Ski og seterkost i franske alper

P1000506

Chalet de la Fée betyr feens chalet. Og ja, det er magisk! På 2242 m.o.h. i Les Deux Alpes. Restaurant og creperie.

Du kan fly direkte fra Oslo til Geneve eller Grenoble på under tre timer. Derfra er det mellom 1,5 og 2 timer til de to skisportstedene Alpe d’Huez og Les 2Alpes. Kjent for sine 230 og 250 km bakker i noen av alpenes mest spektakulære omgivelser. Du når helt opp til 3600 m.o.h. Med andre ord; Hva er best? Å trøkke i bilkø fem timer til Hafjell, eller vrenge bilen inn til GMO, sette seg på et fly og befinne seg på Europas tak med en foie gras i lanken før køkjørerne har lempet Rimiposene sine inn i koia? I rest my case…

Ingenting er råere (for meg) enn å stå hele dagen på ski, til musklene svir, hjertet jubler og sjelen blir så ruset at lunsjen smaker som nektar fra gudene på toppen av det hele. Mon Dieu!

Dette skal handle mest om mat, så la meg guide deg litt rundt i hva du kan vente deg i franske skibakker. Glem burgere og fast-food, her tas det ikke lett på matlagingen selv om kjøkkenet ligger på 2000 meters høyde, uten innlagt vann og med matvarene fraktet opp med gondol. Nede i dalsøkkene gresser kuer og griser, gjess og perlehøns. Våren kommer tidlig, og det bugner av friske grønnsaker og urter.

P1000136
Våren kommer tidlig i dalene.

Du sitter i vintereventyret og titter ned på våren, smaker solen i gyldne dråper og fórer slitne muskler med fet seterkost. Selv en ihuga grønnsak- og salatspiser som meg dytter innpå med pølser, patéer og fet ost under slike forhold. When in Rome, eat as the Romans!

 

P1000204 (1)
En tallerken med hjemmelaget paté, pølser, skinke og setersmør med brød og lokal hvitvin er populært som forrett.

Her er glimt av lunsj hos Chez Passoud, nær Oz i Alpe d’Huez.  En familiedrevet liten seter, kjent for gode lokale spesialiteter. Kraftig  seterkost, som bør kombineres med hard skikjøring!

P1000203

Vår lokale skiguide, en skikkelig rå skikjører og fjellgeit, bestilte måltidet for oss. Lokal vin er alltid best til den lokale maten, synes både han og jeg 🙂

P1000206

Deretter fikk vi en lokal pastaspesialitet, bittesmå pastaputer kalt crozats, med bacon og fløtesaus.

P1000205

Og den ble servert med en salat med valnøtter og skarp majonesdressing, smaksatt med sennep.

P1000207

Så kom husets stolthet, gratin dauphinoi, en grateng med potet, urter og spinat m.m. som hadde stått noen timer i ovnen. Bob, som har fransk mor og amerikansk far, serverte.

P1000209

Deretter fulgte en meget skarp og god blåmuggost laget på chevre.

P1000211

Jeg gav meg ikke før jeg hadde fått dessert! Hjemmelaget vaniljeiskrem av beste sort, sammen med blåbær- og sjokolademuffins og Ile Flottante (Oefs a la neige), pisket eggehvite som ‘flyter’ i en eggekremsaus, overdrysset med mandler. Yummy!

Jeg lager en egen post om flere matopplevelser i alpene, blant annet fra noe av det råeste jeg har opplevd av ski clubbing! Lunsj som ble after ski. Men før det, her er mine souvenirer:

P1000662_Fotor_Collage@

Pølser fra Savoie, med fiken og nøtter, den andre med chevre. Genepi er en alpeblomst som vokser kun 3000 m.o.h. Det er bare lov å plukke 40 blomster per familie, som de aller fleste lager likør av, men jeg fant en te som er så god at jeg angrer på at jeg ikke kjøpte fler. Genepi smaker helt spesielt og er kjempegod som digestif etter all den fete kosten. Chartreuse er en kjent variant, men jeg holder en knapp på et par hjemmelagde varianter jeg fikk smake. Valrhona sjokolade er verdenskjent, og jeg elsker den!! Dyr i Norge, men verdt hvert øre.

L’art de vivre!

 

 

2 thoughts on “Ski og seterkost i franske alper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *