Høstens beste kyllingsuppe

eliz 3
Høsten er serveringsklar.

En tid tilbake lagde jeg taco, med kylling. (Den ekte varianten). Siden jeg er blitt meget skeptisk til Priors kyllingkadavre, kjøper jeg konsekvent store landkyllinger. Det er verdt jobben.  (Men vær nøye med hygienen. Vi er desverre nødt til å bli litt mer bakteriefobiske fremover folkens! Uffamei.)Da blir det krås, vinger og slikt til overs etter å ha skåret vekk filetene. Disse restene putter jeg i dypfryseren, i påvente av noe som trenger kyllingfond eller rester.

eliz (5)
I hagen min er det kunst.

Så kom høsten. Da er det suppetid. I USA er kyllingsuppe The Big Thing. Chicken Soup for the soul osv. Jeg laget min egen variant her om dagen, og den ble veldig god!

eliz (11)
En smak av antikken. 80% salt, resten er tørket oregano, persille, timian, ingefær og selleri.

Ikke minst takket være dette saltet mitt fra antikkens Roma…Du får improvisere med et lignende urtesalt eller mikse selv (helst). Jeg slang også oppi litt krydder/urtemiks for kylling. Kjøpt i en delikatessebutikk på Naxos, Hellas i sommer.

eliz (2)
Grønnsaker er koselig.

Prinsippet er å først koke opp kraft. Det tar en times tid, mens huset fylles av høstsuppelukt. Du vet den lukten du helst vil møte når du har gått mange mil i fjellet og åpner nærmeste seterdør.

Sil av. Deretter svisjer du de oppkuttede grønnsakene i den samme gryten med litt smør og olivenolje, heller på kraften og tilslutt kjøttet som du har pellet av den kokte kråsen/vingene. That’s it. Effektiv arbeidstid er rundt en halvtime, men selve kokingen tar 1,5 timer minst. Tid er smak folkens! Strikk på en sokk, les en kronikk, hogg noe ved, gå en tur eller surf på nettet i mens. (Eller ta deg av unger og husarbeid…som jeg ofte gjør da, men det høres ikke like festlig ut).

OPPSKRIFT

eliz (1)
Veldig fornøyd med min nye emaljerte støpejernsgryte fra Frankrike.

KRAFT

Ca. 800 gram krås og vinger fra 1 stor landkylling

vann

1/2 løk

1/2 sellerirot, skrelt

1/2 hel hvitløk, knust med skall

1 vasket gulrot

1 laurbærblad

10 sorte pepperkorn

en kvast fersk timian

Maldonsalt

Fyll en stor tykkbunnet gryte med kyllingrestene, grønnsakene, krydder og urter. Fyll på vann til kjøttet såvidt er dekket. La putre uten lokk på svak varme i minst en time.

eliz 1

Sil av (jeg bruker melsikt), ved å mose de kokte grønnsakene gjennom silen for maksimal smak. Rens kråsen og vingene for kjøtt. Det gjør du kjappest og enklest med rene hender. Sett kjøttet til side.

SUPPE

1 bete

2 persillerøtter

2 gulrøtter

1 stor purre

5 små poteter

Nykvernet sort pepper og urtesalt etter smak

En kvast fersk timian(og gjerne bladpersille)

Kokt kyllingkjøtt

eliz 2
Man tager diverse løk og røtter i høstfarger.

 SLIK GJØR DU:

Skrell og hakk opp grønnsakene i cirka like store biter. Gulrøttene og persilleroten i skiver. Beten og potetene først i fire, deretter i centimeter tykke trekanter. Løken i skiver. Smelt smør og tilsett olivenolje på svak varme. Ha i grønnsakene og svisj rundt på medium varme. Hell på kraften. Tilsett salt, pepper og urter. Så kan du la det hele godgjøre seg på svak putrevarme en halvtimes tid. Legg i kjøttet å la putre ytterligere ti-femten minutter. Server med godt brød, eller bare som den er.

Denne suppen må du gjerne lage mye av, for den er flott til å fryses ned eller varmes opp dagen derpå. Blir bare bedre og bedre! Og så sunt a gitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *