Min beste julekake er også min beste energybar

Hvert år må jeg bake en julekake full av nøtter, tørkede frukter og krydder. Helst skal den dynkes i rom. 

Jeg fant den på nettet under Nitimens oppskrifter. (Jeg hadde gjort en del søk før jeg landet på denne). Tidligere år har jeg blant annet bakt Nigella Lawson sin.

I løpet av vinteren har jeg ofte med meg en skive eller to til lange skiturer. Julekake av denne sorten er nemlig en av de beste sportsbarer du kan få! Full av rik næring og rask energi til slitne muskler.

Helst siden middelalderen har folk spist slike julekaker for å holde seg friske og sunne i vintersesongen. Krydderet, nøttene og fruktene er supermat. Ikke minst varer en slik kake lenge om den oppbevares kjølig. Det sørger sukkeret og alkoholen for.

Du kan egentlig fylle den med hvilke frukter du vil. Jeg fant noen saftig gode aprikoser på Meny, hadde pistasjenøtter liggende, manglet sukat og brukte svisker og sultanarosiner. Fikner og dadler er godt å ha i også. Jeg måtte lete i kjelleren etter noe å dynke den med, og jamen fant jeg ikke en flaske Arrack (palmebrennevin) som jeg kjøpte på Bali for minst 10 år siden. Den funket kjempefint! Den neste jeg bakte fikk Jamaica Rum som jeg fant på Vinmonopolet. Etter at kaken er bakt legger jeg den i en kakeboks, pakker den inn i matpapir, og dynker den litt hver dag i noen dager. (Oppbevares kjølig). Alkoholen fordamper. Uansett har jeg ikke hatt problemer med bratte utforkjøringer i Nordmarka etter kakepausene på toppene!

OPPSKRIFT

DAG 1:

 • 2 dl korinter
 • 2 dl rosiner
 • 2,5 dl lyse rosiner
 • 1 dl tørkede aprikoser
 • 1 dl pistasjenøtter
 • 1 dl brun rom, arrack eller konjakk

Kutt aprikosene i små terninger og grovhakk nøttene. Bland alt og hell over rum. Dekk det til og la stå og marinere seg i ett døgn.

DAG 2:

 • 180 gr mykt smør
 • 160 gr brunt sukker
 • 3 egg
 • 220 gr hvetemel
 • 1 ts ekte vaniljesukker/eller frøene i en vaniljestang
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts malt muskat
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1/2 ts malt kanel
 • rum eller konjakk til dynking

Pisk smør og sukker luftig før du har i vanilje og ett egg ad gangen.

Sikt sammen mel, bakepulver og krydder i en bolle.

Bland den ferdigmarinerte frukten inn i melblandingen og deretter med smørsukkeret.

Helles i en brødform og stekes ved 150 C i ca 1,5 timer. Dekk den med folie etter en time for at den ikke skal bli brent på toppen. Avkjøles i formen og dynkes.

Yummy!!

Foto: Oppkuven i Nordmarka – bra sted for en julekakepause.

2 thoughts on “Min beste julekake er også min beste energybar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *