VERDENS BESTE FESTKAKE

IMG_0698

En ekte, god gammeldags bløtkake som smaker fantastisk av bær, frukt og pisket krem. 

Vi hadde konfirmasjon i helgen, og gjestelisten telte 24 personer. Heldigvis gikk jeg til det skritt å investere i en gammel drøm: Kenwood Major Titanium – et par dager før det store selskapet.

IMG_0541

Det ble forelskelse fra første visp, for nå er denne gjennomsolide og tradisjonsrike maskinen blitt UUNNVÆRLIG! Jeg hadde aldri klart å lage all maten uten! I neste blogginnlegg skal jeg bekrive menyen 🙂 Det er vel flere enn meg som vrir hodet rundt for å klare å traktere så mange mennesker til fest på et ‘vanlig’ kjøkken.

Lakmustesten til en god kjøkkenmikser er sukkerbrød til bløtkake. Til nå har jeg måttet kjøpe kakebunner. Endelig kunne jeg bake min egen, og gjorde grundig research. Her er det ikke bare snakk om de riktige ingrediensene, men mest av alt: å følge en metode. Min mormors gamle kokebok og en konditormester i Bergen viste vei. Sistnevnte har en matblogg som heter The Flying Cake, med helt fantastiske kaker! Resultatet ble knallbra, og her er oppskriften på det jeg mener er verdens beste bløtkake!

SUKKERBRØD

 • 3 organiske egg
 • 100 g fint sukker
 • 40 gr potetmel
 • 75 gr hvetemel
 • 3/4 ts bakepulver

Varm opp ovnen til 180C og finn frem en springform.

Romtemperert egg og sukker piskes i minst 10 min til tykk og luftig eggedosis,. Du skal kunne skrive navnet ditt med det som drypper fra vispen ifølge min mor. (Og jeg har et laaangt navn…) Konditormesteren anbefaler å vispe på litt lav styrke de første fem minuttene, og full guffe etterpå.

Imellomtiden blandes det tørre godt sammen. Jeg brukte en liten spiralvisp. Sikt det i eggedosisen, gjerne i tre omganger, og vend det tørre inn i eggedosisen med en slikkepott. Pass på at det ikke blir tørre klumper, samtidig som du ikke skal røre så mye at luften går ut av røren.

Så heller du røren oppi smurt form, eller som konditormesteren: «klipser» kakeformen fast oppå bakepapir slik at det blir bakepapir oppå bunnen, kanten på kakebunnen skjærer du da enkelt ut etter steking med en skarp og litt bøyelig liten kniv.

Stek kaken til den er gylden og gir litt ‘fjæring’ når du trykker lett på den. Det skal ta mellom 20-40 min avhengig av ovn. La kaken avkjøles i formen før du fryser den ned. Yes!

Trikset er nemlig det at en frossen kake, som du tiner litt først, er MYE lettere å skjære i tre deler enn en myk kake. Jeg skar min kakebunn i tre med en skarp og lang kjøkkenkniv, og det kreves nok litt teknikk for å få dette til skikkelig. En metode er å la knivspissen hvile på en litt tykk planke eller noe sånt, slik at du ikke vipper kniven for lavt opp eller ned på den siden du ikke skjærer på. Skjønner? Selv fikk jeg det til på øyemål (flaks!). Nå har jeg i ettertid også fått tips om å bruke sytråd 😉

Deretter skal kaken pyntes. Tidligere har jeg alltid dynket den med melk, sitronbrus eller ananasjuice, men det er ikke nødvendig med metoden som følger nedenfor. Kaken ble absolutt saftig nok!

Det du gjør er:

IMG_0515

Legg litt vått bringebærsyltetøy på den nederste bunnen, og spre det jevnt over med for eksempel baksiden av en spiseskje. Her har jeg brukt Lisa rørte bringebær. Er det ikke vått nok kan du spe med vann eller vin.

IMG_0523

Legg deretter på tynne bananskiver (pass på at alle skivene er like tykke/tynne eller ligger slik at det blir lik høyde over hele flaten).

IMG_0524

Legg deretter på friske bær og vaniljekrem (se oppskrift på vaniljekrem lenger ned).

Gjør det samme med de to neste lagene, men variér gjerne med ulike bær & frukt. Ananas er også godt, og noen liker litt grovknuste valnøtter eller revet kokesjokolade i lagene. Banan gir ekstra god smak sammen med bringebær synes jeg. Topp med et tynt lag vaniljekrem.

IMG_0529
Jobb med kaken på et kakefat med tilhørende lokk, slik at du lett kan frakte den opp og ned til kjeller/kjøleskap. Mitt kakefat er fra Tupperware.

Her er oppskriften på lett og god vaniljekrem. (Takk til Christoffer Sjuve)

VANILJESAUS/KREM

 • 1 vaniljestang
 • 5 dl H-melk
 • 5 eggeplommer (jeg bruker store organiske egg fra Liveche høner)
 • 1 dl sukker (jeg bruker finkornet fra Tate)
 • 2 ss maisenna
 • ca 2-3 dl kremfløte

SLIK GJØR DU:

– Knekk eggene og sil løs plommen fra eggehviten ved å la egget ligge i nyvaskede hender med litt sprikende fingre. (Spar på eggehviten! Den er super til hvit omelett, eggerøre eller Pavlova. Kan fryses) Noen synes dette er ekkelt – jeg synes det er deilig!

– Visp eggeplommene til eggedosis med sukkeret og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Begynn med sakte fart i ca. fem minutter, deretter høy hastighet.

IMG_0516

– Skjær vaniljestangen på langs med en liten skarp kniv, og skrap ut frøene med for eksempel en teskje. Ha både stang og frø i melken, som du varmer opp til kokepunktet i et liten kjele. Rør godt så ikke vaniljefrøene klumper seg sammen. Når det har putret litt fisker du ut stangen, som du legger til tørk og deretter legger i en krukke med vanlig sukker. Da har du ekte vaniljesukker etter noen dager!

– Hell den varme vaniljemelken i eggedosisen mens du rører godt.

IMG_0518

– Så heller du alt tilbake i kjelen, og varmer opp under konstant omrøring til du kjenner at den tykner.

IMG_0520

– Avkjøl og sil vaniljesausen.

– Visp kremfløten stiv og bland med den avkjølte vaniljesausen, og vips har du aldeles nydelig vaniljekrem.

PYNTING AV KAKE

Etter at du har fylt lagene med frukt, bær og vaniljekrem (også på toppen) setter du kaken i kjøleskap over natten. Da setter den seg, og rekker å bli gjennomfuktet. Pynt kaken rett før gjestene kommer.

KREM

 • 3-5 dl kremfløte (jeg er litt usikker på hvor mye jeg brukte)
 • 2-3 ts vaniljesukker (ekte hjemmelaget)

Bollen og fløten må være kald, ren og tørr for et godt resultat. Stivpisk kremen og begynn pyntingen. Bruk en slikkepott eller smørkniv for å få kremen langs kanten av kaken. Ikke ta for mye ad gangen. På toppen kan du legge klatter du brer utover med baksiden av en spiseskje, før du bruker sprøytepose for eksempel. Jeg lager riller med en kakegaffel langs siden og på toppen, før jeg pynter med bær.

IMG_0694

Her har jeg pyntet med store, fine jordbær som har fått beholde stilken. Jeg snitter hvert bær og skyver litt på skivene for å få vifteform. Physalis og store blåbær lager kontraster i farge og tekstur, samtidig som de gir komplementær smak. Langs kanten festet jeg jordbærskiver. Ble det ikke fint!

IMG_0720

Nam nam!!

IMG_0708

Og her står den på konfirmantens kakebord, sammen med en proff fruktterte fra Kristines Fristelser, en Very Hot sjokoladefondant-mousse kake med chili og makroner fra Pascal, Finnerudstuas fantastiske blåbærboller (takk til Rita!) og en herlig kransekake.

One thought on “VERDENS BESTE FESTKAKE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *