Kroatia

IMG_6669

Oppdagelsesferd i sansenes rike

I september ifjor var jeg på en herlig sykkeltur fra øy til øy i Kroatia en uke. Det var min første tur til dette området, som jeg visste lite eller ingenting om. Til å begynne med var jeg ikke nådig, for endel av vinen jeg fikk smakte surt og uferdig. Maten var tildels kjedelig, preget av noen tiår i kommunismens vold.

De Dalmatiske øyer syd i Kroatia er frodige, med store velduftende pinjeskoger, fikentrær, olivenlunder, nøttetrær og urter. Solrike åssider blotter her og der sine kalksteinsklipper, som gir svært gode forutsetninger for vindyrking. Adriaterhavet er rikt på sjømat. Legg til tusenvis av år med livlig handel, og du får alle forutsetninger for et godt kjøkken.

Straks jeg begynte å snuse rundt, med hjelp fra den svært gjestfrie lokalbefolkningen, fant jeg den ene gode smaken etter den andre. Her er noe av det beste jeg fant.

HVAR

IMG_6760EIMG_6721

Her likte jeg meg aller best. Øya, som er den mest sofistikerte,  ligger ganske nær fastlandet med byen Split, som har flyforbindelse med Norge. Her er noen smakbiter på hva jeg fant av godbiter.

2012-09-09 Kroatia mat

Etter en strabasiøs sykkeltur fra havnebyen Hvar til toppen av øya, smakte det utrolig godt med leskende sitronøl og verdens beste eplekake. Eplekaken fikk antagelig sin gode eplesmak fordi eplene er grovrevet. Deigen var spesielt saftig inni og sprø utenpå, basert på en slags semule.

2012-09-09 Kroatia mat8

Fordi Kroatia er så nær Italia, er det preget av italiensk kultur både i arkitektur og i matkulturen. Det kjennes på espressoen.

IMG_7350

Hva skal en stakkars iskremelsker gjøre! Valgets kval… Smaken er på høyde med det beste i Italia.

2012-09-09 Kroatia mat1

På øyas vestside ligger den sjarmerende havnebyen Jelsa. Midt på havnen ligger iskrembaren Gelateria Jelsa, som har gjort overdådige og fantasifulle iskremoppsatser til sitt varemerke.

MLJET

IMG_7031-001

På øya Mljet, også kalt honningøya, finnes tamme og ville geiter, lam og selvfølgelig også sjømat. Øya har Europas største pinjeskog, som dekker 70 % av arealet, og derfra hogger kokkene tømmer til den berømte nasjonalretten Peka. Den hyggelige kokken Andrierja som er tredje generasjon på familierestauranten Konoba Attika i fiskehavnen Polace, viste meg hvordan han lager retten.

2012-09-09 Kroatia mat5

Peka må bestilles god tid i forveien, for her er det snakk om slow-cooking så det holder. Retten tar minst tre timer, inkludert forberedelse. Først må veden fyres opp til det dannes glødende kullbiter. I store runde metallfat legges kjøtt i bunn og grønnsaker på topp. Kjøttet er gjerne lam eller geit i store biter. En annen populær variant lages med blekksprut i stedet for kjøtt, men resten av ingrediensene er de samme. Grønnsakene er oppkuttede poteter, bifftomater, auberginer, squash, løkbåter og hvitløksløfter. Alt er innsmurt i en blanding av grovsalt og revet sitron, pepper og kvaster med duftende rosmarin. Kokken bruker solsikkeolje til å begynne med, for deretter å smaksette med god olivenolje før servering.

Retten dekkes med et rundt metallokk, som er oppvarmet på forhånd over de glødende kullene. Av formen på metallokket (som kan minne om marokkansk Tagine), kalles dette ‘Belle’ (bjelle).  Så settes formen i steinovnen og dekkes med mer glødende kull.

Etter en time bytter kjøtt/blekksprut plass med grønnsakene, samtidig som han heller sausen over. Resultatet er kjøtt så mørt som smør, og en fantastisk smakseksplosjon der grønnsakene har smak av kjøttet eller blekkspruten og omvendt. Når solen går ned og gløder i ruinene, og glassene fylles med Kroatias gode viner er livet fullkomment.

IMG_7043

Her lærte jeg også at Kroatia har fantastiske viner, men de lages i små kvanta. Her er to av de beste vinhusene. Posip fra øya Korcula og Dingac fra halvøya Peljesac.

PELJESAC

2012-09-09 Kroatia mat6

I fiskehavnen Loviste finnes en naturlig lagune, godt skjermet som mange av havnene i det kroatiske øyriket. I havnen fanges languster (en krepsesort), østers, blåskjell, blekksprut, piggvar, Sankt Peter fisk og havabbor. Det var i alle fall fangsten som møtte oss en tidlig ettermiddag på restauranten Konoba Barsha, der Gordon og hans kone holder til. Paret er egentlig advokater, men holder familiebedriften livlig i sommerhalvåret, til alles glede.

IMG_7265

Gordon er landskjent for sine fantastiske sjømatmenyer, som bestemmes etter dagens fangst. Tilbehøret av grønnsaker, urter og olje er fra familiens egen økologiske hage.

KORCULA

Middelalderbyen Korcula, på øya med samme navn, har mer eller mindre vitenskapelig bevist tatt hevd på å være Marco Polos fødested.

IMG_6978

Her fikk jeg også sjømat som smakte fortreffelig, selv om jeg er skikkelig kresen etter å vokst opp på norsk selvfangst.

2012-09-09 Kroatia mat4

Litt utenfor borgmuren holder ‘fikendamen’ til, i konditoriet Cukarin. Hun er kjent for sine mange fantastiske søtsaker, og Marco Polo bollen er en drøm laget av krem, finmalte valnøtter og sjokolade, blant annet. Farlig god!

BRAC

2012-09-09 Kroatia mat7

Skinke, ost og oliven var spesielt godt på øya Brac. Olivenolje smaksatt med hvitløk og persille smakte helt himmelsk med fersk ost.

På toppen av øya syklet vi forbi nye vinranker som vokste i åpen kalkstein. Vingården er eiet av en kroat som har bodd mange år i eksil, blitt mangemillionær og satset på vindyrking i hjemlandet. Good choice. Her er etiketten hans, som har vunnet flere designpriser. Kuleste jeg har sett!

Jeg tok selvsagt hjem noen flasker, og smakte nylig på en hvitvin med det herlige navnet GRK. En av de beste hvitviner jeg har smakt!

Grk-Popic1

GOD TUR!

3 thoughts on “Kroatia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *