Skogsoppsuppe

eliz (13)
Nydelig smak av skog, og en halv rimsopp i hver skål.

Det har som nevnt vært en fantastisk sopphøst, og nå som de fleste sopper er mugne og råtne kommer traktkantarellen. Jeg plukket flere kilo denne helgen, og nå tørker de på avispapir på et oppvarmet gulv.Før lammelåret, som vi hadde som søndagsmiddag, ble det skogsoppsuppe.

eliz (20)
Steinsopp, sandsopp, smørsopp, rimsopp, matriske, rødskrubb.

OPPSKRIFT 4 personer.

1 rødløk, finhakket (bruk gjerne sjalottløk)

2 finhakkede hvitløkskløfter

1 ss meierismør

1 ss olivenolje

1 dl vermouth (du kan bruke hvitvin)

1 skive chorizo (alt. kan du bruke kjøtt eller hønsefond)

4-6 dl blanding av fløte, helmelk og kraft (soppkraft eller hønsekraft)

1 klatt creme fraiche

1-2 ts trøffelolje

1 ss finhakket bladpersille

salt og nykvernet pepper

3-4 dl forvellet skogsopp

(2 små hermetiserte rimsopp til pynt)

eliz (21)
Tørket traktkantarell og forvellet sopp fra fryseren. Trøffelolje fra Italia 🙂

SLIK GJØR DU:

Varm opp en stor gryte, og smelt smør og olje. Stek løk og hvitløk mykt på middels varme, sammen med en skive chorizo for smak. Fisk ut pølsesnabben. Ha på vermouth. La koke inn litt før du heller på fløte/melk/kraft.

eliz (24)
Min franske vermouth er hemmeligheten bak himmelsk risotto og nydelige supper 🙂

La koke en 10-15 minutters tid før du har i 2/3 av soppen. La koke ytterligere fem minutter. Med stavmikser moser du suppen fin, men ikke mer enn at det blir bittesmå biter av sopp og løk.

Rør forsiktig i resten av soppen, persille og crême fraiche. La syde litt. Smak til med salt & pepper, og server rykende varm med en halv rimsopp i hver suppetallerken.

eliz (19)
Nei det er ikke små peniser, det er rimsopp!

HERMETISERT RIMSOPP:

Dette er en herlig trestjerners matsopp! Den fant jeg i åpen blåbærlyng, og plukket bare de små som ikke hadde foldet ut hatten. Rimsoppen har et slags rimlag på hatten, derav navnet, og en ring som hatten er festet i før den folder seg ut. Jeg kokte den med litt vann og la på store Norgesglass, som hermetiseres etter hvert bruk. Det gjøres ved å legge hele glasset, med lokket på, i en stor kjele med kokende vann til innholdet er kokt og bakteriefritt. Da sitter også lokket som limt. Du åpner lokket ved å dra i tuppen på den lille gummiringen, slik at det kommer luft til.

eliz
Tørket traktkanterell

FORVELLET OG TØRKET SOPP:

De andre soppene er enten forvellet, dvs stekt i tørr panne til vannet er fordampet, for deretter å legges i zip-lock poser og fryses. Ikke rør når du steker sopp.

Tørking kan foretas på bakepapir i ovnen på 30-50 grader, men hold ovnsdøren på gløtt for å slippe ut fuktighet. Alternativt legg dem på avispapir på et varmt badegulv over natten. Skal bli helt tørr. Legges på glass og puttes i kokende vann når du skal bruke dem, eller smuldres i supper/sauser. Skjellpiggsopp, steinsopp, traktkantarell, samt kusopp (sandsopp) er spesielt godt egnet til tørking. Med unntak av traktkantarellen som tørkes hel, skjærer du først soppene i tynne skiver før de tørkes.

3 thoughts on “Skogsoppsuppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *