Så har globetrotteren vært på tur igjen, og denne gangen til fargerike, kreolske, franske og fantastiske Guadeloupe! Egentlig to øyer, som ligner en sommerfugl. Den ene vingen er ung, formet av vulkanen La Soufriére, som er en eksplosiv, dampende kjegle i midten av en stor fredet regnskog. I regnskogen vokser det ikke stort man kan spise, med unntak av en rekke medisinske planter. Det meste av Guadeloupes fruktbare buffet av tropiske frukter og krydder ble innført av engelske og franske kolonister, afrikanske slaver og siden indere, som erstattet slavene som billig arbeidskraft da slaveriet opphørte i 1848.
RÅVARENE
I dag bugner Guadeloupe av sukkerroer, som er basis for øyas berømte rum, men også bananplantasjer og en rekke småbruk som dyrker et vell av nydelige grønnsaker og frukter.
Hver dag kommer bøndene til markedene, som dette i Sainte-Anne med fantastisk vakre hvite strender. Det er sjelden jeg opplever å se et marked fritt for «Made in China», for ikke å snakke om strender blottet for standselgere og tiggere. Her ruler lokalbefolkningen, og godt er det!
Klaudia selger iskald leskende juice fra hagens frukter. Guava, appelsin (lysere og litt syrligere enn vi er vant til, men knallgod i heten), papaya, ananas, rød rosefrukt (nydelig på smak!) og mye mer. Hun har en egen side på Facebook.
På Guadeloupe dyrker de fleste en rekke krydder og frukter i hagen sin.
Hos Lawrence fikk jeg se roucou som brukes som farge til indiske retter (tandoori)
og ikke visste jeg før nå at fersk vanilje ser slik ut (til høyre)! De dyrker også mye kanel, og lager mange gode kryddermikser. Noen med litt sukker i. Jeg har kjøpt med hjem selvsagt.
Lawrence og mannen Eric driver et lite adventurebyrå, som arrangerer vulkantrekking, dykking og canyoning i regnskogen. De har utleie av små øko-hytter i hagen sin. Mer om det vil du kunne lese om når jeg får skrevet reisereportasje på reisebloggen Utfragard.
I den lille jungelbaren deres fikk jeg kokossjuice rett ut av nøtten, guavajuice (bra for magen) og smakfulle bananer.
NASJONALRETTENE:
Kjøkkenet er ikke avansert. Det er basert på enkel husmannskost med mye fisk, som gjerne er finhakket og brukt som grateng eller i små fiskekaker. Med innflytelse fra India (krydder), fantastiske råvarer fra havet, geiter og kveg innført av kolonister, sukkerroer og tropiske frukter, så er alt duket for spennende nye retter med franske og belgiske kokker bak grytene. Du finner franske boulangerier overalt, blant annet.
Her er min daglige frokost, med litt yoghurt, carambolesyltetøy og fiber (for magen, som led litt av jetlag, klimaforandring og overdose frukt!), lokal kaffe, guavajuice (også bra for magen), pasjonsfrukt, liten banan, ananas, melon, granateple, mango og fiskehakk på dorado eller tunfisk.
Havet er fullt av fisk og skalldyr, som nydelig langustine. Jeg er kresen på skalldyr, men kan gå god for denne! Den serveres svært ofte med Sauce Chien, som du også får kjøpt hjemmelaget på markedet. Her er en oppskrift jeg fant:
INGREDIENTS
3 cloves garlic, peeled
2 medium shallots, peeled and quartered
1 Scotch bonnet or habanero chili, seeded and quartered
2 teaspoons chopped fresh ginger
½ cup flatleaf parsley leaves
¼ cup chopped fresh chives or scallion greens
½ teaspoon fresh or dried thyme
1 scant teaspoon salt, or more, to taste
½ teaspoon freshly ground black pepper
Pinch of ground allspice
⅓ cup fresh lime juice, or more, to taste
½ cup extra virgin olive oil
Nydelig til alt av skalldyr og fisk! Mye deilig fisk å få, men ofte Dorado, som er svært fast i fisken og kan minne om en mild makrellfisk.
Karibisk fiskegrateng. Helt nydelig!
Dorado med herlig søt saus og lime, servert med potato dauphinoise (fløtegratinerte) med blå poteter! Dette er fra restauranten til den botaniske hagen på Basse Terre. Vakkert sted!
Hver dag fikk vi accra, som er små frityrstekte fiskeboller av klippfisk. Her er en oppskrift:
INGREDIENTS:
1/2 lb boneless salt fish (dry salted cod)
1 cup all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1 small onion finely diced
2 cloves garlic, minced (use a garlic press if you have one)
2 shado beni leaves (or 1 tablespoon cilantro) chopped
2 tablespoons finely chopped scallions
1/4 teaspoon chopped thyme
1 teaspoon minced hot pepper, red pepper flakes or pepper sauce
1 egg
dash fresh ground black pepper
¼ to 1/2 cup water
pinch of sugar
* 1/2 teaspoon parsley chopped – optional
Vegetable oil for frying (about 3 cups)
Boudin er også forretter du får over alt. De er enten små hvite fiskepølser eller røde svineblodpølser. Milde og litt smakløse syntes jeg. De ble ikke mine favoritter…Krabben i midten var godt. Krabbekjøtt most med mel, løk og litt krydder.
RUM
Nasjonaldrikken er selvsagt rum. Den kommer i hvit og brun variant. Den brune er velegnet til å flambere frukt, dynke frukt- og krydderkaker eller drikke som den er. William, guiden min, drikker helst årgangsrum med litt sukker- og lime.
Den hvite rumvarianten er hovedingrediens i planteur, som er en nydelig aperitif vi ble tilbudt hver dag før lunsj. Den blandes med ulike ferske juicer, som for eksempel ananas og carambole, litt vanilje og kanel. Her er en oppskrift som tilsvarer de vi fikk.
INGREDIENTS
– 50 cl guava juice
– 50 cl pineapple juice
– 50 cl orange juice
– 1 glass cane syrup
– 5 cl grenadine syrup
– 1 glass old rum
– 50 cl light rum
– a pinch of nutmeg and cinnamon
– a vanilla pod or vanilla extract
– 6 drops bitter
– orange and lime slices
Mix all the ingredients into a large container and put in the fridge.
Serveres kald. Kjempegodt, men sterkt… Du får lyst på en liten strand-siesta rett etterpå. I sommer skal jeg definitivt innføre planteur til deilige sommerlunsjer.
På restauranten La Case á Fernand spiste vi ikke bare den beste hummeren (langustine) men fikk øyas beste dessert!
Rumflambert ananas på vaniljekrem. Yummy! Resten av dessertkartet turde jeg nesten ikke se på, for alt fristet veldig.
Men det fantes flere steder med gode desserter! En øy som har levd på sukkerproduksjon må selvsagt oppvise søtsaker i verdensklasse…På den lille øygruppen Les Saintes, en halvtime med ferge syd fra Basse Terre, fikk jeg min egen private øy til dessert! Jeg tok med palmetreet hjem, og det skal få pynte pepperkakehuset til jul! Julen er høysesong på Guadeloupe, men jeg er glad min jul er kald og hvit med ribbe og surkål. Lenge leve kontrastene i vår fantastiske verden!
2 thoughts on “Frukt, rum og krydder på Guadeloupe”