Kokeboken alle bør ha!

IMG_6062
Et lite utvalg retter.

Suksessen med 5:2 dietten har ført til etterspørsel etter sunne, gode og kalorifattige måltider. I august kommer derfor den store kalorifattige kokeboken! Det har vært gøy, spennende og svært hektisk. Igjen drar jeg på over 20 års interesse, lidenskap, kunnskap og erfaring med sunn mat. Heldigvis har jeg fått bo i land med sterke og gode matkulturer, og det har lært meg masse! Fra min rikholdige oppskriftssamling, og lange smaksrike erfaring, har jeg hentet ut retter som spraker av farger, strutter av sunnhet og gir den optimale kombinasjonen av næring i hver lille kalori.

Jeg skal ikke røpe for mye ennå, men bare gi en liten smakebit på hva som kommer.

IMG_6050
En rask wokrett med pak choy. Utrolig enkelt, godt og svært kalorifattig!

Superfotografen Kjell Ove Storvik skjøt bilder av hver rett, og spiste med kresen gane. Han har jobbet med mange proffe kokker og gav meg tommelen opp for alt han smakte på! Det var stas 🙂 Redaktøren min var stylist og smakspanel hun også, mens jeg svettet over haugen med råvarer. I løpet av fire dager lagde jeg 120 små og store retter. Hvorav 104 middager! Det gikk som en karusell på full speed, så først når jeg ser boken vil jeg forstå hva jeg drev med…

IMG_6043
Det ble mange retter med vegetabilske proteinkilder. Vil du redde verden fra matmangel og miljøkatastrofer er det å kutte kjøttforbruket det aller mest effektive du kan gjøre.

Så snart teamet gikk hjem for dagen startet jeg rydde- og vaskejobben, for deretter å planlegge neste dag. Jeg skrev lange handlelister i excelark, handlet, vasket, skrelte, kuttet, moste og skar opp mest mulig på forhånd. Det ble 12 timers økter.

IMG_6045
Kjente klassikere, som caprese, er med. Her med grillet paprika. Stappfull av C-vitaminer, blant annet.

Bøtter med espresso og masse sunne smoothies holdt meg gående. Nå er den praktiske fasen over. Da jeg utslitt besvimte i søvn den siste dagen, lovet jeg meg selv at det skulle bli lenge til jeg stod på kjøkkenet igjen. Det holdt et halvt døgn, for dagen etter skinte solen, og to kjøleskap bugnet av restemat og halvbrukte råvarer.

IMG_6084
En kokebokforfatters left-overs.

Det var faktisk gøy å sette sammen en liten buffet til mannen min og meg. Et halvt dusin retter for oss to ble a walk in the park.

IMG_6090
Nydelig vin som tåler krydret mat.

Vi spratt en god rødvin og nøt maten, som hadde den effekten jeg håpet: Glade og mette, ikke stappa og trette!

Den knallgode vinen har følgende omtale hos Aperitif.no:
Den røde La Motte Shiraz er en skikkelig smaksbombe med mye mørke søte skogsbærtoner, fat og sjokolade. Myk og innsmigrende men samtidig med god stofflighet og trøkk slik at den tåler selv de mest robuste kjøttretter som grillet rødt kjøtt med krydret tilbehør, i tillegg til en saftig biff.

Her er hva jeg serverte:

Kokte amandinpoteter (de kan du godt surre i en panne med litt urter, olivenolje og grovsalt) Poteter er forøvrig  ikke med i kokeboken, med unntak av søtpoteter.

Grillet paprika med bladpersille og grønnkålblader (raskt ristet i en grillpanne)

Tzatziki med dill

Tomatsalsa

Mango og avokadosalsa

Råstekt fersk tunfisk med thaidressing (soya, lime, chili, honning, koriander, ingefær og hvitløk)

Rødvinsmarinert indrefilet av lam

Salat med reddiker, agurk, tomater, kapers, rødløk, blandet salat, feta, oregano, sitron og olivenolje.

IMG_6087

IMG_6091
Råstekt tunfisk er digg! Rå inni, med stekeskorpe smaksatt med grovmalt pepper, engelsk sennep og grovsalt. Thaidressing og granateplefrø som garnityr.

Håper du blir inspirert til fest og farger på bordet i sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *