Gode gammeldagse pepperkaker

Dette er verdens beste pepperkakedeig, og den lages hvert år her i huset. Full av sunne og gode krydder, mørk i fargen og svært lett å jobbe med. Har du smakt denne, vil du aldri mer ha den søte og smakløse butikkdeigen. Mengden er nok til et hus og et par brett med kaker, og vinduspynt ved siden av. Blir det for mye deig, kan du fint fryse ned resten til neste år.

OPPSKRIFT

 • 3 dl sukker
 • 2 dl mørk sirup
 • 100 gr melange margarin (eller smør)
 • 1 ss kanel
 • 1 ss malt nellik
 • 1 ss tørket ingefær
 • 3 dl helmelk
 • 1 ss natron
 • ca 1 kg hvetemel

Bland sukker, sirup, margarin og krydder i en kjele, og varm til fettet er smeltet. Ha i melken og la blandingen avkjøles. Rør inn natron og litt av melet. Arbeid inn resten av melet på bakebordet til en fast og smidig deig. Kle deigen i plast, og la den ligge kjølig minst ett døgn.

Stekes på 175C  midterste rille i ca ti min. avhengig av tykkelse og ovn.

Så er det å finne frem kakeformer, stearinlys, julemusikk, forklær, kjevler og en pose non stop, seigmenn, sølvkuler, mokkabønner, ildfast bomull (snø rundt huset) og alt som eller følger med!

Det blir ikke jul uten pepperkaker!

GLASUR 

 • 2 eggehviter
 • 500 gram melis
 • noen dråper klar eddik, eller sitron

Glasuren lager du ved å sikte melis inn i eggehvitene mens du rører godt med en skje eller gaffel til den er akkurat passe tykk til at den ikke flyter utover når du sprøyter den. En sprøytepose med ulike ståltupper anbefales, men du kan også bruke kremmerhus av matpapir eller en plastpose du kutter et lite hull i hjørnet av.

Delene til et hus kutter du best med en pizzakniv. Husk at deigen er litt elastisk, så vend den én gang etter ferdig kjevling (med passe mel), før du starter kuttingen. Løft forsiktig over på stekeplate, eller kutt direkte på platen.

KNEKKLIM

Sidene fester du med smeltet sukker. Dryss ca. en dl sukker i en tørr stekepanne på middels varme. La den smelte helt, og hold den varm med svak varme. Vær veldig forsiktig for sukkeret er ekstremt varmt! Dekorer FØR du limer det sammen, og la det tørke godt (gjerne over natten).

Fjorårets mansion, generasjonsbolig for b.l.a. dorullnisser. (gelatinplater blir fine ‘blyglassvinduer’.)

Årets skakke lille nissehus:

Årets flotte vinduspynt.

Pepperkaker er fin pynt også.

 

 

One thought on “Gode gammeldagse pepperkaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *