Marka-blings

eliz (4)
Hjemmelaget stolthet!

Nå har jeg vært på matauk i marka den siste uken. Takket være hjemmekontor kan jeg ‘snike’ meg ut i tide og utide. Skogen bugner av bær, fortsatt! Blåbærene er ekstra saftige og store i år. Men først og fremst er det gullår for soppentusiaster! Jeg har aldri opplevd maken. Men, før du begir deg ut på sopptur MÅ du kunne soppene du plukker. Noen sopper er så giftige at bare du tar på dem kan du blir forgiftet om du stikker fingeren i munnen etterpå. Eller, den giftige soppen har kommet borti andre sopper du har i kurven. Selv holder jeg meg til sopper jeg er 100% sikre på. Traktkantarell, kantarell, steinsopp, piggsopp, sandsopp, slimsopp, parasollsopp, fåresopp, rødskrubb og delikatessen matriske.

Noen hovedregler:

– Gå til soppkontroll om du er det minste usikker. Ikke nøy deg med bilder på nettet.

– Noen sopper er dødelige, andre er ekstremt giftige.

– Alle giftige sopper er skivesopper. Svampsopper og piggsopper er spiselige (men ikke alle er like gode)

– Omtrent all sopp (med unntak av steinsopp) bør forvelles (stekes til vannet er fordampet) og/eller stekes godt før de fortæres.

– Sopp kan stekes, tørkes, hermetiseres og fryses.

8matsopper

 

MATRISKE

Matriske er en helt fantastisk matsopp som trives i veikanten og under gamle grantrær. Den vokser som regel i klynger, og har et grønnskjær på hatten. Stammen er ofte hul, og desverre også ofte markspist. Kjøttet er skarpt oransje med hvit kjerne. Skivesopp. Smaker som kjøtt/bacon, og er ypperlig på pizza! Her er den på en brødblings, med rips fra hagen, nyplukkede blåbær og min hjemmelagde lammepaté fra Nordmarka. (fjorårets lammeside).

Ideen er at nystekt sopp er nydelig på paté eller leverpostei. Syrlige bær (gjerne tyttebær) komplementerer det fete.

Rugbrød er best, men bruk det du har av godt brød.

eliz (5)

OPPSKRIFT

Rugbrød elller annet godt mørkt brød

lammepaté eller annen viltpaté

skogsopp, stekt i smør og olivenolje med urtesalt (Herbamare chili), mye grovkvernet pepper og hakket bladpersille. Jeg lar matriske steke til den er godt brun.

skogsbær

dill og persille eller annet grønt dryss

God lunsj!

 

 

2 thoughts on “Marka-blings

    1. Nei vi er heldige som bor i et av verdens beste matfat! Kjempegøy å plukke sopp og bær når det er så mye å finne, og belønningen så deilig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *