Rekonstruert Baba Ganoush

IMG_6314

I Midt-Østen er denne aubergineretten en storfavoritt. Det finnes mange oppskrifter fra ulike arabiske land. ‘Rekonstruert’ er en egen variant, som betyr at ingrediensene tilsettes hver for seg, og ikke most sammen. Vanlig baba ganoush er en mos (dip), med litt færre ingredienser, og veldig vanlig del av en meze (buffet av småretter). Da spises den med pittabrød. Navnet betyr noe sånt som bortskjemt papa, fordi den er så rik 🙂 Mange steder går den under navnet Mutabbal. Jeg kommer til å prøve meg frem med litt ulike varianter fremover, så følg med!

Dette er veldig smakfullt, og supersunt. Olivenolje, hvitløk, nøtter, persille, yoghurt, sitron, tahini, granateplefrø og tomat er alle på næringstoppen i supermatlisten! Idag faster jeg, og har spart på mengden olivenolje og tahini, men ellers er dette en kalorifattig rett også. Ypperlig for vegetarianere, veganere og Meatfree Mondays!

IMG_6319
Viktig å få tak i god tahini. Noen av dem smaker ikke godt. Denne er fin.

OPPSKRIFT:

1 stor aubergine

2 ss gresk/tyrkisk yoghurt

1/2 sitron, skvist

1 hvitløksfedd

1 ss tahini

1 ss bladpersille

1 ss miks av gresskarfrø, valnøtter og mandler (eller det du liker)

1 stor eller 4 små tomater

grovkvernet pepper

Prikk auberginen med en gaffel og grill den rett under grillelementet i stekeovnen. Grunnen til at skallet må prikkes er at den eksploderer hvis du ikke gjør det! Det har nemlig skjedd hos meg, i min forrige ovn, som var kliss ny da det skjedde. Skikkelig ergerlig. Sølet på komfyrveggen var umulig å vaske bort. Du kan også grille auberginen rett over gassflammen på en gasskomfyr, eller på en grill ute. Uansett skal skallet krølle seg og bli nesten brent, slik at kjøttet inni er mykt og varmt. Yummy!  Da ser det slik ut:

IMG_6304
Pussig grønnsak, men veldig morsom og god!

Du skaver ut kjøttet med en spiseskje, hakker det litt opp, og legger det på en tallerken.

Bland presset hvitløk med youghurt. Klatt litt yoghurt rundt. Deretter grovhakker du tomaten (som du også godt kan koke kjapt og skrelle først). Dryss over nøtter, tahini, sitronsaft, olivenolje, grovmalt pepper, finhakket tomat, persille og granateplefrø.

IMG_6313

Bland og spis med gaffel.

Enjoy!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *