Slik hindrer vi matsvinn

IMG_7952-002
Matrester kan bli eksklusive minisnitter, som her på et luksushotell ved Rivieraen.

På landsbasis kaster vi mat for mellom 10 og 11 milliarder kroner hvert år. Det blir mat for 2000 kroner i året for hver innbygger i landet. Her er tipsene til bedre matkultur, miljø og økonomi! Småbarnsforeldre og unge voksne er visst verst. Jeg skammer meg over at vi kaster mat når millioner ellers sulter. Men verst av alt er hvordan jorden utnyttes grovt og forurenses for å produsere nok til den rike delen av verden, som altså lar halvparten av verdens mat gå i søpla.

Slik kan vi ikke fortsette å ha det.

HVA VIL DU HA TIL MIDDAG?

– Feil spørsmål. Det heter ikke –Hva VIL du ha? Det heter –Hva HAR vi? Vi ser alltid etter hva vi har i kjøleskapet FØR middagsplaner legges.

BASISKAMMER

IMG_5446

For å klare å lage noe godt ut av nesten hva som helst, er det viktig å ha noen basisvarer.  Her er et utvalg jeg føler er mitt optimale minimum:

 • – Tomatpuré og tomat på boks
 • – Godt salt og hel pepper i pepperkvern
 • – Frosne eller tørkede urter. F.eks. urtemiksen Herbes de Provence dekker det meste
 • – Løk og hvitløk
 • – Mel (hvetemel og fint rugmel)
 • – Bakepulver og tørrgjær
 • – Buljongterninger, helst økologiske
 • – Egg (har holdbarhet på mange måneder. Test om de flyter i en bolle med vann, først da kan de kastes)
 • – Pasta/ris
 • – Linser/bønner. Er de tørre varer de i månedsvis (årevis?)
 • – Chili, tørket eller frosne
 • – Olivenolje og smakløs olje, som solsikke eller raps
 • – Sitron
 • – Parmesan (oppbevares best i matpapir og har lang holdbarhet)

OPPVARMING

IMG_7643

– Vi kaster aldri middagsrester, men setter det kaldt og spiser senere/dagen derpå. Mange retter er bedre på annen gangs oppvarming. Slike retter er for eksempel curries, får-i-kål, supper, ovnsretter med kylling/kjøtt og rotgrønnsaker. Har vi bare noe smått blandes det ofte med pasta, ris eller  egg i en omelett.

SALATER

IMG_0484

Når jeg lager salat lar jeg dressingen stå ved siden av. Da kan vi spare på salatrestene uten at de blir slappe. Salatrester er verdens beste slankemat.  En skål ved siden av jobbpulten er fin knask. Men, fisk ut tomater. De bør oppbevares for seg.  (Moses og brukes i suppe/gryte/saus/bruchetta til middag). Agurker kan også bli slappe, så de kan knaskes opp senere, eller legges på huden som ansiktsmaske.

Jeg har fiffige silikonlokk som jeg bruker til å dekke over restemat i kjøleskapet. Matrester bør ikke lagres uten lokk.

EGG

IMG_1405-1– Eggehvite kan fryses og brukes til hvit omelett, marengskake og mandelbunn, for eksempel. Eggeplommer blir god aioli eller majones, iskrem eller tilbehør i kaker.

KJØTTBEIN, FISKE- OG SJØMATRESTER

IMG_2650Fryses ned eller kokes opp med løk, gulrot, selleri, urter og salt/pepper til nydelig fond.

Fiskebein og skalldyrrester kan kokes opp med f.eks purre, urter (estragon/dill/timian/bladpersille) olje til fond.

TIPS: Vinslanter kan du fryse i isterningposer. Glitrende til supper, sauser og gryteretter 🙂

GRØNNSAKER

IMG_1723Grønnsakrester blir herlige supper. Skrelles, kuttes og hives i en gryte med buljong/urter. Mos med stavmikser, ha evt. i en klatt rømme/fløte som du også har til overs.

BRØD

IMG_2580Gammelt brød blir knallgode retter som bruchetta, arme riddere, brødkrutonger til salat og supper, ostesmørbrød, kavring til f.eks Tilslørte Bondepiker. Kan også bløtes i vann/melk og moses i kjøttdeig til kjøttboller osv. Knekkebrødrester kan knuses og blandes i frokostblandinger.

LES: SLIK LAGER DU LEKRE RETTER AV GAMMELT BRØD

KJØTTPÅLEGG

_H3B9723

Pålegg som ikke blir spist før de går ut på dato, kan fryses ned eller skjæres opp og brukes til middag i omelett, salater, ostesmørbrød, pizza, pastasaus osv.  Kan stekes og grilles også. Her er tortilla smurt med pesto (du kan bruke pizzasaus, chilisaus) og servert med serrano (bruk evt. annet pålegg), asparges og gresskarfrø (pinjekjerner og solsikkefrø går sikkert også).

OST

Bruk den osten du har selv om parmesan er å foretrekke. God kalsiumkilde uansett.

Osterester er fint å hakke opp/rives for fryseren. Da har jeg alltid ost lett tilgjengelig til pasta, pizza, ostesmørbrød, omeletter, ostekaker, lasagne osv. Jo flere sorter sammen, jo bedre. Ost tiner veldig fort om den er flatpakket. En klump er vanskelig å tine raskt.

POTETER

lomper2Kalde kokte poteter kan moses med fint rugmel og litt salt. Hjemmelagde lumper er fantastisk godt!

Kan også bare skives og stekes i olje/smør, gjerne sammen med løk, urter og chili til cowboyfrokost med pølsesnabber/kjøttrester.

Kokte poteter kan også moses til bruk i en brøddeig.

FRUKT

gronn gudinne2Brune bananer er veldig gode i bananbrød, muffins eller i pannekakerøre. Kan også skives opp og legges i fryseren klar til smoothie, men husk å skrell dem først!

Epler, appelsiner, aprikoser, melon osv kan moses i hurtigmikseren til smoothie. Grønne grønnsaker også. Miksen du ser på bildet heter Grønn Gudinne og skal visst gjøre oss skjønne, søte og  sunne som søttenåringer.

FRYS

Dypfryseren i kjellern er i flittig bruk her i huset. Verdt gull. Nå på vinteren bruker jeg ofte den store fryseren ute også (minus 20 i skrivende stund…) Ingen vits med fast-food løsninger når vi har en deilig hjemmelaget restegryte på lur.

KOKEBOK I HUSMANNSKOST

IMG_8722Husmannskost er maten vi forbinder med gamle dager, hytteturer, mors kjøkken osv.  Svært mange av disse rettene er komponert for å ta vare på rester og utnytte alt ved et slakt eller en fiskefangst. Suppe på svineknoke, hjemmelagde pølser, sørlandsk fiskesuppe, lapskaus og får-i-kål er typisk.

Jeg kan anbefale denne kokeboken, som er kåret til verdens beste  🙂

3 thoughts on “Slik hindrer vi matsvinn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *