Nydelig leverpostei!

IMG_0965
Finnes ikke bedre enn fersk og hjemmelaget.

Jeg har tidligere laget lammepostei, men denne gangen gikk jeg for svinelever, og lagde en god, gammeldags postei med masse herlig smak! Gutta i huset gav den toppscore, så heretter nytter det ikke med kjøpepostei lenger…Greit det, for postei er faktisk veldig enkelt å lage. Det tar litt tid, men lager du for eksempel to avlange brødformer, og legger porsjoner i fryseren, så har du fantastisk godt og sunt pålegg en god stund fremover.

Ikke minst er denne posteien av den sorten du gjerne setter frem til gjester, eller gir bort i gave 🙂 Den smaker godt «lun» med syltede rødbeter eller sylteagurker, sprøstekt bacon og/eller ristet sopp. Jeg sylter rødbeter selv. Kok dem i cirka 45 min (avhengig av str.) i saltet vann, avkjøl, skrell med hendene, skjær i skiver og hell på glass med vanlig eddik- og sukkerlake, evt. også litt olivenolje, s/p og krydder (f.eks. karve). That´s it.

Men, her er leverposteien, og den er fantastisk god! I korte trekk består leverpostei av malt lever som blandes med krydder og hvit saus (bechamel), før den stekes langsomt i vannbad. Avkjøles over natten.

«Hemmeligheten» til denne gode posteien, av dansk oppskrift, er miksen av tre smaksrike krydder, og aromatisk melk til den hvite sausen.

OPPSKRIFT (én brødform)

  • 450 g svinelever, fjern evt. hinne og galleganger
  • 2,5 dl helmelk
  • 1 løk, skrelt og delt i to
  • 1 laurbærblad
  • ca 180g fett, ferskt svineflesk, skåret i skiver
  • 6 ansjosfileter
  • 2 ts salt
  • 1 ts nymalt sort pepper
  • Kryddermiks: 1/4 ts hver av revet muskat, malt nellik og malt allehånde
  • 2 ss smør
  • 30 g hvetemel
  • 1 egg
IMG_0940
Du finner ofte lever og flesk i frysedisken. Jeg fant mitt på Meny. Billig! Krydderne maler jeg selv for best smak.
IMG_0946
Svensk ansjos er godt.

 SLIK GJØR DU:

Varm opp stekeovnen til 175C.

IMG_0934
Aromatisk melk til bechamelsausen.

Hell melken i en kasserolle sammen med de to løkhalvdelene og laurbærbladet. Kok opp på svak varme å la trekke i 15 minutter. Fisk ut løk og laurbær.

IMG_0951
Blodig og lett å male.

Bruk den fineste skiven i kjøttkvernen og mal lever sammen med ansjosfiletene, to ganger.

IMG_0956
Lurt å blande krydderne sammen i en liten skål først for jevn fordeling. Jeg foretrekker å male krydderne selv i en morter, da blir de best.

Bland deretter inn kryddermiksen, salt og pepper.

IMG_0942
Dette flesket var veldig tjukt…men godt da! Blir mykt under steking.

Kle en brødform med svineflesket.

Lag hvit saus (bechamel): Smelt smør i en kasserolle på svak varme. Straks smøret er smeltet har du i mel, en spiseskje ad gangen, og visper glatt. Ha deretter i den aromatiske melken, litt etter litt, mens du hele tiden pisker. Det skal bli en glatt og litt tykk saus.

IMG_0957
Bør kanskje vispe egget først, men jeg vispet massen godt sammen med slikkepotten.

Bland den hvite sausen med levermassen, og det sammenvispede egget.

IMG_0959
Hell varmt vann cirka 2,5 cm opp på brødformene. Jeg lagde dobbel porsjon.

Hell leverblandingen i formen, som du legger i en liten høy langpanne. Fyll pannen med vann cirka 2,5 cm opp på brødformen. Dekk med bakepapir.

Stekes på midterste hylle i cirka 2 timer. Kjenn etter med en kakepinne om posteien er gjennomstekt. Hvis det ikke henger noe fast på pinnen er den ferdig.

IMG_0978
Har du først laget det én gang vil du neppe gå tilbake til industrilaget igjen.

Avkjøles i formen. Gjerne natten over i kjøleskap. Hvelves, eller løftes ut med en stiv slikkepott, og deles i passe porsjoner som du evt. fryser ned. Nylaget leverpostei holder seg opptil en uke i kjøleskapet.

Sunt! Lever er rikt på viktige mineraler, spesielt jern.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *