Vidunderlige Languedoc-Rossillon

IMG_1969

Jeg har vært på pressetur til Rivieraens nabolag, eller rettere sagt området mellom Montepelllier og Spania som mine franske følgesvenner kalte ‘Det ville vesten’. Det er mindre befolket, har finere strender, færre køer og mindre industri enn Rivieraen. Det er MYE å skrive hjem om! Ikke minst de vakre og eksentriske slottene som tilbyr B&B og vinsmaking hos både små og store vinprodusenter. De byr på fantastiske viner etter flere års ‘dårlig’ rykte.  (Interesserte kan lese her) Middelalderbyer er pusset opp med stor varsomhet for ikke å ende opp som turistfeller. Hit kommer jeg mer enn gjerne tilbake!!!

Her er noen inntrykk fra deilig lange lunsjer og middager. Noen oppskrifter følger med, og resten av sommeren kommer jeg til å teste ut flere gode råd og tips jeg fikk underveis. Kjære matfolk, ta dere en helgetur til Syd Frankrike. Det er det verdt!

OBS: Får du seriøst vann i munnen av dette innlegget kan jeg arrangere ovale week-ender fra fredag til mandag. Jeg har kontakter til både restauranter, lokale guider, matopplevelser, vinkurs og overnatting. Tre netter vil koste rundt 5000,- kr. per pers inkl. fly t/r og overnatting på slott med frokost. (Mye billigere enn rivieraen). Restaurantprisene varierer, men for rundt 22 euro kan du få en tre retters meny av høy klasse. Mail meg!

HAVETS GLEDER

IMG_1255

Vi startet med østers på stranden. Servert med vineddik og den lokale vinen basert på Piquepoul druen. Fruktig, frisk og helt nydelig til!

LUNCH MED STIL PÅ STRANDEN

På en hvit, finkornet sandstrand ligger en utrolig lekker restaurant, av sorten med hvite kanvasparasoller og stilrent interiør i sjøvasket treverk der du kan sitte med tærne i sanden.

IMG_1110

Her lå skalldyrene utstilt, og jeg valgte fisk, en nydelig Dorado i tomat og koriandersaus, med fløtedampet spinat og ris.

2013-06-101

Desserten var en mektig sitronterte med marengslokk. Fantastisk servert.

IMG_1118

Jeg tok bilde av min bordmanns ananasdessert. Løvtynne skiver marinert i likør. Wow.

IMG_1109

Vinen vi drakk til var aldeles nydelig. Lokal.

ENKELT OG ORGANISK

Samme kveld ble vi innkvartert på et B&B slott, der det tysk/franske vertskapet serverte Dorado igjen, men det gjorde ingen ting, for denne gangen var den ovnsbakt med en nydelig smørsaus. Vertskapet er opptatt av helse og lager biodynamisk vin. Du kan forøvrig leie hele slottet deres til 15 – 20 personer (bryllup eller 50-årslag?) Er dere flere kan nærmeste landsby 5 min unna by på mange rom. Spør meg!

IMG_1282

Først fikk vi fersk asparges med skinke og deilig salat.

IMG_1295

Selv om jeg svelget unna vin som vann, våknet jeg så frisk og rask dagen derpå att jeg jogget en mil i fuglesang før frokost. Frodig og vakkert område. God vin altså.

IMG_1287

Oppskrift:

Smelt smør med hvitløk og persille i en panne. La stivne og fyll renset fisk med det kalde kryddersmøret, før du ovnsbaker den overdrysset med grønn pepper.

IMG_1288

Serveres med kokte poteter som røres med litt smør og blomstersalt før servering

Til dessert fikk vi en svært enkel, men gudhjelpe så god dessert! Kjempeenkelt å lage. Her er oppskriften:

IMG_1297

Bland crême fraiche med pisket krem 50/50. Hell dette over et fat fylt med halve eller hele jordbær. Dryss over demerarasukker (brunt sukker) og sett i kjøleskapet over natten, til servering. Yummy!

IMG_1293

Utrolig nok fikk jeg plass til litt roquefour også, og et par andre oster av typen chevre og fjellost fra ku. For et land!

IMG_1439

Slottet vi bodde på hadde i sin tid tilhørt lorden av Pezenas, en svært interessant middelalderby som er restaurert etter alle kunstens metoder. Byen er full av herskapshus bygget av håndverkere i områdets glansperiode på midten av 1800-tallet, da phylloxeralusen ødela nesten alle Frankrikes vinmarker, unntatt i Languedoc. Her har de spesialiteten ‘Petits pates de Pezenas’  som er en søt kake med fyll av lammekjøtt, sitronskall, rosiner og egg. Smakte godt! Visstnok etter en inder som kom til Pezenas.

ELEGANT  OG ARROGANT FROSK

IMG_1453
Paul Mas markedsfører seg med mye selvironi!

Neste stopp var vinsmaking hos Paul Mas, som er en av de største og masseproduserende vinprodusentene i Languedoc.

Han har en lekker moderne restaurant med utsikt over vinmarkene. Utrolig god mat!

IMG_1486

Aperitif. Sjekk de morsomme mini trekubbene. Det er altså ‘pinner’ av butterdeig, smurt med finmalt tapenade og deretter stekt i ovnen. Dette skal jeg selv prøve! Kjempegodt.

IMG_1475

Forretten var ikke mindre imponerende. Tunfisk med wasabikrem. Og så nydelig presentert!

IMG_1495

En meget god ‘boef’ med glaserte grønnsaker og fantastisk saus. Paul Mas var selv tilstede og spanderte på oss sin egen private vin fra toppårgangen 2003. Fyldig, fruktig, krydret, varm, mye tanniner, mørk, krem. Jeg var i himmelen!

2013-06-10

Og i himmelen er det saftig gode sjokoladekaker og ekte pistasjeiskrem.

BAROKK SLOTTSFROKOST

Slott nummer to, Chateau Raissac, var det mest eksentriske jeg noensinne har sett. Overdådig, barokt og spennende. Eiet av en norsk kvinne som er barnebarnet til Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro. Jeg skal ikke røpe for mye her, for det kommer artikler. Uansett, de lager også nydelige viner, og frokosten var turens beste.

IMG_1732
Det lyse brødet er som en saftig kake, smaksatt med appelsinvann. En lokal spesialitet er å dynke den i søt vin til dessert…

Denne frokosten kan du også nyte, etter en god natt i et rom som er alt du forbinder med Askepotts slottsdrøm. Vi spiste også privat middag her, men det var så mørkt at bildene ikke ble gode. Uansett, et tips jeg plukket opp var å servere friske nykokte asparges med olivenmajones. Dvs du lager majones på vanlig måte, men kun med olivenolje. Den blir grønn og perfekt til asparges, som vi fikk beskjed om å spise med hendene. Nam!

LUNCH VED KANALEN

IMG_1797

Canal Midi forbinder Atlanterhavet med Middelhavet. Langs kanalen finner du selvsagt gode spisesteder, og vi testet ut den ene, kalt Au Lavoir.

IMG_1799

Først en vordrink, som var kjempegod. Mikset av Mandarinlikør (Napoleon), cremant (sprudlende hvitvin) og grenadine.

IMG_1806

Det var på tide å spise gåselever synes jeg…

IMG_1808

Og lammecareen var så god at jeg spiste den som lollipop.

IMG_1811

Millefeuille til dessert. For å være helt ærlig skuffet den meg, da den ikke hadde eggekrem, og tertedeigen var litt overstekt. Presentasjonen var derimot flott.

IMG_1813

Min bordkavaler hadde en vakker eplekake. Gode ide å gjøre det så enkelt og delikat!

KREATIVT OG MODERNE

IMG_1924

Tilsutt havnet vi på et Chateau Carrasses, omgjort til boutiquehotell. Maten var slett ikke jålete, men kreativ. Som å servere hovedretten i små Norgesglass (jeg har sett slike på IKEA), der spicy reker lå i en yoghurtsaus med paprika og noe søtt.

IMG_1930

Min vertinne fikk nydelige kamskjell og reker servert i minikasserolle fra Le Creuset.

OK kjære lesere, nå skal jeg gi meg! Deilig at dette ligger bare tre timer unna med fly. Spar tid og penger til en opplevelse for livet :-)))

Vive la France!

6 thoughts on “Vidunderlige Languedoc-Rossillon

  1. Hei !

    Så gøy at dere skriver om Languedoc-Roussillon, det er jo her jeg bor, langt fra turistmas og det moderne samfunn 😉

    Skal forøvrig flytte, så hvis noen leter etter ett nytt liv i Syd Frankrike eller ett familie-venne-feristed så finner dere drømmestedet i Languedoc i mellom Carcassonne og Mirepoix 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *