Supersunne frømuffins

 

Hverdagen og smalhans er tilbake. Ut med julegodt og inn med fiber og frø, korn og rotgrønnsaker. Men det behøver ikke smake kjedelig! Jeg har forsøkt å bake lavkarbobrød, men det gjør jeg aldri igjen. Det smakte rett og slett gress. Fuglemat. Derfor var jeg veldig skeptisk da jeg hørte om noen muffins laget stort sett med frø, og som skulle være populære på en safarilodge i Sør Afrika. Jeg stakk til min faste grønnsakshandel, der en vegg er full av poser med mange morsomme frø og nøtter jeg alltid har hatt lyst til å kjøpe, men ikke helt visst hva jeg skal bruke til.

Gresk yoghurt, saftige tørkede aprikoser og fete solsikkefrø sørger for at disse frømuffinsene får mye smak og saftighet. Nå er jeg hektet, og har frosset ned en hel pose. Når jeg skal på farten, tar jeg bare med meg en slik muffins i vesken, og har den på lur som supersunt mellommåltid når sulten melder seg og bare Veikroer og usunn cafémat er i sikte.

Aller best smaker de med blåbærsyltetøy og en klatt lettrømme. Det var frokosten igår, og imorges. Yummy!

OPPSKRIFT (12 stk)  1 cup = ca 2,5 dl

2 cups grovt hvetemel

1 cup hvetekli

1 ss bakepulver

en klype salt

1/4 cup sesamfrø

1/4 cup valmuefrø

1/4 cup gresskarfrø

1/4 cup solsikkefrø

1/4 cup pinjekjerner

1/2 cup tørkede aprikoser, delt i små firkanter (9 av hver)

2 cups gresk youghurt (bruk fettfri om du er på slanker’n)

1/2 cup flytende honning

Miks alt det tørre lett sammen. Tilsett yoghurt og honning og rør lett sammen deigen til den såvidt henger sammen. Fylles i muffinsformer. Det blir tolv om du trykker røren godt ned med en skje.

– Det ser ut som meiseboller, sa den yngste sønnen min da jeg holdt på.

Det hadde han rett i…Men de smaker altså veldig mye bedre, og får deg til å kvitre av sunnhet!

Bakes midt i forvarmet ovn på ca 175C i  30-35 minutter.

 SUNNE FAKTA:

Solsikkefrø er rik på folat, et svært viktig næringsstoff for kvinner. De er fullpakket med gode fettstoffer, antioksidantrikt vitamin E, selen og kobber, som alle er viktige  i å forebygge hjertesykdom, kreft og andre former for celleskader.

Sesamfrø har høyt innhold av kalsium, magnesium, sink, fiber, jern, B1 og fosfor. Sesamfrø er unike i sin kjemiske struktur, og regulerer også kolesterolnivået i blodet. De kan i tillegg senke blodtrykket, samt beskytte leveren mot skader. Sesamfrø kan også bidra til å forhindre leddgikt, astma, migrene, overgangsalder, benskjørhet og PMS.

Gresskarfrø har høyt innhold av karotenoider, som virker gunstig på immunforsvaret. De har også høyt innhold av omega-3 fettsyrer og sink, to viktige næringsstoffer som kan spille en rolle i forebygging av betennelse, leddgikt og osteoporose. Også mye fytosteroler som bidrar til å holde stabile nivåer av kolesterol, økt immunrespons, samt kreftbekjempende egenskaper.

Valmuefrø er en utmerket kilde til B-komplekse vitaminer som tiamin, pantotensyre, pyridoksin, riboflavin, niacin og folinsyre. Mange av disse vitaminene fungerer som co-faktorer i stoffskifte og forbrenning av spesielt fett og karbohydrater. Frøene er også rike på essensielle fettsyrer og fiber. Inneholder også gode nivåer av mineraler som jern, kobber, kalsium, kalium, mangan, sink og magnesium

Pinjekjerner er en god kilde til mikronæringsstoffer, essensielle mineraler, vitaminer og hjertevennlige enumettede fettsyrer som hjelper til å redusere det farlige og øke det gode kolesterolnivået i blodet. De virker også apetittregulerende.

Ekte Yoghurt er rik på lactobacillus (probiotiske) bakterier, som er svært gunstig for blant annet fordøyelsen. I tillegg er yoghurt en rik kilde til kalsium, vitamin B-2, B-12, potassium og magnesium.

Honning har en drøss bioaktive komponenter som blant annet virker antibakterielt og styrkende på immunforsvaret.

Tørkede aprikoser er mer næringsrike enn ferske. De er en god kilde til fiber, vitamin A, C og jern.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *