Før du drar til Hellas bør du ta med deg disse tipsene 🙂
Den greske øygruppen Kykladene er for det meste tørr og steinete. Naxos er derimot grønn og frodig i dalsøkkene, fordi den er velsignet med en rekke kilder og en elv. Midt på øya ligger Kykladenens største fjell Mount Zevs, rundt 1000 m.o.h. Vannet risler nedover og inni fjellsidene, som består av berømt marmor, kalk og jernholdig jord. Det gir grobunn for spesielt gode poteter, men også urter, fiken, oliven og vindruer. Ifølge gresk mytologi er dette vinguden Dionysos sin øy.
I år gikk jeg et par fotturer med den eminente lokale guiden Stella Korre, som lærte meg masse om urter, trær, nøtter og frukt vi fant underveis. Hennes lille tips til tørste og sultne vandrere er vannmelon med gravieraost (ligner parmesan). Den perfekte miks av salt, søtt, leskende og mettende.
Her er et lite glimt av mine matopplevelser.
VIN
Greske viner lages på en rekke druer som kun finnes i Hellas. Den er ofte svært smakfull, nesten krydret og perfekt til lam, geit og smakfulle grønnsaksretter av poteter, kapers, tomat, aubergine, fiken osv. For ikke å snakke om som følge til øyas mange berømte oster. På Naxos er det mest rosé eller hvit. Bestill alltid husets heema, men smak på den først. De kommer i karafler, og du bestiller i enten kvart-, halv- eller helkilo.
OST
Geite- og sauemelk gir svært gode oster. Naxos graviera er en berømt tørr, salt ost som spises enten som aperitif i rå staver, eller rykende varm og smeltet i små keramikkfat med litt olivenolje. Da heter den Saganaki, og spises med en skvis sitron, gjerne litt honning eller dryss av f.eks sesamfrø.
Xinomyzitra er ferskost av sau, som er ypperlig i den greske landsbysalaten Xoriatiki, gjerne overstrødd med øyas saftige kapers (kepari).
RESTAURANTER
Det aller beste stedet å spise ost med vin og vanvittig god meze (små forretter) er Axiotissa, drevet av en gjeng idealistiske Athenere.
De serverer kompromissløse retter i sesong, fortrinnsvis selvdyrket og organisk, gjerne med røtter til edgamle oppskrifter. Geit, lam og hare er blant hovedrettene. Noe av det beste jeg har spist der i år var en forrett med auberginskiver stekt med bl.a. mandler og pistasjenøtter. Her må det bookes bord lang tid i forveien. Beliggenheten er avsides og de reklamerer ikke. Dette er klassiske karakteristika for de virkelig gode greske tavernaene.
Lunch i vannkanten er alle nordmenns drøm. På Mikri Vigla taverna siles solen gjennom bambustaket, stråstolene er blåmalte, en storfamilie står bak grytene og stamgjestene sørger for herlig atmosfære. Utsikten er hvit sand og azurblått hav som smitter hele sjelen din blå. Perfekt til den lange, greske lunchen med vin som du drømmer om en hustrig høstdag i Norge.
Etter et langt bad kan du leske deg med kjølig, frisk og vanvittig deilig ferskpresset appelsinjuice.
Et annet bra sted for lunch ved stranden er vårt stamsted Voula på Plaka. Enkel, god gresk mat og super service. Voula er spesielt flink med fisk (som jeg glemte å ta foto av…), og kolokothokeftedes, små squashkaker med ost. Hun serverer dem med nydelig dip av dill og tykk, kremet yoghurt. Her er de sammen med en tallerken briam, som er ovnsbakte grønnsaker.
Naxos har spesielt digre squash.
Taverna Leftheris, i marmorbyen Apeiranthos, har vanvittig bra kjøtt. Det sies at alt av kjendiser som har besøkt øya har spist her en gang. I første etasje er det nesten som et museum med restaurantens gamle møbler og hjemmelagde marmelader og kaker.
Her kan du bestille sauehode om du vil, men aller best er T-bonen eller entrecoten.
De serverer også svært gode sideretter, som en lett syrlig potetsalat med sorte sennepsfrø, grønne bønner dampet i fond med løk, og salat med egne, ferske urter.
Vinen (rosé) er spesiell, men i våre ganer; særdeles god. Prøv risogallo (rispudding) til dessert. Her er den smaksatt med mastiha fra Chios og sitron.
Tilslutt et lite tips til snacks. Gresk mandelnougat er en spesialitet ofte kjent fra øya Syros. Men, på Naxos fant jeg den beste hittil. Yummy!
På dagstur til fasjonable og pittoreske Naoussa på Paros drakk vi kaffe og smoothie på en av de små herlige kafeene. Denne var drevet av to entusiastiske jenter med sans for superfood. De serverte iskaffe (frappé) og den grønne supersmoothien (grønn te, banan og masse annet sunt) i gamle syltetøyglass. Kult! Vi var innom morgenmessen først, i kirken.
For flere greske mattips kan du gå på menyen for matreiser og finne flere poster fra Hellas. Halve gleden ved å reise til gode matland er å smake de gode rettene.
Kalo orexi! (God appetitt)