Bær og Frysetøy

Tid for matauk folkens! Jeg har tidligere i år kjøpt en kasse norske jordbær, bringebær fra Lærdal, plukket rips i egen hage, blåbær i skogen og venter på sopptid i skogen. (Skal poste mer om sopp siden)

IMG_2459
Rips er flott i smoothie, til viltsaus, desserter, paier, gelé og saft.
IMG_2455
Hvitrips, litt mindre syrlig.

RÅFROSNE BÆR

Mitt beste tips til å ta vare på dette er å fryse det ned med så lite bearbeiding som mulig. Plukk, rens og frys rips, tyttebær og blåbær akkurat som de er, rett ned i små bokser. Når de skal spises tiner de raskt. Da smaker de nesten som rett fra busken.

LETTSUKREDE BÆR

Hvert jordbær ble delt i fire, og hver kurv ble blandet med ca. 2-3 ss sukker. Jeg rørte sukkeret inn med en spiseskje, før jeg la dem i ZipLock poser og plastbokser.

IMG_2453
ZipLock poser er geniale. Skvis ut så mye luft som mulig, press dem litt flate og frys ned. Tiner raskt.

IMG_2435

FRYSETØY

Både jordbær og bringebær egner seg (alle bær egentlig). Superenkelt.

IMG_3150

Her fulgte jeg bare oppskriften på posen med Certo frysepulver. En kasse store og søte bringebær ble kjøpt via venner fra Lærdal. Til 2 kilo bær rørte jeg inn 500 gram sukker og en pose Certo frysepulver. Under røringen gikk bærene omtrent i oppløsning. Deretter fylte jeg små begre med frysetøyet, satte på etikett og stablet dem i dypfryseren. Smakte først. Mer og bedre bærsmak finnes ikke!

Blander du alle tre slagene (jordbær, blåbær og bringebær) får du dronningssyltetøy.

IMG_3152

SLIK BRUKER DU DET:

De rørte bringebærene har konsistens som syltetøy, og skal toppe frokostblandinger utover vinteren, og selvsagt på  pannekaker, lapper, vafler og annet godt.

Ripsen, blåbærene og jordbærene havner som de er, frosne i den daglige smoothien. Ypperlig å bruke frosne i pai også. Prøv min oppskrift på blåbærpai, grove muffins og biscotti med skogsbær. Fra ifjor (og før) har jeg ripsgelé. Det er en mer komplisert affære. Stivt og fullt av sukker varer det en stund. Ypperlig til tunge kjøttretter og sauser.

Tyttebær skal brukes som tilbehør til lam, ribbe og andre steker utover høsten og vinteren. Varmes raskt opp med sukker. Også flotte i grovbrød og bærmuffins.

Løp og plukk! Har du ikke bær selv har du sikker en nabo som blir glad for at noen renser buskene hans eller hennes. Og ikke glem urtene. De kan du også bare klippe opp og legge i små plastesker eller ZipLock poser, akkurat som de er. Knallgodt til supper, gryteretter, pastasauser, pizza, ja omtrent alt.

8 thoughts on “Bær og Frysetøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *