Matfunn på Naxos

Før du drar til Hellas bør du ta med deg disse tipsene 🙂

IMG_2740
Gresk honning er i verdensklasse, takket være en overflod av ville urter. Timianhonning anses som spesielt helsefremmende.

Den greske øygruppen Kykladene er for det meste tørr og steinete. Naxos er derimot grønn og frodig i dalsøkkene, fordi den er velsignet med en rekke kilder og en elv. Midt på øya ligger Kykladenens største fjell Mount Zevs, rundt 1000 m.o.h. Vannet risler nedover og inni fjellsidene, som består av berømt marmor, kalk og jernholdig jord. Det gir grobunn for spesielt gode poteter, men også urter, fiken, oliven og vindruer. Ifølge gresk mytologi er dette vinguden Dionysos sin øy.

I år gikk jeg et par fotturer med den eminente lokale guiden Stella Korre, som lærte meg masse om urter, trær, nøtter og frukt vi fant underveis. Hennes lille tips til tørste og sultne vandrere er vannmelon med gravieraost (ligner parmesan). Den perfekte miks av salt, søtt, leskende og mettende.

Her er et lite glimt av mine matopplevelser.

IMG_2747
Urten Maggi har gitt navn til buljong, og smaker også slik, med en anelse karri.
IMG_2784
Vill gresk timian kommer i to varianter, med blomster langs hele stilken, eller som her; kun på toppen. Duften av timian er sterk over hele det greske øyriket.
IMG_2745
Fiken er enten feminin eller maskulin. Fra hunntreet kommer de små grønngule, som er de søteste. Hannfiken er moden når den er blåsort i skallet. Den er større, men mindre søt.
Vill fennel smaker en blanding av dill og anis.
Vill fennel smaker en blanding av dill og anis.

VIN

Greske viner lages på en rekke druer som kun finnes i Hellas. Den er ofte svært smakfull, nesten krydret og perfekt til lam, geit og smakfulle grønnsaksretter av poteter, kapers, tomat, aubergine, fiken osv. For ikke å snakke om som følge til øyas mange berømte oster. På Naxos er det mest rosé eller hvit. Bestill alltid husets heema, men smak på den først. De kommer i karafler, og du bestiller i enten kvart-, halv- eller helkilo.

IMG_2670
En slitt, gammel sinkkaraffel som matcher den nesten cognacfargede rosévinen er et herlig symbol for en god taverna.

OST

Geite- og sauemelk gir svært gode oster. Naxos graviera er en berømt tørr, salt ost som spises enten som aperitif i rå staver, eller rykende varm og smeltet i små keramikkfat med litt olivenolje. Da heter den Saganaki, og spises med en skvis sitron, gjerne litt honning eller dryss av f.eks sesamfrø.

saganaki

Xinomyzitra er ferskost av sau, som er ypperlig i den greske landsbysalaten Xoriatiki, gjerne overstrødd med øyas saftige kapers (kepari).

20130806_152946

RESTAURANTER

Det aller beste stedet å spise ost med vin og vanvittig god meze (små forretter) er Axiotissa, drevet av en gjeng idealistiske Athenere.

20130806_151617
Alt stemmer på Axiotissa. Stemningen, fargene, stilen, maten, utsikten og omtanken for miljøet. Her er både hippier og billionærer velkomne – og de kommer.

De serverer kompromissløse retter i sesong, fortrinnsvis selvdyrket og organisk, gjerne med røtter til edgamle oppskrifter.  Geit, lam og hare er blant hovedrettene. Noe av det beste jeg har spist der i år var en forrett med auberginskiver stekt med bl.a. mandler og pistasjenøtter. Her må det bookes bord lang tid i forveien. Beliggenheten er avsides og de reklamerer ikke. Dette er klassiske karakteristika for de virkelig gode greske tavernaene.

20130806_160258-1
Rosto, som er pig shoulder (svineskulder på norsk?) kokt lenge i ovnen med en sterk vin- og tomatsaus. Utrolig mørt og smakfullt. Husets rosé til. Sterkere og mer krydret enn vi er vant til, men perfekt til maten.
20130806_164311
Farlig god sjokoladekake til dessert, og en kopp Elleniko (gresk espresso). Føyelsmyk og fyldig, perfekt balansert. Kaken er i tre lag. En tørr, en fuktig og med fyldig krem på toppen.

Lunch i vannkanten er alle nordmenns drøm. På Mikri Vigla taverna siles solen gjennom bambustaket, stråstolene er blåmalte, en storfamilie står bak grytene og stamgjestene sørger for herlig atmosfære. Utsikten er hvit sand og azurblått hav som smitter hele sjelen din blå. Perfekt til den lange, greske lunchen med vin som du drømmer om en hustrig høstdag i Norge.

Etter et langt bad kan du leske deg med kjølig, frisk og vanvittig deilig ferskpresset appelsinjuice.

IMG_2669

IMG_2689
De har en egen iskrem og juicebar.
IMG_2696
Mikri Vigla Taverna for lunch med sand mellom tærne og solstråler i håret.
IMG_2667
På menyen til Mikri Vigla får du familiens historie.

Et annet bra sted for lunch ved stranden er vårt stamsted Voula på Plaka. Enkel, god gresk mat og super service. Voula er spesielt flink med fisk (som jeg glemte å ta foto av…), og kolokothokeftedes, små squashkaker med ost. Hun serverer  dem med nydelig dip av dill og tykk, kremet yoghurt. Her er de sammen med en tallerken briam, som er ovnsbakte grønnsaker.

20130805_164836

Naxos har spesielt digre squash.

IMG_2795

Taverna Leftheris, i marmorbyen Apeiranthos, har vanvittig bra kjøtt. Det sies at alt av kjendiser som har besøkt øya har spist her en gang. I første etasje er det nesten som et museum med restaurantens gamle møbler og hjemmelagde marmelader og kaker.

IMG_2624

Her kan du bestille sauehode om du vil, men aller best er T-bonen eller entrecoten.

IMG_2649
Verdens saftigste og møreste T-bone?
IMG_2653
En saftig kladeis med entrecote av beste sort fjellbeitet okse.

De serverer også svært gode sideretter, som en lett syrlig potetsalat med sorte sennepsfrø, grønne bønner dampet i fond med løk, og salat med egne, ferske urter.

IMG_2648

IMG_2645

Vinen (rosé) er spesiell, men i våre ganer; særdeles god. Prøv risogallo (rispudding) til dessert. Her er den smaksatt med mastiha fra Chios og sitron.

IMG_2655
En titt ned til kjøkkenet fra gaten ovenfor. Leftheris ligger i en bratt skråning med nydelig utsikt.
IMG_2643
Utsikten fra Leftheris. Husets rosé, Epsa lemonade og dampede bønner på bordet.

Tilslutt et lite tips til snacks. Gresk mandelnougat er en spesialitet ofte kjent fra øya Syros. Men, på Naxos fant jeg den beste hittil. Yummy!

20130731_113959

På dagstur til fasjonable og pittoreske Naoussa på Paros drakk vi kaffe og smoothie på en av de små herlige kafeene. Denne var drevet av to entusiastiske jenter med sans for superfood. De serverte iskaffe (frappé) og den grønne supersmoothien (grønn te, banan og masse annet sunt) i gamle syltetøyglass. Kult! Vi var innom morgenmessen først, i kirken.

20130808_103437
Jeg likte pyntebladet i smoothien min 🙂 Halvtomme glass før jeg dro opp kameraet…

For flere greske mattips kan du gå på menyen for matreiser og finne flere poster fra Hellas. Halve gleden ved å reise til gode matland er å smake de gode rettene.

Kalo orexi! (God appetitt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *