Focaccia med durumhvete

øydessert (26)
Alltid populært med focaccia 🙂

Det finnes mange oppskrifter på focaccia, som i Italia bakes både med og uten honning, oliven, tomater, nøtter, ost, urter osv. Du kan med andre ord se på focaccia som en grunnoppskrift, som du tilsetter dine egne favoritturter og andre smakstilsetninger.

Til nyttårsaften bakte jeg en focaccia til min fantastiske tapenade, som ble servert sammen med crémant som aperitif. Crémant er min favoritt når jeg ikke har råd til dyr champagne. Jeg vil heller ha en god crémant enn enn billig champagne.

Durumhvete er mer proteinrikt og gulere enn vanlig hvete, og er den hveten man bruker til pasta. Det gir brødet en mykere tekstur og fyldigere smak. Jeg valgte å tilsette kun havsalt og olivenolje, fordi tapenaden og champagnen var mer enn nok utfordring for smaksløkene. Dessuten ble konsistensen til dette brødet så honningmykt og deilig at teksturen var en smaksopplevelse god nok. At nybakt brød passer til musserende er ikke så rart. En god champagne/musserende har preg av nybakst, kjeks og gjær (autolyse). Perfekt match!

Uansett når jeg baker har jeg fire hovedregler:

 • Lag deigen minst fire timer før den skal stekes
 • Bruk lite gjær og svalt vann
 • Bedre med klissete deig enn hard deig
 • Elt forsiktig (ikke riv i stykker glutentrådene). Jeg bruker håndbaken for å dra deigen litt og lage groper, bretter raskt over, ny grop, bretter osv til du ser små luftbobler.

OPPSKRIFT:

 • 3 ts tørrgjær
 • 6 dl svalt vann
 • 2 ss honning
 • 700 g hvetemel
 • 300 g finmalt durumhvete
 • 2 ts salt
 • 0,5 – 1 dl olivenolje
 • flaksalt

Bland først det tørre sammen. Lag en grop i melet, hell i vannet utrørt med honningen. Elt raskt sammen. La sårkanten vende nedover i bakebollen, og ringle over olivenolje. Sett til heving minst en time eller to.

Elt deigen på bakebordet som beskrevet ovenfor. Kjevle ut et rektangel og legg på bakepapir, som du deretter overfører til en liten høy langpanne.  Lag groper med fingertuppene, pensle på god olivenolje og dryss over Maldonsalt. La heve under tørkle en time eller to.

Stekes i forvarmet ovn på 225 C i cirka 30 min. Gjerne varmluft. Når den er godt gylden tas den ut og avkjøles på rist. Da hindrer du at den blir våt og bløt på undersiden.

Server nybakt og lunken. Dagen derpå kan den bli for tørr, men er ypperlig som bruchetta og til varme ostesmørbrød 🙂

4 thoughts on “Focaccia med durumhvete

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *