London dining!

Ottolenghi in Notting Hill

Det er mange år siden jeg var i London første gang, men jeg ble forelsket. Få byer har gjort mer inntrykk på meg. Bare London gir meg en helt spesiell go’følelse. Her vrimler det av vilter kreativitet side om side med historie, showbiz og finkultur. Jeg vokste opp med britiske eventyr, Agatha Christie, P.G. Woodhouse og senere Roald Dahl og Harry Potter. Jeg elsker britisk film, humor, kostymedrama, musicals og musikk. Britisk mote, tradisjonsrik kultur, kretong, Jaguar, Aston Martin og skreddersøm, Shakespeare, David Attenborough, Henrik den 8. og Russel Crowe…Listen er lang!

MEN; det eneste britene ikke er gode på er MAT, pussig nok. De har verdens lekreste syltetøyglass og kakebokser, men innholdet står ofte ikke i stil med innpakningen. Hvor ofte spiser du engelsk liksom? Godt øl har de. Men selv der blir de slått av noen små norske mikrobryggerier, og alle andre som kommer etter. Derfor er London full av internasjonale restauranter. Noe må de jo la andre være best i! Verdensmetropolens innbyggere og gjester elsker å spise ute.

I helgen som var gjorde vi «London i et nøtteskall» på fire dager. Jeg har vært et dusin ganger i byen, og begynner å kjenne den.

Her er noen tips og inntrykk :

MATHALLER OG MARKEDER

Matfrelste bør besøke Borough Market om morgenen, på Southbank. Dvs. den andre siden av Themsen.

Harrods matavdeling er en severdighet! Både lokalet og presentasjonene. Her finner du alt, spesielt gåselever, kaviar, champagne, kaker og sjokolade.

eliz (42)

Men du kan også nyte småretter med god drikke på flere food bars. Ypperlig sted å kjøpe luksuriøse matgaver.

Fortnum & Mason er Londons eldste varehus, med en usedvanlig vakker og tradjonsrik mathall. Et must ved juletider og for berømte engelske «tea & biscuits».

Portobello Road’s lørdagsmarked i Notting Hill syder av liv, og her kan du få masse god gatemat!

eliz (6)

DELI’S OG BRITISK FAST FOOD

En ting som slo oss denne gangen, var at britene ser mye sunnere og slankere ut enn noen gang tidligere. Resultat av finanskrisen? Eller det faktum at sunn og organisk mat er blitt så langvarig trendy at det er blitt mainstream? Her er tre populære fast food og delikatessekjeder i London, som faktisk er supersunne.

eliz (56)

eliz (13)

Delisjappa og kafeen Daylesford har åpnet flere filialer, og de presenterer seg selv slik. Her er det også kafé, med lang kø, men du sitter side om side med de vakre og sunne.

På hvert gatehjørne (nesten) finner du nå Pret A Manger, som har sosial samvittighet, organisk mat og fast food for alle.

EAT er spesielt gode på supper.

Amerikanske Whole Foods er kommet til London, og gir deg seriøst vann i munnen! Mye grønt, skjønt, smoothies osv. men også bakevarer, deli og bardisk-kafé. Det ligger blant annet en nær Piccadilly Circus.

BRITISK MAT 

Den enkle kafeen Notes nær Covent Garden er anbefalt av vår verdensmester i barista Tim Weldeboe. Han mener de har Londons beste kaffe. Er du der på torsdager får du jazz med på kjøpet, derav navnet. For å være helt ærlig synes jeg min capucchino smakte litt surt, noe som antagelig skyldtes melken…Utenfor Norge og Dubai har jeg ikke smakt skikkelig god fersk melk noe sted. Akkja.

IMG_0094

Men Egg Benedict…fantastisk! Perfekt pochert egg med hollandaisesaus, sopp og spinat på nydelig ristet landbrød.

IMG_0092

De har også croissant med rustikk salami. Ikke dårlig det heller 🙂

Vil du ha fish & chips gourmet style, bør du velge en gastropub, som Bumpkins. De har tre filialer, og satser sterkt på kortreist og økologisk, og har en innovativ vri på tradisjonsrik engelsk mat.

eliz (6)

Her er fish & chips, og tilbehøret var ikke bare hjemmelaget ketchup, men nydelig dillremulade. Fisken er stekt i blant annet Ale, engelsk mørkt øl.

 

eliz (15)

Kyllingen ble servert med berømte Jersey Royals, små nypoteter fra øya med samme navn

eliz (5)

Osteterten laget på mozzarella var fantastisk.

eliz (60)

Ottolenghi er en av Londons hotteste kokker for tiden.

eliz (59)

eliz (58)

Han har en nyåpnet deli/cafe i trendy Notting Hill, der du får de lekreste kaker og salater. Han er ute med ny kokebok nå. Den ser slik ut:

images

ARGENTINSK

Er du glad i biff MÅ du innom Gaucho. De har også flere filialer, og selger argentiske biffer som er så møre at måltidet blir et minne for livet. Kelnerne er dessuten like barske som Zorro…

A 1644

De presenterer biffene rå ved bordet, og du velger deg ut et passende stykke. Her er oppskriften til Gauchokokkenes perfekte biffer, fra en artikkel i The Metro.

INDISK / PERSISK

Indisk er et must i London. Veeraswamy er den mest kjente og tradisjonsrike. De har en søsterrestaurant i Chelsea kalt Chutney Mary, som er mer innovativ. Dyrt, men deilig! Drinkene er ikke verst de heller, som hibiscus-kir. Men, du spiser vel så godt hos den mer ukjente, men fantastiske og mye billigere Dishoom i Covent Garden.

eliz (4)

Den er i kolonistil etter mal av de gamle Bombay Cafees i India, etablert av persiske immigranter.

eliz (2)

Dhal på sorte linser er en av spesialitetene.

eliz

Reke – og kyllingcurryene var helt fanastiske.

eliz (3)

Det var også alt av sauser, naanbrød og sinnsyk god kaffe latte!

ITALIENSK

Min favorittkokk Carluccio har også flere filialer her, og skuffet ikke. Vi testet hans Covent Garden restaurant. Visstnok et flaggskip. Frederico fra Venezia var spesielt serviceminded og bidro til høy stemning!

eliz (16)

Pastaen med spicy saus og friterte spinatboller sponset hjemløse, og de grønne bønnene som siderett var perfekte. Tiramisoen stod til stjerner i Michelin, og gutta var megafornøyde med lasagnaen. Carluccio tilbyr også vinsmaking, og har en delikatessebutikk i samme lokale. Check it out!

ASIATISK

Gå ikke glipp av innovative dim sums og annet snadder på Yauatcha i Soho. Lokalet er lekkert, maten fantastisk og veldig eksotisk. De selger også søte delikatesser som take-away.

Eller moderne japansk, sake, sushi og shochu hos Roka i Charlotte Street. En av de beste restaurantene i verden etter mitt skjønn. Lokalet er griselekkert i lyst, rustikt treverk med panoramavinduer ut mot den livlige restaurantgaten. Sitt gjerne rundt den digre sushibaren i midten av lokalet, og prøv en sakemeny. I baren/loungen i kjelleren må du prøve shochu, som er japansk sprit som hos Roka serveres i cocktails med hermetiserte frukter og ferskhugget is fra store isblokker. Musikken, stemningen, maten og drinkene er uslåelig!

One thought on “London dining!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *