Mine beste kokebøker

P1020247
Et kjøkkenbibliotek må man ha!

Gode kokebøker kan leses som romaner. De kan også leses som kulturhistorie.

Etter noen år som journalist med matinteresse har jeg bygget opp en rikholdig samling kokebøker. Her er noen av mine yndlingsbøker og læremestre.

Jeg har et lite bibliotek, og utvalget er gjort med skarp kniv for ikke å fylle side på side. Dette er bøkene jeg personlig bruker mest, eller bare liker best, fordi de er skrevet med stor kunnskap, lidenskap og kulturbevissthet. Du lurer kanskje på hvor Ingrid Espelid og Eivind Hellstrøm er? Det lurer jeg også på! Hallo Hellstrøm, om du leser dette, kan du sende meg en bok? 😉 Det er bare tilfeldig. Han har ikke kommet min vei, ennå. Ingrid Espelid har jeg googlet oppskriftene til, men har ingen av hennes bøker…Noe å gi meg til jul folkens! Og hvor er greske kokebøker undres du. Jeg som elsker Hellas. Si det…jeg googler oppskrifter eller bare husker m. Men leter etter den gode boken.

(Noen av bøkene er vanskelige å få tak i dessverre)

BIBELEN 1    

P1020230   P1020231

Vi har vel alle en stor kokebok som utgjør selve bibelen på kjøkkenet. Dette er min. Og det er tilfeldig. En gave fra min mormor en gang på søttitallet. Jeg overraskes stadig av hvor god den er. Hvor autentisk, grundig og klassisk riktig metodene og oppskriftene er. Den er lest og brukt til filler, men lappes sammen fordi den aldri blir uaktuell. Innholdet er organisert etter de fire sesongene i Norge, og det er egne kapitler med gjærdeiger, kaker, bearbeiding av kjøtt, fisk, grønnsaker osv. Ren allmennkunnskap altså. Her lærte jeg å bake brød, lage syltetøy, koke risgrøt og lage surkål, men også selskapsmenyer med klassiske utenlandske retter som var kjent i Norge på 60- og 70 tallet (den siste husmortiden). For eksempel Rum Baba.

BIBELEN 2

P1020224   P1020225

Et forlag sendte meg denne, som er min bibel nummer to. Den har, i motsetning til ovennevnte, trinn for trinn bilder. Her vises klassiske teknikker for å lage klassiske franske grunnleggende retter som sauser, kaker, desserter og suffleer. Når jeg lurer på hvordan jeg lager lammecaree eller perfekt coq au vin, er dette boken.

I HODET PÅ EN SNOBBETE MATKRITIKER

P1020222   P1020223

Dette er den første boken som introduserte meg til gastronomiens høyborg. Simon Hopkinson er berømt matkritiker og elsker Frankrike, selvsagt. Her er anekdoter og opplevelser fra mange restaurantbesøk. Kunsten å lage de beste måltider etter hans kresne gane. En Feinschmeckerbok. Hans roast chicken er berømt, og den lærte meg å dytte smør, hvitløk og urter under skinnet på fete landkyllinger, blant annet.

BELISSIMO ITALIA!

P1020251   P1020252

Antonio Carluccio er en herlig blid italiener som reiser Italia rundt for å finne de aller beste og mest tradisjonrike italienske råvarene. Hans kokekunst er svært enkel. Du trenger de færreste råvarer og han er svært basic. Her skal de rene smakene dyrkes frem. Men du lærer også at en ekte spaghetti bolognese må ha tre kjøttslag, ingen urter og må koke like lenge som en italiensk søndagsmesse. Boken er en gave fra mine matglade bokklubbvenninner i Dubai.

LÆRD OG AUTENTISK ITALIENSK

P1020217  P1020216

På en gastronomisk reise i Nord-Italia, langs Strada dei Vini e dei Sapori, hadde jeg gleden av å bli kjent med Thomas som er halvt dansk og halvt sicilianer. Han er ekspert på den sicilianske mafia, og mat. Her er hans grundige gjennomgang av røttene til det italienske kjøkken, med sjeldent gode og autentiske oppskrifter krydret med lærerike anekdoter. På dansk med små tegninger og akvareller.

INDISK MED TESKJE

P1020226  P1020227

Forfatteren og gourmeten Torgrim Eggen lærte meg (i perioden da han skrev Hilal), at indisk mat kan lages hjemme om man tør og har den rette kokeboken. Dermed anbefalte han denne, som jeg har brukt svært mye. I den grad at jeg våget å holde matkurs i indisk matlaging! Her lærte jeg å mikse krydder (følg mengdeanvisningene nøye, ikke slump), og å riste hele krydder før de males, samt tilsette krydder i ulik rekkefølge (garam masala alltid i siste liten) og ikke være redd for mengden løk og hvitløk (gjerne 7 i en rett).

GRILL OG SINGAPORE SLING PÅ NORSK

P1020248  P1020249

Jeg har hatt gleden av å intervjue Bent Stiansen, og han gav meg denne boken med dedikasjon i gave. Den er mye brukt, for dette er gode oppskrifter på svært god mat alle kan lage. Alt fra pannekaker, til ristede kamskjell og hvitvinsdampede blåskjell. Han blander klassiske norske retter (sørlandsk fiskesuppe) med en del asiatisk inspirasjon fra sin tid i Singapore. Mange gode thaiinspirerte marinader, dressinger og sauser. Han er dessuten grillmester og her lærer du alt inkl. de beste marinadene.

KOKKEMAT OG HUSMANNSKOST

P1020220   P1020221

Jeg blir mer og mer fan av den norske husmannskosten, som er kortreist, helst økologisk og svært miljøvennlig. Alt kan brukes, og du hindrer matkasting. Jeg har intervjuet Tom Victor og fikk boken av den grunn. Den er mye brukt, for han har gjort grundig research i hjertet av den norske bondekosten. Her finner jeg den beste oppskriften på suppe på svineknoke, sveler og kraft med mer. Flotte foto av Guri Dahl.

ITALIENSK MATHISTORIE

P1020241 P1020244

Min fetter gav meg denne boken som er ført i hånden av en av det italienske kjøkkenets grand old ladies, Lorenza de Medici. Her er det mye historie og kultur på hver side. Det er som å sitte på et toscansk slott og nippe til et glass brunello mens grevinnen serverer det italienske kjøkkenets stoltheter med historieleksjoner og gulnede bilder i et fotoalbum.

MATREISER I EN SVENSK HAGE

P1020228  P1020229

De to damene Bergenström er mor og datter, og svært kjente i Sverige. Vi har mye felles! Jeg elsker bildene og stylingen deres. Rettene har hentet mye inspirasjon fra Middelhavslandene og Sørøst-Asia. Under valnøttreet er gave fra en av mine aller beste venninner, og er inndelt etter damenes yndlingsråvarer, som sitrus, avokado, nøtter, ingefær, tomater osv med herlige oppskrifter. De har også skrevet en vakker bok som heter Vinterens Gode Ting:

P1020238    P1020240

med forslag til hvordan man bruker blomster, frukt, nøtter osv som dekorasjon. En bok til å få skikkelig julestemning av!

SPISEPINNER MØTER VINKORKER

P1020235   P1020236

Jeg MÅ ha med en bok av min kjære venninne Nancy, som er en av verdens beste matfotografer, spør du meg. Hun elsker mat, og vi har reist på turer sammen, blant annet i Italia. Nancy har vunnet mange priser og jeg har feiret bursdagen hennes på Alex Sushi, der Alex selv serverte oss en helt fantastisk meny i chambre separée. Geir Salvesen er samboer med en annen kjempesøt og dyktig kollega av meg (Gunhild Bjørnsti som også er vinkjenner), så denne boken står mitt hjerte nær. Ikke minst fordi jeg bøyer meg ydmykt i støvet for japansk kokekunst, noe jeg selv aldri våger meg på.

LED MEG INN I FRISTELSE

P1020245  P1020246

Ingvild og jeg er på samme forlag (Kagge) så jeg fikk boken da jeg møtte henne på forlagsfest. Hun skriver som en gudinne! Jeg MÅ lære meg mer om vin, og dette er den store og rause døråpneren. Å lese denne boken er som å skravle med en venninne som skjenker deg salig i takt med aha opplevelsene. Løp og kjøp!

LEKSJONER OG ANEKDOTER I KLASSISK FRANSK

P1020255  P1020256

Dette er boken jeg leser nå. Fikk den i forgårs og er snart ferdig. Fjetrende! To lesbiske intellektuelle, kunstsamlende damers reise gjennom Frankrike og USA i mellomkrigstiden. (Alice var Gertrude Steins livsledsager.) Herlige anekdoter og en drøss oppskrifter fra det klassiske franske kjøkken, hvorav mye nok er gått tapt. Jeg skal definitivt prøve meg på noe av dette. Fantastiske desserter, og retter med kalvebrissel, torsk og hummer med urter og sauser ukjente for oss, trøfler og kokte egg som moses før de brukes osv.

PARISISK ELEGANSE str. petite

P1020219  P1020218

Ja det blir mye fransk…Men denne boken er som å bli med en slank, elegant og champagneelskende parisisk karrierekvinne inn på hennes eget kjøkken, og på skulderen når hun spiser ute. Kunsten å spise og lage nydelige retter uten å bruke bøtter med smør, fløte, trøfler og timer som hos Alice B. Toklas. Tvert imot er dette boken som avslører hvordan du kan kombinere det å elske mat med å forbli slank! Her har jeg lært og brukt mye til min egen 5:2 diett bok.

SENSUELL KJØKKENGUDINNE

P1020253  P1020254

Nigella fikk for alvor endret husmorimaget. Nei vi er ikke usminkede stramme fruentimmer med hvite forklær og stramme frisyrer, men sexy livsnytere! Som skribent elsker jeg det sanselige språket hennes, og maten er fantastisk. Denne boken kjøpte jeg ene og alene for oppskriften på sjokoladepavlova, men endte opp med å elske hennes råstekte tunfisk med pepper og engelsk sennep, blant annet. Mange av oppskriftene er inspirert av Midt-Østen, og der er det mye å hente! (spesielt persisk og tyrkisk).

BALINESISK LIVS- OG MATKUNST

P1020233   P1020234

Tilslutt. Janet De Neefe har en fantastisk livshistorie. Australsk overklassekvinne forelsker seg i balinesisk landsbygutt. Hun flytter til Bali, starter et bakeri (The Honeymoon Bakery) og blir lidenskapelig opptatt av maten som er tett sammenvevd med religionen, kulturen og naturen. Jeg gikk på kokkekurs hos Janet da jeg bodde på Bali (for nær 15 år siden), og det var et minne for livet! Her lærte jeg å bruke hendene (en god kokk har øyne i fingerspissene), male ferske krydder så saftene kommer til sin rett, og å bruke palme- og bananblader som smaksforsterkere. Eksotisk og himmelsk. I dag driver hun flere restauranter, hotell og en litteraturfestival i Ubud.

3 thoughts on “Mine beste kokebøker

 1. Hei:-) Jeg kan ikke finne boken: Indisk mat – Madhur Jaffrey, på norsk.
  Kan du være så snill og sende meg info om hvilket forlag denne boka er gitt ut på? Evnt annen info som kan hjelpe meg med å få denne boka.
  Takk:-)

  Mvh
  Dina

  1. Hei! Jeg tror ikke den finnes på norsk. Selv fant jeg den på svensk på Tanum for mange år siden. Veldig bra bok! Googler du henne finner du sikkert bøkene på ulike språk. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *