Gullimunns knallgode energibarer

IMG_3167

Energibarer

Som de fleste matvrak har jeg en tendens til å kjøpe morsomme glass med utsøkt deilig innhold når jeg stikker innom en delikatessebutikk. Gjerne i utlandet. Igår ryddet jeg i kjøleskapet, og hva finner jeg? Jo, et lite glass pistasjesmør….fra L’Olivier. Pistasjenøtter most med olivenolje. Deretter et glass Créme de Marrons (kastanjekrem), kjøpt på et marked i Syd Frankrike.  Kjempegode delikatesser, men hva i himmelens navn bruker man dem til??

De var i ferd med å gå ut på dato, og det er jo synd og skam, tenkte jeg. Samme kveld tenkte jeg at NÅ er det på tide å lage egne energibarer. Det er lenge siden jeg sluttet å kjøpe dem ferdige, for ingen har smakt godt, og dyre er de. Av og til fungerer hjernen slik at den klarer å koble to uavhengige problemstillinger: VIPS en genial idé!

20130822_113414-1
Blåbær, pistasjesmør, kokos, kastanjekrem, kokesjokolade, rosiner, valnøtter og mandler. Yummy!

Man tager altså diverse nøttesmør og blander med andre energirike godsaker. I fryseren hadde jeg blåbær, nyplukket denne uken. Endelig blåbærsesong! De ble også brukt.  Resultatet ble så sinnsykt godt at de egner seg som gaver til noen man vil gjøre ekstra stas på. Ikke minst skal de fortæres på toppen av harde motbakker i vinter, på ski.

Nå har du kanskje ikke slike ting som pistasjesmør og kastanjekrem i kjøleskapet…Fortvil ikke, jeg har alternativer i parentes. Om du vil ha gourmetvarianten min kan du jakte på nevnte godsaker. Det er det jaggu verdt.

OPPSKRIFT:

(1 kopp er ca 2,5 dl)

  • 2 ss kastanjekrem (eller peanøttsmør)
  • 1 dl pistasjesmør (eller peanøttsmør)
  • 1/2 kopp rapsolje (smør eller kokosolje gjør at de stivner bedre)
  • 2 kopper havregryn
  • 1 kopp revet kokos
  • 1,5 kopp med miks av rosiner, valnøtter, mandler og blåbær og/eller tyttebær (evt. pistasjenøtter om du ikke har brukt pistasjesmør, og tørkede cranberries eller blåbær om du ikke har ferske.)
  • 1 plate kokesjokolade

SLIK GJØR DU:

Varm opp nøttesmør med olje i en liten kjele. Bruk svak varme og pass på. Skal ikke koke, men nær kokepunktet.

I mellomtiden grovhakker du rosiner, nøtter og sjokolade. Jeg brukte food-processor, eller dvs. den lille bollen med knivinnsats som følger med min sterke stavmikser.

Bland bær, kokos og alt det oppkuttede tørre, før du har i den varme smør- og oljeblandingen. Rør sammen godt og hell i en liten form. Pakk den godt ned i formen med en slikkepott. Min er 20 x 30 cm i silikon. Har du ikke silikonform er det nok lurt å bruke matpapir.

Settes kaldt i kjøleskap til dagen derpå, før du velter den over på en fjel og skjærer passe biter med en skarp kniv.

Oppbevar dem kaldt, og de har lang holdbarhet!

IMG_3165

GOD TUR!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *