Hjemmelaget lammepaté

IMG_6032

Det er egentlig latterlig enkelt å lage sin egen leverpostei, eller paté. Når du setter igang lager du gjerne et par, tre brødformer, og da har du postei til en lang stund fremover. Legg dem i porsjonspakker i fryseren! Flotte gaver er det også, for eksempel med litt aspik og urter til pynt på toppen.

Grunnen til at jeg lagde lammepaté var at jeg kjøpte et helt lam i høst, og ble sittende med noen stykker jeg ikke helst visste hva jeg skulle bruke til. Lammeside for eksempel. Det tynne, fete stykket under ribbeina (som blir pinnekjøtt). Ja jeg vet det burde bli lammerull, men jeg er ikke så glad i det, og har dessuten ikke presser. Derfor malte jeg det opp, sammen med lammelever fra Meny, i min nye fine kjøttkvern.

IMG_6034
Mitt gode brød med solsikkefrø, linfrø, spelt, sammalt og rug. Nykokte rødbeter.

Prinsippet er enkelt. Du maler opp lever, fett og evt. kjøtt i en kvern (eller food processor).

Lag hvit saus, med eller uten egg, som røres i kjøtt- og leverfarsen.

Miks inn en krydderblanding. Dansk variant er med ansjos og allehånde. Fransk variant er med urter, løk og evt. hvitløk og kapers.

Alt blandes godt, og du heller farsen i brødformer som stekes i en drøy time eller mer i vannbad.

OPPSKRIFT: (3 brødformer)

1 lammeside

1 pakke lammelever

(tilsammen ca 1,5 kilo)

HVIT SAUS

ca 150 gram smør

ca 2 dl hvetemel

2 ss potetmel

ca 5 dl melk/fløtemiks

3 store egg

KRYDDERMIKS

1 liten boks ansjos

2 ts malt allehånde

2 ts sukker

grovkvernet pepper

IMG_6038

Mal opp kjøtt, fett og lever. Et kjempetriks er å legge kvernen i fryseren først, og bruke kaldt kjøtt og lever. Da setter det seg ikke fast i kvernen, men glir raskt og enkelt igjennom.

Lag hvit saus ved å varme opp smøret, deretter røre inn litt og litt mel til det er tørt og spe med melk til det tykner til passe konsistens. Avkjøl og visp inn eggene, ett ad gangen.

Finhakk ansjos, bland med allehånde og laken fra ansjosboksen.

Bland hvit saus, krydder og kjøtt godt sammen.

Hell i tre brødformer som er dekket med matpapir. Legg formene i en høy langpanne fylt med vann. Posteien må stekes i vannbad for å bli gjennomstekt.

Stekes i 55 min eller mer på 180C.

Sjekk med en pinne om den er gjennomstekt. Hell av kjøttsaft som siver ut, avkjøl i formene og skjær opp i passe stykker som fryses ned i små bokser.

Smaker kjempegodt nylaget, men også med kombinasjoner av stekt løk, bacon, persille, salvie, sopp og kokt rødbet på godt brød.

Yummy! 

 

 

 

2 thoughts on “Hjemmelaget lammepaté

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *