Jordskokkpuré med trøffelolje

IMG_5715

Jeg har fått dilla på jordskokker. Supper, puréer eller i ovnsretter med andre rotgrønnsaker. Jordskokken opplever for tiden stor popularitet blant kjendiskokker, etter å ha nesten blitt glemt. Den er en av våre eldste grønnsaker, som ble brukt før poteten utkonkurrerte den på 1700-tallet. Foruten å ha en fantastisk smak, er den stivelsesfattig, hvilket betyr få kalorier. Dessuten er den full av gode mineraler og vitaminer. Dette er derimot en festpuré, med smør og fløte. Vil du ha en slankere variant kutter du ut tilsatt fett. Smaken er allikevel nydelig! Jeg har prøvd mange varianter av jordskokkpuré, med og uten finhakket sjalottløk, hvitvin, olje osv. Takket være en touch av trøfler er denne en høydare, og skal krediteres Lise Finckenhagen.

IMG_5718
Jeg fikk en liten boks trøffelolje av Italiafarende venner en tid tilbake, og endelig har jeg funnet den ultimate bruken av den!

OPPSKRIFT

500 gram jordskokk

6 dl melk (evt spe med vann)

salt

2 ss smør

1 dl matfløte (Finckenhagen bruker sikkert fløte)

noen dråper trøffelolje

jordskokk

Skrell jordskokkene og ha dem i en bolle kaldt vann med sitron, så de ikke oksiderer og blir misfarget brune. I mellomtiden koker du opp melken. Jeg valgte lettmelk (har sjelden helmelk i kjøleskapet). Ha i jordskokkene og kok dem møre på middels varme. Bruk litt bakepapir som lokk. Duften som nå sprer seg i kjøkkenet er fantastisk! Hell av kokevannet (melken). Jeg lar littegrann være igjen. Mos med stavmikser eller for hånd. Personlig foretrekker jeg å la det være noen få småklumper igjen, det høyner smaksopplevelsen. Rør inn smør og fløte og varm opp på svak varme. Salte, pepre og smak den til med trøffelolje.

I helgen serverte jeg den til helstekt, urtemarinert lammelår fra Krokskogen, i tillegg til traktkantarell svisjet i olivenolje med hakket bladpersille, rødløk og hvitløk. Et herremåltid!!

IMG_5712

2 thoughts on “Jordskokkpuré med trøffelolje

  1. Hei!
    Så flott innlegg!
    Jeg lurer på om du vet om denne pureen kan lages på forhånd og fryses?
    Jeg har sååå masse jordskokk som je har tatt opp,de har ikke så veldig lang holdbarhet men magen min tåler heller ikke veldig mye jordskokk!

    1. Det mener jeg den kan, men har ikke prøvd. Kok den i så fall litt inn, så det ikke er så mye vann i den, og spe den opp når du tiner den langsomt. Jordskokk er så rik på smak og næring at man ikke bør spise for mye av den, så da har magen din rett 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *