle interiørbutikker på jakt etter siste nytt, er jeg en hund etter arvegods og gamle, rare mikser. Jeg synes mitch-match funker fint til sommerens meny, som i stor grad består av selvfangst fra havet, grønnsaker og frukt.

Her er noen bildekollasjer til inspirasjon 🙂

Redskapskuffen sier sitt, for blant det viktigste er gode kniver, vinopptrekker, hummergaffel og hjulvisp. Serviset er en herlig miks av søttitalls stengods, IKEAs startpakke (fra 80-tallet) og litt ymse. His & Hers kaffekrus starter morgenstunden på svaberget, med en god kopp kaffe eller te. Denne nydelig danske teboksen fikk jeg i gave av en designer jeg intervjuet for få dager siden 🙂

Serviset fra 70-tallet er nå retrokult og den flotte batikkduken i indigo har jeg kjøpt i Kyoto, Japan.

Hjemme i Oslo er vi bortskjemt med espressomaskin hjemme og kaffebarer ute. Her blir det frysetørret kaffe med pisket melk, eller tyrkisk kaffe. Denne melkeskummeren fra Bialetti er den beste jeg noen gang har brukt!

Bananbladet i tre er fra Bali, der vi engang drev business med import av møbler og andre interiørartikler. I sommer har jeg dilla på mango, i alt fra guacamole til taco (se oppskrifter). Jeg lærte å plukke de riktige modne og gode mangoene den gangen vi bodde i Dubai. Alphonso er knallgod, og Bama har vært flinke de siste par årene til å importere gode eksemplarer. I Oslo kjøper jeg de beste i innvandrerbutikker. Prøv Brugata for eksempel. Den lille muggen er jeg kjempeglad i, og egner seg til små sarte sommerblomster. Nå er den full av brente fyrstikker, da gassblusset er rett ved siden av. Sitron og lime har jeg alltid liggende, for det er et naturlig følge til fisk og skalldyr, kylling også. Brukte sitroner er supre til vask av både hender og kluter. (Virker desinfiserende). Tresleiver er jeg avhengig av.

Fenalår under taket og grønnsaker i en praktisk kurv. Da er det sommer!

Søsteren min hadde en sommerjobb (?) hos Traktøren for mange år siden, og jeg tror hun  brukte opp det meste av lønnen på varer fra butikken! Disse for eksempel. Vakkert stengods fra Toscana, som passer fint til rustikke interiører. Den store salatbollen er hvitglasert inni. Lekkert!

Drikkevann må hentes fra en brønn, eller fra land i store plasttanker. Bøtta er ny av året, og så fin at jeg nesten ikke vet hva jeg skal bruke den til. Fisk eller gulvvask? Brannslukkingsapparatet står klart under propanapparatet, sammen med en gammel søppelbøtte. Bøtta er pen, men upraktisk, og jeg ønsker meg en Vipp. Egentlig burde det vært et sorteringsanlegg, men så langt har ikke Nøtterøy kommune kommet at de har fikset det for øyboere. Jeg samler uansett alt matavfall i en liten bolle på benken, og hiver til måkene eller til en åpen komposthaug. Plastposer samles i den fine tekstilposen jeg fikk på en mat- og vinseanse for journalister. (Heldig jeg :-)) Utslagsvasken burde ha en vannlås, og det står på ‘Må gjøres listen’. Hytteliv er fullt av prosjekter!

Det er her det skjer! På tre gassbluss. Brønnvannet er OK, men litt skjemmet av oljebelegg fra ospetrærne over. Vi koker vann i denne store kannen til oppvasken, som tas ute på en lang benk langs ytterveggen. Utslagsvasken er den eneste vasken i huset, men vi har en utslagsvask på utebenken også.

Krydderhyllen er vital. Her er det viktigste: Maldonsalt ( i nok en smørgul stengodsbolle jeg er glad i), god olivenolje (som jeg alltid kjøper på reiser), spisskummin, chiliflak, laurbærblader, fersk pepper, oliven- og rapsolje til steking, eddik & og en eddikflaske med nyperoseblader. I skapet over er det mer, som fiskesaus, soyasaus, balsamico og hjemmelaget vinegraitte. Den lille messingkannen er en kaffekoker fra Hellas. Ypperlig til tyrkisk kaffe (arabisk espresso).

Noen kvadratmeter lykke 🙂

Foto av min sønn Edvard (15)

Kokken får stadig inspirasjon fra havet og måkene som er noen meter unna. Så nært at havsmaken legger seg på tunga.

Mye god mat &  mye god aktivitet!

GOD SOMMER!

4 thoughts on “Mitt hyttekjøkken

  1. Kjempeflott kjøkken 😉

    Jeg har byttet ut mitt enorme kjøkken med ett bitte lite og angrer ikke på det, mye mer praktisk og så slipper man å ha en masse greier man aldri bruker 🙂

  2. Ja det er utrolig hva man kan samle på… Må innrømme at jeg elsker å titte rundt på Jernia for eksempel, eller kjøkkenutstyrsbutikker i utlandet. Etter slike besøk kan man fristes til å kjøpe salatslynger, jordbærrenser, sitronskiveklemmer, eltemaskiner, ismaskiner, epleskreller, potetskreller, aspargesskreller, eggedeler, sous vide gryter, panner, boller, fjeler, kniver og kar i alle størrelser…the list goes on and on..Så ender jeg altså opp med å ikke savne noe av det her på hytta! Dessuten tar det et halvt minutt å vaske dette kjøkkenet. DET er ferie det!

  3. For et koselig kjøkken 🙂 Smått og godt! Og jeg husker de terracottakrukkene fra Toscana, på Traktøren. Kjøpte en sånn «garlic cellar» til moren min i bursdagspresang en gang. Den står fremdeles på sin post ved komfyren. Hvordan er det med blåskjellene rundt der dere er? Kan de spises? Jeg legger ut oppskrift på blåskjell om et par dager 😉

  4. Takk 🙂 Blåskjellene er ikke testet ennå dessverre, grunnet mye vind og kaldt vann, men nå er gutta ute i våtdrakter for å plukke både det og østers! Nykokte krabber ligger til avkjøling også. Jeg tar mer enn gjerne imot oppskrifter med blåskjell og annen sjømat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *