Tomatpai

P1000819

Det er noe sommerlig og lekkert over tomatpaier. En fransk klassiker som jeg gjorde en liten vri på. I kjøleskapet lå en halv aubergine og en halv squash. De måtte med!

En klassisk pai består av filodeig, eller vanlig mørdeig, sennep, urter (basilikum er supert) tomater og ost. Jeg pleier å lage deig med en del sammalt hvete eller rug for å få mer smak, og gjøre den mer sunn. Denne ble supergod! Nok til å mette to eller som forrett til fire.P1000811

OPPSKRIFT

Paideig:

2 dl hvetemel

1 dl fin sammalt hvete

1 ts salt

90 gram meierismør

1/4 dl kaldt vann

 

Fyll:

1/2 squash

1/4 aubergine

2 ts grov eller fin sennep (jeg bruker Dijon)

litt ovenolje

4 tomater i tynne skiver

1-2 ts sukker

en neve hakket basilikum

Ost (jeg brukte Jarlsberg, men her kan du bruke det du liker, eller har tilgjengelig.)

Stekes på 200C i cirka 30 min. P1000803

Skjær kaldt smør i terninger og miks sammen med mel og salt i en miksmaster til smuldret. Tilsett vann og la maskinen gå til den former seg. Jeg må som regel ta deigen ut og gjøre siste del av eltingen med hendene. Den skal bli fast, men ikke klissete, så det går raskt. Dekk den med plastfolie og legg i kjøleskapet en halvtimes tid, før du kjevler den ut i en paiform. Den er lett å trykke på plass med hendene, så du får dekket kantene av paiformen.

P1000812

Skjær aubergine og squash i tynne skiver, som du griller i en grillpanne, eller i ovnen med litt olivenolje.

Trykk ut deigen i en paiform. Smør bunnen med sennep og olivenolje. Ha først på squash og aubergine, deretter tomater. Dryss over litt sukker og basilikum. Ha på ost og stek i ovnen en halvtimes tid, eller til kanten og osten er gylden.

P1000814
Du kan godt lage tomatpaien uten ost også.

Nyt smaken av vår og sommer!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *