Hot hottere hottest Chilli Con Carne!

Ingenting er som en hot chilli på høsten!

Chilli con carne er chili med kjøtt, og når jeg sier chilli mener jeg ikke bare pepper’n chili men hele retten som har egne klubber og blodfans over hele USA og Mexico. Jo sterkere jo bedre, og de tøffeste gutta konkurrerer med Scoville enheter som ville tatt rotta på de fleste, spesielt dagen derpå med den beryktede ‘Ring of fire’… Guess what!

Chilienes styrkegrader måles i Scoville enheter, og den sterkeste av dem alle er bittesmå hissige habaneras som når over 16 000 000 Politiets pepperspray har ca 5 300 000 og en vanlig tabasco bare 2 500 max. Chili inneholder kapsikain som utløser smerte som igjen får kroppen til å utskille bedøvende endorfin, og DET vet dere hva er! Endorfiner kan du få av sex, fjellklatring, en innmari bra konsertopplevelse …og chili. Chili inneholder dessuten en masse gode virkestoffer som holder basselusker og slikt unna, det gjør også mange av de andre ingrediensene i denne retten, som har fått æren av å være med i boken min SUPERMAT.

Her er det med andre ord bare å hogge innpå. Jeg har jukset litt og brukt sorte bønner på boks. Travel mor i tidsklemme. Fant derimot kvernet lammekjøtt på butikken, og brukte ikke ren chili, men en chili sauce fra Trinidad + en raus dose cayenne pepper. La den putre en stund, da blir den ekstra god, og som restemat er den uovertruffen. kan også brukes i Tortilla osv.

OPPSKRIFT: (6 porsjoner)

1 ss vegetabilsk olje

En boks svarte bønner

250 gr kvernet lammekjøtt (eller annen karbonadedeig)

ca 1 liter vann

5 dl tomatsaus (en flaske Pomodoro)

1/2 boks tomatpure (de små glasskrukkene)

saften av 1 lime

2 ss rødvinseddik

ca 2 dl hakket løk

ca 2 dl hakket stangselleri

ca 2 dl hakket rød og/eller grønn paprika

1 hel jalapenopepper

2 ss finhakket hvitløk

2 ts spisskummin

2 ss chilipulver (etter tåleevne)

salt og pepper etter smak i forholdet 2/1

2 ss hakket fersk koriander (drysses på til slutt)

Varm oljen i en vid tykkbunnet gryte. Stek løken myk, ha i kjøttet og stek med til alt er gjennomvarmt. Ha i resten av ingrediensene minus koriander og bønner (med mindre du bruker tørkede bønner du har bløtlagt over natten, skylt og fosskokt ti min. for deretter å koke en time til.)

La alt putre i minst en halvtime, helst 45 min. Dryss på masse fersk koriander. Vipp opp en øl, sett frem litt kjølende tykk yoghurt og nyt heten som brer seg i hele kroppen, spesielt i pannen. Er du småforkjølet merker du at basseluskene hyler av skrekk og prøver å finne veien ut av chiliflammene.

ENJOY!

 

 

3 thoughts on “Hot hottere hottest Chilli Con Carne!

    1. Ja chili er HOT på alle måter 🙂 Egentlig skal det være oksekjøtt i, men jeg kvier meg ofte for å kjøpe kjøtt av opdrettsdyr. Foretrekker dyr på gressbeite, som lam, men aller hest vilt. Kjøttdeig eller karbonadedeig fra elg er sikkert flott i også. Kan også droppe kjøttet og gå for en vegetarversjon (men da kan det ikke lenger hete Chili con carne, for con carne betyr med kjøtt).

Comments are closed.