Gullimunns påskelam

IMG_6003
Ikke så fotogent, men vanvittig godt!

Mitt påskelam er en seriøs og sjelden delikatesse, takket være spesielt gode råvarer. Jeg føler meg halvt gresk, sjelelig sett, da jeg tilbrakte noen av mine beste år i denne sivilisasjonens og livsnyterkulturens vugge.

Jeg har med andre ord spist mye godt lam. Norge er på verdenstoppen i lammekjøtt, tør jeg påstå, sammen med grekerne. Blander man litt norsk og gresk får man et særdeles minneverdig måltid. Her er noen eksempler på ingredienser og ting som bør anskaffes for å få tilsvarende bra påskelam. Det er mulig du må til Hellas, og til  Nordmarka. Men, det er en del av oppskriften å dra på oppdagelsesferd for å skaffe råvarene. Noen måltider er i den kategorien, at de inneholder eventyr.

P1000859

OPPSKRIFT:

Giovetsi. En Leirkrukke med lokk. Du kan bruke Rømertopf eller en fransk keramikkgryte av typen Le Creuset.

Gresk olivenolje. Grønn, pepret, med smak av gress og urter.

 

IMG_6022

Urtesalt. Mitt er med mastika fra Chios. Jeg kunne skrevet noen sider om dette flytende gullet, kvaen til mastikatrærne, som gjorde øya rik og berømt på slutten av 1800-tallet, da ottomanerne (de tyrkiske sultanene som invaderte Hellas) var helt ville etter denne smaken ved forrige århundreskifte. Mastika gir en mystisk tredje dimensjon til det fete lammet. Kan minne om rosenvann, som inderne bruker i sin berømte Biryani. Har du ikke mastika kan du eksperimentere med rosenvann.

P1000855

Skogs- eller fjellam. Mitt lam er selvpartert og fra nabolaget, dvs. Kjelsaas i Nordmarka. Jeg har jogget forbi det noen ganger, antagelig. Brun, tykk, krøllet ull. De gresser i bratte skråninger og får en smak av vilt. Mørkt, saftig og ubeskrivelig godt kjøtt! Bruk gjerne forbeina eller skulder. Jeg kutter store biter med en kjøttøks, og det forventes at gjestene spiser hver minste bit, helt inn til beina, men hendene.

Musar Jeune Rouge
Denne er god, og de har den på Vinmonopolet. Prøv også Hochar et Fils og Chateau Musar. Fantastiske til lam alle sammen.

Kraftig rødvin. Her må du bruke mye tanninner, syre, smak, alkohol for å matche fettet. Nebbiolo, Amarone eller helst: Fra den libanesiske vingården Musar. Du kommer til å gråte av lykke. En dash eller to må i gryten også.

Rigani. Vill gresk organo. Kjøpes hvert år på tur til Hellas.

P1000071

Rotgrønnsaker. Norske er superbra. Bruk det du liker, men jeg holder en knapp på:

– persillerot

– søtpotet

– rød paprika

– sjalottløk (helst rød)

– fete hvitløksfedd

– champignon (suger til seg kraften)

– små nypoteter (mandel)

evt. også gulrot, sellerirot, fennikkel.

En kvast fersk rosmarin eller to

Gjerne en kvast storbladet persille.

to, tre sitronskiver (ta vekk stein)

SLIK GJØR DU:

Varm opp ovnen til 200C.

Vask, skrell og skjær opp alle grønnsakene i store biter. Løken og potetene i båter. Soppen i fire, hvitløken bare knuser du eller kutter i skiver. Persillerot og gulrøtter i skiver. Paprika i én cm tykke strimler.

Hell et par ss olivenolje i gryten, Giovetsien. Du kan også bruke en langpanne hvis dere er mange til middag (Da dekker du med et flak aluminiumsfolie under stekingen).  Ha i grønnsaker.

Ha på urter, salt og grovkvernet pepper.

Bland alt godt med hendende.

Legg på kjøttstykker og bland litt til. Ringle over litt mer olivenolje, en dash eller to med rødvin, og avslutt med å legge et par sitronskiver på kjøttstykkene.

Sett på lokk / folie, og sett nederst i ovnen. Stekes i cirka 45 minutter, eller til du ser at kjøttet er gjennomstekt. Stikk med en gaffel.

Luft vinen mens retten avkjøles litt (den blir så varm), og server på et stemningsfullt dekket bord til forventingsfulle gjester og en ferdigluftet rødvin, eller godt øl.

IMG_6007

GOD PÅSKE! 

 

 

 

 

 

One thought on “Gullimunns påskelam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *