Konfirmasjonsbuffet

2013-05-28
Å pynte til fest er gøy! Her har jeg laget buketter av peoner, liljekonvall, hvitveis og Gerbera. Lekre lys, sølv, damask og krystall hører med. Invitasjoner, menyer og bordkort er selvlaget, på printeren hjemme og på Allkopi.

Å traktere opptil 30 gjester eller mer byr på store utfordringer for de fleste, både med hensyn til tid, plass og økonomi. Trikset er å lage mat som krever lite, men smaker mye. Har du gode råvarer er halve jobben gjort.

Å servere tapaz er populært, og høres kanskje enkelt ut. Men, det er en svært dårlig idé, med mindre du har kjempegod plass, flere kjøleskap og synes det er gøy å stå i to døgn på kjøkkenet…Dyrt er det også. Mange småretter og porsjonsmat er ikke tingen hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv.

Selv foretrekker jeg store steker, eller andre store fisk eller kjøttstykker som ‘gjør seg selv’ i en langpanne eller på en diger grill. Tilbehøret det samme. Foruten store steker, som du skiver opp og legger på fat (kan serveres kaldt evt. med saus du bare varmer opp), er hel ovsnbakt laks supert. Kjenner du jegere, fiskere eller bønder, kan du gjøre varp og få kjøtt/fisk til under 200,- kr per kilo. Beregn 250 gr per pers.

Ha gjerne tilbehør som tåler å stå kjølig (svalt), et døgn. Da kan du lage mye av det på forhånd.

IMG_3357-001

Å bake kjempegodt brød er et sjakktrekk. Folk elsker hjembakt, og jeg baker to store ur-brød som gjør 24 gjester så mette at de ikke orker store middagsporsjoner etterpå. Et hjembakt brød av denne sorten koster ca. 10,- kr stk. Tilsvarende får du for rundt 40,- kr hos de gode bakerne.

Til årets konfirmasjon lagde jeg en ‘nyhet’ fra super’n: Confit av kyllinglår. Billig og knallgod festmat! Jeg har en 90 cm ovn, så alle lårene ble lagt rett fra posen og over i en stor langpanne (dvs. dyp stekeplate). I hyllen under la jeg halvkokte mandelpoteter og grønnsaker i hver sine store ovnsfat. Kjappere og lettere kan du ikke gjøre det, og dette er mat alle liker 🙂

Desserten var derimot mer krevende. 24 porsjonsglass (kjøpt billig på IKEA) ble fylt med knallgod sjokolademousse, som ble lagret i vårt ekstrakjøleskap i kjeller’n. Rett før servering hjalp min kjære kjøkkenassistent meg (en venninne) å pynte hver porsjon med nypisket krem og friske bær.

Her er menyen:

IMG_0639

APERITIF – (til Prosecco, alkoholfri champagne og eplemost)

En porsjon hjemmelaget tapenade  (kan lages et par dager i forveien ) og 1 eske Tapini-kjeks

2 porsjoner minitomater

en klase druer

IMG_0585

IMG_0645

FORRETT

sushi take away – ca 100 biter

sashimi – en pakke rå laks skivet og pyntet med gressløk, ristede sesamfrø og litt soyasaus

fat med spanske skinker, salamier og Manchega ost – kjøpt på tur til Barcelona helgen før 🙂

2 stk hjembakt ur-brød & Kviteseidsmør

IMG_0778

IMG_0787

HOVEDRETT

24 confit av kyllinglår

TILBEHØR

1 pose store Amandine-poteter

– Kokes lett, kuttes i to og legges i stor ildfast form med 2-3 ss fin olivenolje, Maldonsalt, grovkvernet pepper, noen kvaster fersk rosmarin, en rødløk i tynne skiver og 4-5 hvitløkskløfter (skivet eller bare knust hele)

4-5 paprika, gule røde og orange

– skjæres i 1 cm tykke skiver og legges ildfast form med olivenolje & salt

– Både poteter, kyllinglår og paprika stekes samtidig på ca 180 – 200 C i ca 25 min. i ovn med varmluft

Vårens ferske asparges

– kokt lett i sautépanne og deretter grillet i grillpanne. Serveres med flak av fersk parmesan, blomstersalt og olivenolje

IMG_0511

Jordkokkpuré

4-5 store franske jordskokker vaskes, skrelles og kokes i store biter. Hell av det meste av vannet (men behold det). Legg til 2-3 ss smør, 1-2 dl fløte, litt salt, pepper og en dash sitronsaft. Mos til puré og spe med kokevannet om nødvendig. Kan lages på forhånd og varmes opp.

Grønn salat

Blandet salat pyntes med stemorsblomster og serveres med hjemmelaget vinegraitte ved siden av.

DESSERT

Sjokolademousse

Oppskriften ganget jeg med fire. Det holdt til 24 personer. Serveres med pisket krem og pyntes med friske bær og sitronmelisse.

KAKER

IMG_0694

Jeg bakte en skikkelig bløtkake

IMG_0693

og fikk kransekake av mamma…(restene er fine å fryse)

IMG_0689

og blåbærboller fra Rita på Finnerud.

IMG_0701

I tillegg var vi ekstragavante og kjøpte en very Hot sjokoladefondant og -moussekake med chili fra Pascal…

IMG_0690

og fruktterte fra Kristines Franske Fristelser.

IMG_0709

Ble ikke kakebordet fint!

IMG_0784 IMG_0782

Dagen(e) etter ble det restemat. Alt ble bare varmet opp i ovnen, og smakte like fortreffelig som på selve dagen.

OBS: Vi slapp unna med det meste av oppvasken, for vi leide alt servise (og bord) fra Den Flyvende Tallerken. Alle champagneglass ble kjøpt på IKEA, og Farrisglassene var for det meste konfirmantens premier 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *