Sildesalat – og den er god!

IMG_1223
Sild – havets sølv, hudens gull.

Etter å ha gasset meg med seterkost i alpene, har jeg vendt hjem til Sørkedalen. Her har solen fått våren inn i hus, hjem, sjel og på tallerken. Fet mat er veldig vinterlig, så nå blir det mer grønt, skjønt, salat og sild fremover.

Sild ja. Den stakkars lille fisken, som betyr så enormt mye for hele Norgeshistorien, økobalansen og huden. Norgeshistorien kjenner vi (ihvertfall hvis du er fra Rogaland), økobalansen er ikke like kjent som sildeviktig, men se den fantastiske dokumentaren Havets Sølv! Sist men ikke minst, sild inneholder DMAE, som er rene botoxen for huden. Nok snakk, sild er sunt!! Og godt. Jeg insisterer på det siste.

På vei hjem fra alpene havnet vi i København, der bagasjen ble igjen ett døgn, men det var jeg intetanende om da jeg satt på flyet og leste flymagasinet Scandinavian Traveler (eller no’ sånt). Mye lesbart faktisk, og en annonse med en diger dansk sildesalat på. Jeg glemte ikke bildet, og gjenskapte salaten i dag etter husk, fantasi og fyldig kjøleskap. En sliten mann kom inn fra garasjevårrengjøring og hentet en Nøgen Ø Indian Ale. Hele fatet gikk ned på høykant, sammen med gårsdagens focaccia med marinerte oliven og romersk urtesalt (bakt med hvetemel og fin sammalt rug).

IMG_1221
Sild, sol og vår!

 GULLIMUNNS SILDESALAT

 • 1 rødbet, kokt og skåret i terninger
 • 4-5 mandelpoteter, børstet, kokt og skåret i skiver
 • 1 liten gulrot, raspet
 • 1/2 pose fersk vasket spinat
 • 1 neve rucculasalat
 • 1/2 rødløk i tynne skiver
 • 4 tørkede (evt.marinerte) tomatskiver i tynne strimler
 • 3 smilende egg (hardkokt, men med myk, nesten flytende plomme)
 • 1 ss kapers (mine er nydelige fra Naxos)
 • 4-5 hjemmelaget sennepssild, med 1 ss dressing fra sildeglasset
 • 2 Carlos kryddersildfilet i småbiter (eller annen sursild)
 • nykvernet pepper
 • Bland alt i en stor, dyp tallerken, unntatt eggebåter og rødbetterninger, som danderes på toppen til slutt.

Kvern over sort pepper og NYT!

2 thoughts on “Sildesalat – og den er god!

 1. Tilbaketråkk: Ukemeny fra Gull i munn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *